Calendula terv, oktatás, innováció

2016. szeptember. 25. KáVé
Calendula terv, oktatás, innováció

Informatikai képzések első lépésként, konzorcium a fejlődés érdekében

Ünnepélyes keretek között írták alá a Dél-Békés Calendula IT Konzorcium szerződését pénteken a Kodolányi János Főiskola Orosházi Oktatási Központjában. A Dél-Békés térség digitális munkahelyeinek fejlesztése érdekében megalakult konzorciumban az együttműködő partnerek – a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a PC Trade Kft., Orosháza Önkormányzata és a Kodolányi János Főiskola – hosszú távra elkötelezték magukat a térség fejlesztése érdekében, amelynek fontos elemei az oktatás és az innováció.


Dr. Szabó Péter, a KJF rektora köszöntőjében elmondta, Orosháza Önkormányzatával való szoros együttműködés része annak a koncepciónak, amely Dél-Békés fejlesztését szolgálja. Az immár  orosházi székhelyű Kodolányi János Főiskolán novembertől informatikai előkészítő tanfolyamok indulnak, majd februártól alkalmazott informatikát oktató tanszék létesül.

– Olyan új típusú informatikai képzést fogunk biztosítani, ami Magyarországon egyedülálló. Lehetővé teszi, hogy gyorsan, hatékonyan korszerű tudással rendelkező informatikusokat képezzünk, akik el tudnak helyezkedni a térségben. A dél-békési cégekkel való együttműködés pedig garantálja az elhelyezkedést.  – emelte ki  a rektor.

Mint ismeretes, a kormányzat az IVSZ szerepvállalásával Digitális Exportfejlesztési Stratégiát és Digitális Oktatási Stratégiát készített. Köztudottan a legtöbb fejlesztési koncepció gátló tényezője a ma már csaknem minden ágazatot sújtó munkaerőhiány, ami az informatikában kritikusnak mondható. Az IVSZ ezért is kezdeményezte a Digitális Munkaerőprogram létrehozását, amelynek keretében jelentős hangsúlyt kap az informatikai felnőttképzés és szakképzés.

„Az IVSZ örömmel csatlakozott a Dél-Békés Calendula IT Konzorciumhoz is, amely a digitális munkahelyek fejlesztése érdekében jött létre. Fontosnak tartjuk a térségben az IT szektor megerősítését, új IT vállalkozások  betelepítését. Ehhez azonban elsődlegesen munkaerőre van szükség. Az IVSZ saját szakértőivel, valamint tagszervezeteinek bevonásával vesz részt a tervezett közös feladatokban.” –mondta el Varga Péter, az IVSZ Agrárinformatika munkacsoport vezetője.

Az orosházi székhelyű főiskolán megalakuló Alkalmazott és Interdiszciplináris Informatika Központ új képzései ehhez a koncepcióhoz igazodnak, a képzési programok gyakorlati ismeretanyagot kínálnak a továbbtanulók számára a kezdő szinttől egészen a szakértői kategóriáig.

Berta Ákos, a KJF rektorhelyettese, az informatikai képzés vezetője elmondta, az alapszakokon megjelenő infokommunikációs tantárgyak 2017 szeptemberétől gazdagítják a képzési palettát. Minden szakon az adott profilhoz igazodóan sajátíthatják el majd a fiatalok a naprakész informatikai ismereteket. Berta Ákos kiemelte, a szakirányú továbbképzések, a különböző szintű informatikai tanfolyamok már idén novembertől indulnak, igazodva a Calendula tervben megfogalmazott koncepcióhoz. Hozzátette, a főiskola a képzésekkel generáló szerepet kíván vállalni abban, hogy lehetőség nyíljon minden korosztálynak a továbbképzésekre, továbbá abban, hogy a fiatalok helyben tanuljanak, s a végzettségükkel megtalálják helyüket, munkát vállalhassanak szűkebb pátriájukban.

Simonka György országgyűlési képviselő, a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség elnöke elmondta, Dél-Békés fejlesztésében óriási szerepe van az oktatás fejlesztésének, ebben hosszútávon terveznek a Kodolányi János Főiskolával. A munkaerőhiány felszámolásának fontos eleme a térségben működő cégek igényeit figyelembevevő oktatási paletta, a fiatalok helyben maradását, illetve visszatérését segítő lehetőségek megteremtése. Simonka György hangsúlyozta, a Calendula terv megvalósításával lépésről-lépésre haladva, hosszútávra építkezve szeretnék elérni a térség felzárkóztatását, valamint olyan jövőkép biztosítását, amely vonzza a fiatalokat. Bízik abban is, hogy Dél-Békés hazánk jelentős innovációs zónája lesz.

Tóth Gábor, a PC Trade Kft. ügyvezetője kiemelte, az informatika tudományának nincsen nagy becsülete napjainkban, a szülők nem javasolják gyerekeiknek a képzéseket, hiszen gyorsan változó tudományról van szó. Elmondta, az elavult tananyagok tovább rontják a szakma elismertségét.

„Kerestünk egy olyan partnert, aki hajlandó megújítani ezt a képzési területet, s a Kodolányi főiskolával már el is indult az együttműködés. A képzésben nem csak infrastrukturális támogatással veszünk részt, hanem én magam és kollégáim is tanítani fognak. Olyan szakembereket szeretnénk a munkaerőpiacra bocsátani, akik azonnal hatékonyan tudnak dolgozni, akiknek a naprakész informatikai tudása az adott területhez igazodik.” – emelte ki Tóth Gábor.

Dávid Zoltán polgármester fontosnak tartja a Kodolányi János Főiskolával való együttműködést, amelyben jelentős lépés az, hogy a felsőoktatási intézmény székhelye Orosháza. Úgy véli, az oktatás fejlesztése kiemelt eszköze lehet a munkaerő megtartására irányuló törekvéseknek.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat