CYBERTÉRBŐL A VALÓSÁGBA

Cikk dátuma 2014. október. 05. | Mozaik
CYBERTÉRBŐL A VALÓSÁGBA

HÁROMSZOR TÖBB FÉRFI AZ EGYETEMISTÁK TÁRSKERESŐJÉN 

Hiányoznak a nők az egyetemisták online párkeresőjén, pár hónap alatt ugyanis megháromszorozódott az ismerkedni vágyó férfiak száma. A szakemberek szerint ennek egyik oka lehet, hogy a fiatal férfiaknak biztonságot jelent az online tér, a párkeresésnek ez egy könnyebb, kevésbé kockázatos és kényelmes módja számukra, itt kevesebb kudarc éri őket, mint a valódi találkozások alkalmával. A fiatalkori tapasztalatok jelentősen meghatározzák a párkapcsolatok későbbi alakulását is. A társkereső oldal pszichológusai ezért egy speciális, hatszáz résztvevőn már sikeresen alkalmazott módszerrel is segítik, hogy az összeillő fiatalok a valóságban is egymásra találjanak. 

A társkereső indítását megelőzően hatszáz érdeklődőnek tartott speciális párkereső tréninget egy pszichológusokból álló csapat, majd a tapasztalatokra építve hozták létre a 18-29 éveseknek szóló oldalt, hogy így is segítsék a fiatalok sikeres pártalálását. Arra azonban nem számítottak, hogy ennyire túlsúlyban lesznek a férfiak.

„A férfiak talán bátortalanabbak az ismerkedés során, mint a hasonló korú nő társaik, s ezért használhatják többen a párkeresés online módját. A férfiak ebben a korban még nem annyira kezdeményezőek, nehezebben nyílnak meg, és nem is adják ki magukat úgy, mint a lányok. Sokan félnek a kudarctól és a visszautasítástól. Fontos szem előtt tartani, hogy ez egy meghatározó időszak a társkeresés szempontjából, és jelentősen befolyásolja a későbbi párkapcsolatok sikerességét is” - véli Csányi Zsuzsanna, az Univerzitárs.hu pszichológusa és társalapítója. 

A férfiak azért is használhatják szívesebben az online társkeresést, mert itt biztosak lehetnek abban, hogy olyan lányokkal találkoznak, akik partnert keresnek, akiknek biztosan nincs barátjuk. Ez egy könnyebb út, kevésbé kockázatos és még kényelmes is, hiszen ki se kell mozdulni hozzá. A pártaláláshoz ugyan hozzájárul, hogy minél több nő és férfi közül lehessen kiválasztani a megfelelő párt, de a siker nem elsősorban ezen múlik.

 

A SIKERHEZ VEZETŐ ÚT ADOTT, MÉGSEM ÉLNEK VELE

A szakértők szerint a társtalálás valódi sikere a hasonló értékrenden múlik. Azon, hogy egy pár hasonlóan gondolkodjon alapvető kérdésekről, hogy mi az igazán fontos számukra az életben. Az egyetemisták társkeresőjén éppen ezért nem csak a szokásos adatokra kérdeznek rá regisztrációkor, hanem az érdeklődési körre, kulturális ízlésre, hobbyra, különböző szokásokra is. Így növelhetik az esélyét annak, hogy a párok a hasonló értékrend alapján egymásra találjanak. A tapasztalat viszont az, hogy éppen ezekre a kérdésekre nem érkeznek válaszok. A fiatalok nem szívesen mutatják meg magukat és sokan még képet sem osztanak meg, pedig éppen így kelthetik fel egy potenciális partner érdeklődését.  Azok, akik időt szánnak ezekre a kérdésekre, akik minél többet el akarnak és el is mernek árulni magukról, több megkeresést kapnak.  

Egy fiatalok körében végzett korábbi kutatás szerint a 15-29 éves korosztály 24%-ának még semmilyen párkapcsolata nem volt, ez nagyon nagy arány. Pszichológusként, egyetemi oktatókként pontosan érzékeljük a fiatalok problémáit. Kidolgoztunk egy speciális módszert, ami hatásosan tudja támogatni, hogy a valóban összeillő fiatalok egymásra találjanak”  - hangsúlyozza Csányi Zsuzsanna, pszichológus.  Az igazi megmérettetés azonban, amikor az egymással szimpatizáló felek az online térből kilépve személyesen is találkoznak.  

 

NEMVAK RANDI: CYBERTÉRBŐL A VALÓSÁGBA  

A társkeresésben a következő lépés az első személyes találkozás, az első randi. Az itt nyújtott teljesítmény, a találkozó során szerzett benyomások és megérzések döntik el, hogy van-e esélye a kapcsolatnak. A több száz párkeresőn már sikerrel alkalmazott újszerű módszertan az egyéni erősségekre és egymás elfogadására épít. A Nemvak Randi csoportos program természetesen és játékos formában támogatja az ismerkedést. Segít eldönteni, hogy hosszú távon van-e esélye a kapcsolatnak, de emellett komoly önismereti hozadéka is van. A résztvevők felfedezhetik egyéni erősségeiket, átgondolhatják saját értékeiket, visszajelzéseket kapnak arról, hogyan látják őket mások, mennyire vannak összhangban a saját elvárásaik a lehetőségeikkel. Segít a módszer abban is, hogy egy reális én-képpel folytathassák a társkeresést, és a jövőben ne kudarcként tekintsenek a kezdeti párkereséssel járó nehézségeikre. 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat