Diploma nyelvvizsgamentességgel

2020. április. 24. KáVé
Diploma nyelvvizsgamentességgel

Ötezer kodolányis hallgatót érint az új rendelkezés 

Megrohamozták a felsőoktatási intézményeket azok a régi hallgatók, akik nyelvvizsga hiányában nem kaphatták meg a diplomájukat korábban. Hazánkban mintegy hetvenötezer oklevél nem került átadásra, tehát óriási változást jelent az új kormányrendelet.
„Aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól.”

A fentiek alapján tehát, aki korábban bármikor, de legkésőbb 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz, a nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól mentesül, és oklevelét ki kell állítani. A Kormány 101/2020. (IV. 10.) Korm. rendelete lehetővé teszi ezt.

A Kodolányi János Egyetemen közel ötezer oklevélről van szó. Dr. Bartha Adrienn tanulmányi igazgatót erről kérdeztem.

Ötezer korábbi hallgatót érint az új rendelkezés a Kodolányi János Egyetem esetében. Nyilván többlet feladatokat jelent ez a mindennapi teendők mellett, mennyiben változott meg a napi rutin az utóbbi hetekben?

Valóban, közel ötezer régi hallgatónkat érinti az új rendelkezés, és ez nem kis szám. A többlet feladatokkal kapcsolatban először azt szeretném tisztázni, hogy a korábban záróvizsgázott hallgatók oklevele nincs előre elkészítve, nincs megírva, nem áll ott a polcon, várva az átadásra. Akinek nem volt nyelvvizsgája, annak a sikeres záróvizsgát követően a tanulmányaik befejezéséről szóló igazolást állítottunk ki, azt adtuk át. Az oklevél biztonsági okmány, közokirat, amely akkor állítható ki, ha a kiállításhoz szükséges minden feltétel maradéktalanul teljesül. Az ötezer régi kodolányis hallgató esetében a nyelvvizsga mentességre vonatkozó rendelkezés az utolsó feltétel teljesítését jelenti, amelynek alapján most indul el a kiállítási folyamat. 

Mivel indul a folyamat? Sokan kíváncsiak arra is, hogy milyen dátummal állítjátok ki az okleveleket, és tudtok-e reagálni a megváltozott személyi adatokra.

Először a folyamat indulásáról. Az oklevelek kiállításához először nyomtatványt rendeltünk a Pátria Nyomdától, várjuk a kiszállítást. Ez a nyomda elé is nagy feladatot állít, hiszen valamennyi felsőoktatási intézmény részére kell nyomtatványt előállítaniuk.

Amíg a nyomtatványok megérkeznek, zajlik a hallgatói adategyeztetés, amely meglehetősen nagy feladatot jelent, hiszen az oklevelet a hallgató jelenleg érvényes személyes adataival kell kiállítanunk. A 2006. február 1. után záróvizsgázottak adatait a Felsőoktatási Információs Rendszeren keresztül 2020. április 14-ig bezárulóan minden felsőoktatási intézmény - így a Kodolányi János Egyetem is - le tudta kérdezni, s azok a Neptun rendszerbe beépítésre kerültek.

Azoknak az adatai, akik 2006. január 31. előtt záróvizsgáztak, nem kérdezhetőek le, így őket arra kérjük, hogy 2020. május 31-ig a www.kodolanyi.hu oldalon található adatlap kitöltésével adják meg jelenleg érvényes személyes adataikat, amelyek az oklevél kiállításához szükségesek.

További kérésünk, hogy adategyeztetésre kizárólag a fenti adatlapot használják, s azt csakis a 2006. január 31. előtt záróvizsgázott hallgatóik töltsék ki. Ezzel tudnak nekünk tényleges segítséget adni az adatok aktualizálásához. Az adategyeztetéssel párhuzamosan a Tanulmányi Kommunikációs Csoport munkatársai rögzítik az oklevél kiállításhoz szükséges egyéb adatokat is, például a záróvizsga napját, az oklevél minősítését.

Olvastam valahol, hogy valósággal megrohamozták az egyetemeket az érintettek, alig győzik a munkát a tanulmányi hivatalok. Mi okozza a legnagyobb nehézséget a munka jelenlegi stádiumában?

Azt hiszem, az egyik nehézség az, hogy a folyamatosan érkező e-maileket megfelelően tudjuk kezelni. Nagyon sokan írnak naponta, számos egyéni kéréssel fordulnak hozzánk. Az oklevelek előállításának előkészítése mellett zajlik a félév, a jelenlegi hallgatóink tanulmányi ügyeivel is foglalkoznunk kell, s jelenleg minden egyetem csak online oktatást és ügyintézést folytathat. Az intézmény munkafolyamatait a koronavírus miatt úgy kell megszervezni, hogy a tanulmányi fronton dolgozó, és az oklevelek kiállításában résztvevő kollégáim egészségének védelmét is biztosítanunk kell.

Milyen fontos tudnivalói vannak azoknak a régi hallgatóknak, akik most nyelvvizsga mentességgel megkapják az okleveleiket.

Jelenleg minden egyetem, így a KJE is csak online oktatást és online ügyintézést folytathat, így személyesen és telefonon kollégáinkat nem érik el. Kérjük őket továbbá, a kijárási korlátozás szabályainak megfelelően ne induljanak útnak, hogy az egyetemen az oklevelüket személyesen átvegyék. A járvány okozta vészhelyzet miatt erre egyelőre nincs lehetőség. A szükséges nyomtatványok intézménybe való kiszállítását követően, az oklevelek előállítását ütemezetten fogjuk végezni. Erről, valamint az átadás módjáról a későbbiekben a honlapunkon és az egyetemi lapban adunk majd tájékoztatást, ezért kérjük az érintett hallgatókat, hogy ezeket kísérjék fokozott figyelemmel.

Akiknek további kérdéseik lennének, kérjük, írjanak a tanulmanyi@kodolanyi.hu címre, ez most a hivatalos ügyintézés módja.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat