Békés megyéről Kazahsztánban

2018. december. 02. KáVé
Békés megyéről Kazahsztánban

 "...lehetőség arra, hogy hallgatóinknak is megmutassuk a közép-ázsiai térséget"

Az Erasmus+ Staff Mobility for Teaching (STA) segítségével vett részt egy kazahsztáni tanulmányúton Dr. Malatyinszki Szilárd, a KJE Orosházi Oktatási Központjának székhelyi igazgatója a közelmúltban. Ez a program egyébként Európán belül és kívül is támogatja az oktatókat tapasztalatszerzésre oktatásban és kutatásban. Az igazgatót a tanulmányút részleteiről kérdeztem.


Mi volt a motivációd, hogy éppen Kazahsztánt válaszd, hogy egy kazahsztáni egyetemen szerezz tapasztalatokat?
 
Dr. Szabó Péter rektor jelezte, hogy a Kodolányi János Egyetem szívesen veszi, ha oktatói  megismerkednek más kultúrákkal is annak érdekében, hogy tapasztalataikat megosszák hallgatóikkal. Személyesen is érdeklődöm az ázsiai kultúra iránt, és Kazahsztán, Almaty úgy érzem csak az első állomás volt. Célom volt továbbá az ottani oktatókkal személyes kapcsolat kiépítése a kutatási tevékenység elmélyítése és annak feltárása, van-e lehetőség arra, hogy hallgatóinknak is megmutassuk ezt a közép-ázsiai térséget. Az utat Ráfi Istvánnnal közösen tettük meg, aki egyetemünk duális partnere, a Békés Takarék vállalati tanácsadója. 
 
Egyetemi és turisztikai események váltakoztak a kint tartózkodásod ideje alatt. Mit lehet tudni ezekről  a programokról?
 
Az első két nap délutánján a kazah hallgatóknak előadásokat tartottam. A program elvárása, hogy nyolc szemináriumot vagy előadást tartsak. Az előadásokban bemutattam Magyarország és Békés megye turisztikai attrakcióit, ételeit, kultúráját, a magyar oktatási rendszert, a Kodolányi János Egyetemet. Volt négy olyan szakmai előadásom, amelyek a vállalkozások gazdaságfejlesztésére és a humántőke támogatására vonatkoztak. A tanítás után nagy segítségemre voltak a térség megismerésében, hiszen sikerült Almaty szépségeit is megismerni, voltunk a Kok Tobe hegyen, megnéztük a harminc kilométerre található Big Almaty Lake-et, sőt a barátommal még túrázni is voltunk. Igen érdekesek a kazah nemzeti ételek is.
 
Kicsit beleláthattál az ottani életbe, megismerhetted a kazah felsőoktatás egy szeletét. Hogyan fogadtak a kazah tanárok és diákok?
 
Nagyon barátságosak, kedvesek voltak, hatalmas élmény volt számomra, hogy milyen érdeklődőek. Igazi baráti lelkesedéssel fogadtak és úgy gondolom, hogy megszerették a magyar házikolbászt és a kikövetelték, hogy osszuk meg velük a fertőtlenítő eszközként elvitt magyar házi pálinkát is. A szemináriumokat huszonöt-harminc fő hallgatta. Külön érdekesség, hogy volt rá példa, hogy kétszemélyes padban négyen is ültek. A tanszéken is nagy segítséget kaptam a kollégáktól, akik jelezték, hogy lehetőséget nyújtanak közös publikációkra.
A kazah emberek összességében nagyon támogatóak, segítőkészek és valódi szolgáltatást tapasztaltunk minden területen.
 
Miért fontos egy ilyen út?
 
Számomra azért volt fontos, mert meg tudom mutatni a hallgatóinknak, hogy milyen a térség, milyen lehetőségek vannak egy 22.000 hallgatót számláló egyetemben. Szeretném, ha a turizmus-vendéglátás szakos fiataljaink ellátogatnának, megismernének más kultúrákat, hiszen a szakmájuk része. Más dimenzióban egy szakmai kihívás mindig más kultúrában angol nyelven előadást, szemináriumot tartani és saját magamnak is hosszú előkészítést jelentett a felkészülés, hiszen nem mindegy mit közvetítek az egyetemről, az országról. E mellett kultúraközvetítés, országimázs-építés és kiváló élmény.
 
Miben befolyásolhatja a mostani utad az egyetem jövőjét?
 
A Kodolányi mindig támogatta az együttműködéseket intézmények között. Jelenleg is harminchat országgal van élő együttműködésünk, és jelenlegi utam megerősítette számukra azt, hogy komolyan gondoljuk és szeretnénk értéket adni számukra is. Kifejeztem szándékunkat, hogy nagyon szívesen fogadjuk a kazah hallgatókat, és többen érdeklődtek az ösztöndíj programok kapcsán.
-v-
Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat