Bobák Róbert – sportújságírók a KJE-n

2022. november. 17. KáVé
Bobák Róbert – sportújságírók a KJE-n

Bobák elsősorban újságírónak tartja magát, szerinte az írott cikk az alapja mindennek

Szerdán sem volt hiány sportújságírókból a Kodolányi János Egyetem Tematikus Hetén. Bobák Róbert látogatott az egyetemre, aki a Formula-1 száguldó riporteri szakmáját választotta és képeken keresztül mutatta be a hallgatóknak a szakma ezen izgalmas területét. A szakembert Benedek Gábor, a KJE rádióstúdiójának technikai vezetője, valamint Kontra Bálint végzős, médiaszakos hallgató kérdezte.

Bobák elsősorban újságírónak tartja magát, hiszen szerinte az írott cikk az alapja mindennek. Kipróbálta magát azonban kommentátorként is, de végül a száguldó riporteri szerep mellett kötött ki. Egy közvetítésen kilencven percig izgalmasan beszélni nem könnyű feladat, számára sokkal testhezállóbbnak bizonyult a pályaszéli villáminterjúk készítése. Angol, spanyol és olasz nyelvtudásának köszönhetően pedig jól is teljesíthetett a szakmában.

A médiaszakember az évek során készített rengeteg képpel szemléltette a szakma kihívásait és pályafutásának emlékezetes pillanatait. Sok országban, számos fontos személyt egyetlen riporterként szólított meg, mert élt a pillanat adta lehetőséggel, amíg mások csak gondolkoztak az adott személy megszólításán. Így készített rövid interjút például az egyik Bahreini nagydíj alkalmával az akkori uralkodó fiával, de meg tudta szólítani az egyébként interjút adni meg nem álló David Beckhamet, és így került személyes kapcsolatba Fernando Alonsoval és Lewis Hamiltonnal is. A pillanat adta lehetőséggel élésnek egyetlen hátránya, hogy nem mindig tudja előre, hogy egyáltalán mit kérdezzen, de meg kell tanulni improvizálni.

Az évek során Bobák Róbert megtanulta, hogy a komoly interjúk mellett a fogyasztóknak szüksége van bulvár jellegű tartalmakra is, így ilyen képeket is készített, de emellett azt is megtanulta, hogy bár kialakulhat jó kapcsolat az újságírók és a versenyzők között, de sosem szabad rájuk telepedni. Az is előfordul, hogy a versenyzők egy-egy riportert kifejezetten nem kedvelnek emiatt.

Az interjúk, bár sokszor rövidek, nem mindig egyszerűek. Bobák véleménye szerint nem szabad csak a saját kérdéseinkre figyelni még egy ilyen rövid műfaj esetében sem, mert előfordulhat, hogy a versenyző visszakérdez, valamire vissza kell csatolni, vagy olyan szlenget használ, amit az újságíró nem feltétlenül ért. Egyébként a Formula-1-es munka a versenyhétvége előtti, csütörtöki napon kezdődik. Ez az úgynevezett sajtónap, amikor az újságírók a lehető legtöbb versenyzőt és csapatvezetőt megszólítják. Egy hétvége alatt általában minden versenyzővel három-négy interjú készül, amelyeket aztán a levetítenek a nézőknek.

Bobák kiemelte, hogy Szujó Zoltánnak is rengeteget köszönhetnek, hiszen ő is igyekezett mindenkivel jó kapcsolatot kiépíteni, és ez általában sikerült is. Az is előfordult például Bobák pályája során, hogy a magyar stáb egy-egy interjú esetén prioritást élvezett, valószínűleg emiatt.

A sportújságírói pályára készülő hallgatóknak azt tanácsolta a szakember, hogy legyenek tisztelettudóak, de erőszakosak. Emellett legyen kitartásuk és elegendő nyelvtudásuk; az angol mellé fontosnak tartja, hogy legalább még egy nyelvet elsajátítsunk.

Az előadás után Kontra Bálint rádióinterjút is készített Bobákkal, amelynek írott verziója hamarosan a KV-n is megjelenik.

Lenti Barnabás

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat