Együttműködés a VIKEK-kel

2016. május. 11. KáVé
Együttműködés a VIKEK-kel

Közös kutatási, képzési, gyakornoki programok, publikálási lehetőségek

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora és Dr. Gulyás László, a Virtuális Intézet Közép-Európa  Kutatására (VIKEK) elnevezésű kutatóintézet igazgatója. Az együttműködés célja, hogy a KJF Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézeti tanszéke és a VIKEK gyakornoki programot dolgozzon ki, közös kutatási és képzési programokat rendezvényeket tervezzen és valósítson meg, továbbá konzorciális partneri együttműködésben közös pályázatokban vegyen részt. 

Az együttműködési partnerség keretében a KJF oktatói és hallgatói többek között publikációs lehetőséget kapnak a Közép-Európai Közlemények és a Virtuális Intézet Közép-Európa  Kutatására című folyóiratokban, továbbá a hallgatók gyakornokként részt vehetnek a szerkesztői munkában. A VIKEK részt vesz a főiskola tehetséggondozó tevékenységében is, ennek keretében például fogadják, mentorálják a TDK dolgozatokat készítő diákokat. A VIKEK által szervezett tudományos konferenciára meghívást kapnak a kodolányis oktatók, hallgatók, és a kutatóintézet biztosítja a kodolányis hallgatóknak a nyilvánosság számára elérhető tudományos munkákhoz való hozzáférést.

A Virtuális Intézet Közép-Európa  Kutatására  (VIKEK) elnevezésű  kutatóintézet 2006 decemberében jött létre Szegeden, többek között Gulyás László, Marjanucz László, Szávai Ferenc, Suba János alapítók részvételével. A cél az volt, hogy a hagyományos tudományterületi határokat átlépve, a szakmai és emberi szinergiára építve új tudományos eredmények születhetnek. A VIKEK legfontosabb célja egy szakmai hálózat kiépítése a Közép-Európát kutató történészek, regionalisták, geográfusok és közgazdászok részére. Ehhez évente több országos, sőt most már nemzetközi szintű konferenciát szerveznek.

Kiemelkedik ezek közül a kilenc éve rendszeresen megrendezett "Több nemzetiségű államok keletkezése és felbomlása Európában" konferencia Szegeden, a Taylor Vezetéstudományi Konferencia, valamint az „Újra gondolt negyedszázad”, mely a két világháború közötti korszakra fókuszál.

2008 óta jelenik meg a Közép-Európai Közlemények folyóirat, melyet az Akadémia IX. osztálya elismerésképp eddigi szakmai munkájáért C-kategóriássá minősített. 2014-től kerül kiadásra a Köztes-Európa Társadalomtudományi folyóirat és a Taylor Gazdálkodás- és szervezéstudományi folyóirat. Az intézet egyben a nagyobb lélegzetvételű munkák megjelenését is támogatja a Közép-Európai Monográfiák sorozatban.

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat