Belfast Metropolitan College + KJF

2017. március. 22. KáVé
Belfast Metropolitan College + KJF

Rádióznak, tévéznek és Budapesttel ismerkednek a belfasti diákok

Észak-Írország egyik ismert egyeteméről érkeztek vendégek a Kodolányi János Főiskolára két hétre egy évek óta tartó együttműködés keretében. Lynda Bryans és Dr. John Coulter a Belfast Metropolitan College (BMC) tanárai nem először járnak a KJF-en, hiszen főiskola és a BMC között 2009-ben született meg az intézmények közötti együttműködési megállapodás

Ennek köszönhetően azóta a KJF és az észak-ír oktatási intézmény folyamatosan dolgozik közös projektek megvalósításában, rendszeresen pályáznak együtt uniós forrásokért, továbbá az oktatók és hallgatók rendszeres kapcsolatot tartanak egymással. Most tizenkilenc újságíró szakos hallgató érkezett, akik a KJF Budapesti Oktatási Központjában ismerkednek az itt folyó kommunikáció és médiaoktatással, valamint számos egyéb program keretében megismerhetik Budapestet is.

Horváti Éva, a KJF Nemzetközi Képzési és Szolgáltató Központjának igazgatója kezdetektől koordinálja a főiskola részéről az együttműködést. Az igazgatónő a következőkben foglalta össze az eddigi együttműködést, valamint az új projektet:

„Egy felnőttoktatási uniós pályázat kapcsán kerültünk kapcsolatba még 2005-ben, amelyben mindkét intézmény konzorciumi partner volt. A sikeres közös munkát követően 2009-ben kötöttünk együttműködési megállapodást, amelynek ünnepélye aláírása Belfastban volt, és akkor arra is felkérést kapott a KJF, hogy az Észak-Ír Parlamentben bemutatkozzon a képviselőknek. A következő lépésben megkötöttük az Erasmus-szerződést is, hogy a hallgatóinknak lehetőségük nyíljon egymás intézményében tanulni. Ádám Éva, majd Csík Réka, azóta már végzett kommunikáció szakos hallgatóink fél-félévet töltöttek Belfastban, és BMC-s hallgatók is tanultak nálunk.

2013-ban fejeződött be egy kétéves közös oktatási projektünk, most pedig egy újabb projekt keretében dolgozunk együtt." - mondta el Horváti Éva.

A belfasti vendégdiákok az első napokon a magyar hallgatókkal együtt a főiskola rádió és televízió stúdiójában tanultak, dolgoztak, gyakoroltak. Ezen kívül fotóztak, előadásokat hallgattak, ellátogattak a Parlamentbe, de természetesen a kodolányis diáktársaikkal együtt számos szabadidős programon vettek részt. Az angolul jól beszélő kodolányisok és a belfasti egyetemisták között az azonos képzés, szak feltétlenül kapocsnak számít, azonban a közös programok is sokat segítenek abban, hogy barátságok szövődjenek közöttük.

 

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat