CSOK – jó lehetőség, felelős döntéssel

2016. február. 03. Kitekintő
CSOK – jó lehetőség, felelős döntéssel

 

A banki hitelek rendezésével kapcsolatos legfrissebb tudnivalókról és a Családi Otthonteremtési Kedvezményről tartottak sajtótájékoztatót kedden a Devizaszerződés Kezelő Iroda szervezésében. Elhangzott, hogy rengeteg peres eljárás van folyamatban, melyek rendezése másfél – két évet is igénybe vehet, de a folyamat összességében jó irányba halad. A folyamatosan bővülő CSOK rendszere jó lehetőségeket kínál, melyekről azonban felelősen, az anyagi teherbíró képesség figyelembevételével érdemes dönteniük az érintetteknek. A tájékoztatót Róth Péter alpolgármester, Törteli Zoltán, a MOST Cselekvők Egyesületének elnöke és Németh Zoltán, a Lakáskulcs Ingatlanfejlesztő Kft. székesfehérvári irodájának vezetője tartotta a Fehérári Civil Központban. 

„Zakatolnak a devizahitel-szerződésekkel kapcsolatos ügyek megoldásai. Folyamatban vannak az eljárások, végre a bankok és a követeléskezelők is belátták, hogy elhúzódó perek helyett érdemes rugalmasan kezelniük az ügyeket a hitelszerződéssel terhelt ingatlan eladásával, vagy értékesítés nélküli alkuval.” – hangsúlyozta bevezetőjében Törteli Zoltán, a MOST Cselekvők Egyesületének elnöke, a Devizaszerződés Kezelő Iroda szakmai igazgatója. Elmondta: az autóvásárlással kapcsolatos hitelügyek rendezése gyorsabban megy a lakóingatlanokénál, mivel a felvett összeg kevesebb és rövidebb a futamidő. A hitellel terhelt lakások ügyeit lassabban lehet intézni, ezek nagyobb horderejűek és súlyosabban is érintik a családokat. Ugyanakkor óvatosabban kezelik a szakemberek és a bíróságok a szabad felhasználású hitelek, a bankkártya hitelek és a gyorshitelek ügyeit. Elfogadhatatlannak tűnik, hogy ezeknél a felvett kölcsönhöz képest a követelt visszafizetés aránytalanul nagy összegű. – emelte ki a szakember, majd hozzátette: jelenleg milliós nagyságrendű problémás ügy van folyamatban. Ezek egyenkénti feldolgozása nem néhány hét, vagy hónap alatt történik, a folyamat akár másfél-két évet is igénybe vehet.

„A devizaszerződések intézése valóban hosszú időt vesz igénybe. Nagyjából a felén túl vagyunk, de évek vannak vissza az évtizedes probléma teljes rendezéséig. Mindemellett a megoldás eljutott arra a szintre, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel egy új fejezet kezdődhetett az állami lakáspolitika terén.  A folyamat gyermekbetegségeit meg kell oldani, erre azonban megvan szándék, a készség és a képesség is. Reméljük, hogy az állami lakáspolitika és a piac szereplői együttesen teremtik meg annak alternatíváit, hogy minden ember – anyagi lehetőségeihez mérten – megfelelő otthonban tudja leélni az életét. Közéleti szereplőként ezt gondolom a legfontosabbnak!” - emelte ki Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere.

A bajba jutott embereken segít és a hitellel terhelt ingatlanjaik piaci értékesítésével foglalkozik a Lakáskulcs Ingatlanfejlesztő Kft., amely a Devizaszerződés Kezelő Irodával is együttműködik. A cég székesfehérvári irodájának vezetője, Németh Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta: a januárban elindult CSOK még nem tekinthető teljesen kidolgozottnak, folyamatosan eszközölnek változtatásokat azért, hogy a rendszert élhetővé, használhatóvá tegyék. Igyekeznek a CSOK-ot minél inkább kiterjeszteni a telkekre és a használt lakóingatlanokra is. A szakember szerint legalább két-három hónapot is igénybe vehet, míg a jogalkotók, a bankok és az ingatlanpiaci szereplők választ tudnak adni minden kérdésre, és a gyakorlatban is alkalmazható lesz a kedvezményrendszer. Az érdeklődés ugyanakkor óriási a polgárok részéről.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá: az eladósodás megelőzése szempontjából fontos tanulni az elmúlt évtized hibáiból. A CSOK rendszer és a kedvezményes hitelezés nyújtotta lehetőségek nem tekinthetőek ajándéknak, az igénylőknek alaposan át kell gondolniuk és fel kell mérniük anyagi teherbíró képességüket. A CSOK hosszútávra jó lehetőségeket kínál, az emberek felelős döntésével.

/Forrás:ÖKK, szöveg:Havasi Tímea

A kép illusztráció, forrás: landon-homes.blogspot.com/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat