Egyetemi rangot kapott a Kodolányi János Főiskola

2018. július. 18. KáVé
Egyetemi rangot kapott a Kodolányi János Főiskola

Orosházán jelentették be az előrelépést

Egyetemmé lép elő a Kodolányi János Főiskola 2018. augusztus elsejétől. Az elsők között megalapított hazai, magán felsőoktatási intézmény az elmúlt évben ünnepelte működésének negyedszázados évfordulóját, s a jubileumi időszakban helyezte át székhelyét 2017. február elsején Orosházára. Az egyetemmé válást Dr. Szabó Péter rektor jelentette be a dél-békési városban megrendezett sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Dávid Zoltán polgármester és Simonka György országgyűlési képviselő. Huszonöt tanév, közel huszonötezer végzett hallgató, rangos hazai és külföldi minőségdíjak után az elismertségét jelzi az elnyert egyetemi cím, mondta egyebek mellett a rektor.  

Dr. Szabó Péter arról is szólt, hogy a felsőoktatási intézmény a magas színvonalú oktatás mellett kiemelt hangsúlyt helyez  a kutatásfejlesztés területére. Az elmúlt időszakban fontos feladatuknak tekintették azt is, hogy a dél-békési kutatásokat, vállalkozásokat támogassák. Kiemelte továbbá, hogy főiskolán hatvanöt százalékos a minősített oktatók száma, ami az oktatás magas színvonalának záloga.

Dávid Zoltán polgármester Orosháza egyetemi várossá válását emelte ki.  Az immár egyetem fontos szerepet játszik abban, hogy a régió munkaerő piaci igényeihez igazodó képzések helyben tartsák a dél-békési fiatalokat, akik nemcsak saját, hanem a város jövőjét is építik. Ez megadja a lehetőséget ahhoz, hogy Orosháza olyan egyetemi várossá váljon, ahova Békés megye és az ország bármely pontjáról jöhetnek a tanulni vágyó diákok.  

Személyes emléket idézett Simonka György országgyűlési képviselő, amely jó példa arra a jelenségre, hogy a fiatalok nem térnek vissza Békésbe az egyetemi tanulmányaikat követően. A helyben működő felsőoktatási intézmény nem csak a továbbtanulás lehetőségét biztosítja, hanem a családok együtt maradását is. Hozzátette, jelentős lépés volt a főiskola székhelyének áthelyezése Dél-Békés és a Kodolányi főiskola kapcsolatában, ettől kezdve közösen dolgoznak a térség felzárkóztatásáért. Az intézmény fejlesztési programja megegyezik a kormányzati tervekkel, amelyben kiemelt hangsúlyt kap Békés megye fejlesztése.

Az immár Kodolányi János Egyetemnek vitathatatlan szerepe van a térség fejlesztésében, hiszen messzemenően figyelembe veszi a helyben működő cégek, vállalkozások munkaerőigényeit. 

Dél-Békés kitörési pontja a megfelelő munkahely-ellátottság mellett a kiváló oktatás biztosítása.  Az intézmény az elmúlt időszakban is törekedett arra, hogy segítse, támogassa a térségi kutatásokat, vállalkozásokat. Az egyetemi cím a jövőben a térségben élő vállalkozásoknak, szervezeteknek hatványozottan több alkalmazott kutatást jelent, ami tovább segítheti a munkahelyek számának növekedését is.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat