Dokumentumfilm a Vidiről

2015. május. 23. Kitekintő

A film ötletgazdája: Azurák Csaba

Dokumentumfilm készült a Videoton UEFA-kupa menetelésének harmincadik évfordulójára. „Az utolsó kupadöntő” díszbemutatóját pénteken este tartották a Cinema Cityben. A vetítésen jelen voltak a Vidi UEFA-kupa döntős bravúrjában részt vett játékosok, szakvezetők, a film készítői, valamint a Videoton FC és Székesfehérvár Önkormányzatának  vezetői. Közösen elevenítették fel a csapat legendás sikersorozatát, amely azóta is a hazai klublabdarúgás történetének legnagyobb sikere. 

Harminc év telt el a legendás UEFA-kupa menetelés óta, az akkori frenetikus élmények azonban még mindig elevenen élnek Székesfehérvár mindennapjaiban és a fehérváriak emlékezetében. Szinte nincs, aki ne találkozott volna többek között Csuhay József, Csongrádi Ferenc, Burcsa Győző, Szabó József, vagy a Disztl-fivérek nevével. Kovács Ferenc együttese földöntúli bravúrt bemutatva egészen a fináléig menetelt az egyik legrangosabb európai kupasorozat 1984/85-ös kiírásában.

Az egykori sikeredző, a Videotont 1985-ben az UEFA-kupa fináléjába vezető Kovács Ferenc a mai napig meghatódva gondol vissza a harminc évvel ezelőtti dicsőségre. „Ugyan már három évtized eltelt a legendás menetelésünk óta, de még most is borsódzott a hátam a dokumentumfilm levetítése közben! Megható volt újra találkozni a játékosaimmal, hiszen néhányukat sajnos ritkábban látom. Igazán büszke vagyok rájuk, hiszen nemcsak akkor, hanem ma is egy igazi baráti társaságot alkotnak. Csodálatos érzés, hogy ezt az ünnepséget megszervezték. Köszönöm Székesfehérvár Önkormányzatának a film elkészítésében nyújtott segítségét, illetve Azurák Csaba munkáját, aki a legtöbbet tette a film létrejöttéért. A Videoton 1984/85-ös kerete olyan csodálatos eredményt ért el, amely mind a mai napig páratlan a magyar labdarúgás históriás könyvében. Ahogy én, úgy az egész város is büszke erre a csapatra, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Kívánom, hogy még egyszer hasonló csapat jöjjön létre Székesfehérváron!” – mondta Kovács Ferenc.

Megtelt a Cinema City egyik legnagyobb vetítőterme, ahol a harminc évvel ezelőtti menetelést felelevenítő dokumentumfilm, „Az utolsó kupadöntő” díszelőadását tartották. Azurák Csaba vezetésével 78 percben élhették végig a résztvevők korabeli filmrészletek, fotók, valamint a csapataggok, sportvezetők és egykori nagy ellenfelek képviselőinek segítségével az 1984/85-ös kupasorozatot. A filmet Zámborszki Ákos rendezte, operatőre Töttös Márk volt, és a készítőknek számos támogatót is sikerült megnyerniük az alkotáshoz.

Székesfehérvár nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszönetet a film készítőinek és a nagy csapatnak. „Egy olyan eseménysorozatról készítettek filmet az alkotók, amely Székesfehérvár történelmének részévé vált, pedig egy ezer éves városban nagyon nehéz bekerülni a történelemkönyvekbe. Ez a csapat azonban külön fejezetet kapott! Ennek a filmnek köszönhetően ez a fejezet már itt van nekünk, bármikor elővehetjük, megnézhetjük és újraélhetjük. Az érzelmek magukért beszéltek, mindenki meghatottan nézte a filmet, hiszen nincs olyan fehérvári család, akinek ne adott volna valamilyen csodálatos élményt ez a menetelés. Biztosan szinte mindenki fel tudja idézni, hogy az egyes mérkőzéseket hol nézte, akkor éppen mit csinált. Ezek az események összetartották, a közös meccsnézések a családokat, a helyi közösségeket is összetartották. Ebben a történetben benne van minden, amiért ezt a várost szeretjük, és amiért Videoton-szurkolók vagyunk”.  – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester.  

A zajos sikert hozó 30 évvel ezelőtti sorozat az előzmények ismeretében nem indult kedvezően: két szezonnal korábban, 1983-ban kis híján kiesett az első osztályból a Videoton FC, hiszen csak a 13. helyen végeztek a piros-kékek. A korábbi sikeredző, Kovács Ferenc visszatérésével azonban varázsütésre megváltozott minden. Az 1983/84-es bajnokságot már harmadikként zárta a Vidi, jogot szerezve ezzel magának a következő szezonban az UEFA-kupában való indulásra.

A Santiago Bernabéu stadion zöld gyepéig hosszú és nehéz feladat várt a vidéki csapatra. Az első fordulóban a csehszlovák Dukla Praha elleni sikerült továbbjutnia a Videotonnak szoros küzdelemben. A folytatásban – nem túlzás ezt állítani – igazi klasszisprodukciót nyújtott a Videoton: a francia Paris Saint Germain-t és a jugoszláv FK Partizan Beograd-ot is sziporkázó játékkal múlta felül a magyar alakulat. A sorozat negyeddöntőjében azonban már a nagy múltú Manchester United várt a vidisekre. Az Old Traffordon 1-0-s vereséget szenvedett Kovács Ferenc együttese, hogy aztán a visszavágón heroikus küzdelemben, büntetőkkel búcsúztassa a sztároktól hemzsegő angol MU-t. Az elődöntőben szintén egy jugoszláv csapatot, a Zseljeznicsar Szarajevót tudta két vállra fektetni a Videoton, így eljutott az „ígéret földjére”, a Real Madrid elleni UEFA-kupa döntőbe.

A finálé első felvonására a székesfehérvári Sóstói Stadionban került sor, amelyre a legkedvezőtlenebb előjelekkel készülhettek a hazaiak: Kovács Ferencnek három meghatározó játékosát, Csongrádit, Májert és Szabót is nélkülöznie kellett. A Real Madrid Michel, Santillana és Valdano találataival 3-0-s győzelmet aratott Székesfehérvárott 1985. május 8-án. Két héttel később, május 22-én a biztos előny tudatában igazi ünnepre készülődtek a spanyolok a visszavágón. A fehérvári hősök az utolsó leheletükig küzdöttek, s végül Májer Lajos 86. percben szerzett góljával a Videoton győzni tudott a Real Madrid ellen! A találkozó végén maguk a spanyolok is ünnepelték a Videotont, és az érmek átadásánál felállva tapsolták meg a Csongrádiékat. Mindmáig a Videoton 1985-ös bravúrja a magyar labdarúgás utolsó európai kupadöntője.

A Videoton FC nevében Balogh Attila ügyvezető köszöntötte a döntő mérkőzés 30. évfordulóján megjelenteket. „Nem tudunk elégszer gratulálni és nem tudjuk elégszer megköszönni a legendás csapatnak és Feri bácsinak azt az eredményt, amely tényleg világraszóló volt. A film készítőinek is gratulálok, hogy egy tárgyilagos, mégis felemelő alkotással ajándékoztak meg bennünket, amellyel sikerült méltó emléket állítani úgy, hogy a film még szórakoztató is.”

A film ötletgazdája, Azurák Csaba szerkesztő-riporter szerint is maradandó alkotással sikerült tisztelegni a Videoton labdarúgóinak nagy tette előtt. „Székesfehérváron mind a mai napig legalább harmincezer olyan ember van, akinek minden évben eszébe jut, hogy visszagondoljon a Videoton UEFA-kupa döntős együttesére. A harmincadik évforduló kiváló alkalmat jelentett arra, hogy a legendás játékosok bravúrját újra felelevenítsük. Úgy gondolom, hogy nincs olyan Videoton szurkoló, aki ne tudná, mekkora sikert értek el a Santiago Bernabéu Stadionban Burcsa Győzőék. A forgatások alatt óriási élményt biztosított számomra, hogy találkozhattam azokkal a labdarúgókkal, akik gyerekkoromban a hőseim és az ikonjaim voltak. A saját generációm gyerekkorára visszagondolva mindnyájunknak maradandó élményt és emléket nyújtott ez a menetelés. A munka során nem befolyásolt minket, hogy már korábban is több felvételt, filmet készítettek a ’85-ös Videotonról. Ezzel az alkotással Székesfehérvárnak, a Videotonnak, a szurkolóknak, a barátoknak, valamint az országnak is egy olyan filmje van, amelyet minden évfordulón le tudunk vetíteni.” – tette hozzá Azurák Csaba.

Az ünnepség végén Székesfehérvár városa és a Videoton FC közösen köszöntötte az egykori legendás játékosokat, majd egy közös fotó erejéig újra összeállt a nagy csapat. „Az utolsó kupadöntő” című filmet május 26-án, kedden, valamint május 27-én, szerdán 18.00 és 20.00 órától is vetítik a Barátság Moziban. Mindenkit várnak, aki szeretné felidézni a harminc évvel ezelőtti eseményeket, a dokumentumfilm mind a négy alkalommal díjmentesen tekinthető meg.

Forrás: ÖKK

Szöveg: Stettler Zsuzsanna, Samu Miklós

Fotó: Simon Erika

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat