Együttműködés a KJE és a Pannon Egyetem között

2021. szeptember. 30. KáVé
Együttműködés a KJE és a Pannon Egyetem között

Stratégiai megállapodást írt alá a Kodolányi János Egyetem és a Pannon Egyetem

Az oktatásra, a tudományos munkára, valamint a közös nemzetközi érdekérvényesítésre kiterjedő stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a közép-dunántúli régió két meghatározó felsőoktatási intézménye, a Pannon Egyetem, és az idén 30 éves jubileumát ünneplő Kodolányi János Egyetem

„Az európai felsőoktatásban az egyetemek együttműködése vezethet sikerre, ez lehet a jövő záloga.”

A két intézmény meállapodásának egyik sarokköve a magyar felsőoktatás sikeressége érdekében végzett közös érdekérvényesítés mind európai, mind globális értelemben. Fontos, a magyar felsőoktatást láthatóvá tétele a nemzetközi térben. Fontos cél a magyar felsőoktatás ökoszisztémájának megújítása, valamint az innovatív megoldások beépítése, gyakorlatba ültetése és a minőségi szempontok érvényesítése. Ebben értenek egyet az együttműködés aláírói, Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja és Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora.

A szeptember 27-én Székesfehérváron tartott ünnepélyes aláíráson részt vett Dr. Molnárné Dr. Barna Katalin, a PE oktatási rektorhelyettese, Dr. Szatmári Péter, a KJE tudományos és fejlesztési rektorhelyettese, valamint Dr. Kovács László, a KJE oktatási rektorhelyettese is.

A megállapodás második pillére a tudományos együttműködés, melynek részeként közös kutatások és pályázatok megvalósítását tervezi a két partnerintézmény.

Az oktatás területén a közös egyetemi továbbképzések, kurzusok és további programok szervezése már a nyáron elindult. A  Kodolányi János Egyetem és a Pannon Egyetem együttműködésének első állomása egy a „Fenntarthatóság és biztonság” című közös kurzus, amelyet a két intézmény oktatói tartanak.

A világ legkülönbözőbb országai között is konszenzus van abban a tekintetben, hogy a jövő generációinak érdekében kiemelten fontosak a fenntarthatóság és a biztonság alapelvei, valamint azok gyakorlati érvényre juttatása. A cél az, hogy a tantárgyat választó hallgatók felismerjék és megértsék a kurzus címében szereplő két központi fogalom fontosságát; formálódjon a szemléletük, és a jövő iránti felelősségvállalás beépüljön leendő karrierjükbe. A szabadon választható tantárgy előadói e két fogalmat vizsgálják meg saját szakmai perspektívájukból kiindulva, konkrét példák segítségével. A partnerintézmény előadásait kölcsönösen online követhetik a hallgatók; az órákat rögzítik, és megosztják a résztvevőkkel. A kurzusokat személyes látogatásokkal, tantermen kívüli aktivitásokkal zárják.  

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat