Bródy János az Arénában

2022. november. 14. Mozaik
Bródy János az Arénában

Előkerültek a legendás dalszerző-előadóművész filléres emlékei és személyi igazolványa - Szívesen mondanám, hogy Bródy Jánost senkinek sem kell bemutatni. Azonban van egy olyan érzésem, hogy az Y és Z generáció legtöbb tagjának sajnos igen. Pedig dalai sokszor számunkra is hasznos és szép mondanivalókat és gondolatokat hordoznak. A szombat esti arénakoncert pedig egy újabb nagyszerű állomása volt ennek az egyedülálló életműnek.


Bródy az Illés zenekarban kezdte karrierjét, majd a Fonográfban folytatta, ezután pedig hosszú, emlékezetes és a mai napig tartó szólókarrierbe kezdett. Olyan fiatal zenekaroknak is írt már dalszövegeket, mint a Margaret Island vagy az Ivan & the Parazol. Karrierjének soron következő megkoronázását november 12-én, szombaton este tartotta a Papp László Budapest Sportarénában, teltház előtt.

A kétrészes, három órán át tartó koncert nem életmű koncert volt - bár eredetileg Bródy 75. születésnapja alkalmából került volna megrendezésre, még a járvány idején -, hanem legújabb lemezének az első ilyen nagyszabású bemutatója. A lemez a „Gáz van, babám!” címet viseli, és bár már két évvel ezelőtt megszülettek a dalok, most még inkább keserű aktualitást kapott a cím. Bródy két dal között meg is jegyezte: "Ez még akkor született, amikor volt gáz. Most pedig az a gáz, hogy nincs gáz."

A koncerten egyébként a Gáz van, babám! lemez néhány dala mellett a Ráadás, valamint az Illés szekerén című lemezről is felcsendültek dalok. Bekerült a műsorba Bródy legutóbb (és egyelőre utolsó) szerzeménye is, a Mariana-árok, amely kiválóan tükrözi az emberek egymástól való eltávolodását és az ezt elősegítő folyamatokat. Régi nagy slágerekből azonban nem bővelkedett a műsor. A kétszer tizenkét dal közül, csupán három Illés szerzemény csendült fel, természetesen a legismertebbek közül.

A Ha én rózsa volnék című, már-már himnusszá nemesedett szerzeményt sok év után is gyönyörűen énekelte együtt a szerzővel az aréna tizenháromezer fős közönsége. Az Utcán (a koncert első dala) és a Miért hagytuk, hogy így legyen (az utolsó) pedig tökéletes keretet adtak az egyébként aránylag új szerzeményeket felsorakoztató műsornak.

Természetesen előkerültek Bródy filléres emlékei, személyi igazolványa, tábori fényképe és a közönség is könnyezve emlékezett a lányra Földvár felé félúton. Bródy János a magyar zenetörténet egyik legmeghatározóbb és legmegosztóbb alakja volt és talán az is marad. Amellett azonban nem mehetünk el szó nélkül, hogy az aktuálpolitikai közbevetésekkel előadott Micimackóban vagy az Ezek ugyanazok című lázadó szellemű dalban mindenki találhat némi igazságot, politikai nézetektől teljesen függetlenül.

Azt pedig végképp senki sem vitathatja, hogy a Szabadnak születtél című dal alapjául szolgáló Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának első bekezdése egy olyan eszmény, amelyre mindenkinek törekednie kell(ene).

A nyilatkozat tartalma Bródy szavaival: "Minden ember szabadnak születik, egyenlő méltósága és joga van. Az emberek ésszel és lelkiismerettel bírván, egymás iránt testvéri szellemben kell, hogy viseltessenek."

Lenti Barnabás

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat