Bakonyi István óráján Kalász Márton

2014. február. 26. Kitekintő
Bakonyi István óráján Kalász Márton

Rendhagyó irodalomóra a Kodolányi főiskolán

 

Kalász Márton Kossuth-díjas, kétszeres József Attila-díjas költő, író lesz a vendég azon a rendhagyó irodalomórán, amelyet csütörtökön délután tartanak a KJF Budapesti Oktatási Központjában. 

A program házigazdája Bakonyi István irodalomtörténész, főiskolai tanár, akinek neve ismerősen cseng az irodalmat kedvelők körében, hiszen nem csak izgalmas irodalmi programokat szervez, hanem ír is, eddig huszonöt kötete mintegy félezer folyóiratközlése jelent meg. Tanulmányok, kritikák, naplók, interjúk, ezek a Fejér megyei származású irodalomtörténész műfajai.

A Kalász Mártont vendégül látó, különlegesnek ígérkező irodalmi programról Bakonyi Istvánnal többek között arról is beszélgettem, hogy ebben a szemeszterben „Ki olvas éjszaka verset” címmel tart előadást a főiskolán. Az előadás címe megegyezik Kalász Márton 1987-ben kiadott kötetének címével, erről is szó esik a rövid interjúban.

 

Honnan jött a rendhagyó irodalom órák ötlete? Vagy esetleg ez egyetlen alkalom?

Rendhagyó irodalomórákat évtizedek óta szervezek, bár mostanában ritkábban. A legszebb emlékem 1981. március 25-höz kötődik: akkor Pilinszky János volt a vendégünk a székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. Egyébként a Kossuth-díjas költőnek ez volt utolsó nyilvános szereplése, két hónappal halála előtt.

Most teljesen más a helyzet. Ebben a félévben van egy előadásom a Kodolányi főiskolán Ki olvas éjszaka verset? címmel. Ezt Kalász Márton 1987-es kötetének borítójáról "loptam". Amikor elmondtam neki, nagyot derült rajta, és rögtön arra tértem ki, hogy szívesen látnám egyik órámon. Az első szóra vállalta. Ez azért is érdekes, mert az előadások napjaink magyar lírájáról szólnak, s gondolom, elég érdekes, ha egy élő, ráadásul nagyon jó és Kossuth-díjas költő találkozik a hallgatókkal.

Nyilván sokakat érdekel a különleges irodalom óra, a helyszín kiválasztása is azt mutatja, hogy népes közönségre számítasz. Kiket vársz a közönséget illetően, és mire számíthatnak, akik eljönnek?

Az óra elsősorban az oda járó diákok órája, de nyitott a program, és bárki jöhet. Az órán röviden bemutatom a vendég munkásságát, s utána őt "vallatom" kérdéseimmel.

Honnan a már-már barátinak tűnő ismeretséged Kalász Mártonnal?

Kalászt a 80-as évek óta ismerem, akkor Fehérváron élt, és onnan járt föl az Új Írás szerkesztőségébe. Utána a Vigiliánál is volt szerkesztő. 1988-ban ő lett az újjáalakult Vörösmarty Társaság első elnöke. Én magam is székesfehérvári, illetve Fejér megyei vagyok, a Vörösmarty Társasághoz is ezer szállal kötődöm, így aztán nem csak ismerősök vagyunk.

Kik lesznek a következő órák vendégei? Egyáltalán lesz-e folytatás?

Lehet, hogy lesz más vendég is, például Petőcz András író, aki itt tanít a Kodolányi főiskolán.

                                                           

                                                               *

 

Aki ennél többet szeretne tudni a kodolányis rendhagyó irodalom órákról, és szeretne találkozni Kalász Márton Kossuth-díjas költővel, jöjjön el holnap, február 27-én negyed háromkor a főiskola negyedik emeleti nagyelőadójába.

-vi-

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat