Az ókori Egyiptom és a kodolányisok

2021. december. 05. Hangoskodó
Az ókori Egyiptom és a kodolányisok

Szabó Andrea – történelem szak, III. évfolyam

 

Történelem szakosok a Szépművészeti Múzeumban

 

II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának felfedezését mutatja be az az időszakos tárlat a Szépművészeti Múzeumban, amely szeptember 17-én nyílt meg. A kiállítás középpontjában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll, tehát nagy örömmel fogadtuk Dr. Sólyom Márk egyetemi docens november végére tervezett „kihelyezett óráját” a Szépművészeti Múzeumba. Kodolányi János Egyetem Történelem Tanszéke által szervezett múzeumlátogatásra az első-, másod- és harmadéves történelem szakos hallgatók részvételével került sor.

Az ókori Egyiptom izgalmas hitvilága és különleges kultúrája mindig is foglalkoztatja a történelem iránt érdeklődőket, így a történelem szakos egyetemistákat is.

A közelmúltban nyílt tárlat II. Amenhotep korát és sírjának szenzációs felfedezését mutatja be. Az eredeti ásatási dokumentáció bemutatása által átélhettük a különleges régészeti felfedezés izgalmas fázisait, és átélhettük azt a pillanatot is, hogy beléphettünk az uralkodó sírkamrájának életnagyságú, valósághű másába.

A tárlaton összesen százharmincegy műtárgy és régészeti relikvia kapott helyet: ezek többek között a British Museumból, Bécsből, Firenzéből, Hannoverből és Koppenhágából érkeztek.

A múzeum által tavalyra tervezett, de a pandémia miatt csak idén megvalósult II. Amenhotep és kora című nagyszabású kiállítás érdekes betekintést nyújtott az ókori Egyiptom újbirodalmi korszakának történelmébe, művészetébe és hétköznapjaiba egyaránt. II. Amenhotep uralkodásának második fele a béke és a jólét időszaka volt, amely az ekkor készült tárgyi emlékek kifinomult megmunkálásában is tükröződik. A kiállított használati tárgyak, temetkezési mellékletek és képzőművészeti alkotások mellett a KV 35-ös sír szarkofágot tartalmazó kamrájának méretarányos másolata is a kiállítás részét képezte. A sírkamrában rövid animációs film elevenítette fel Victor Loret régész 1898. évi felfedezését, a tudós saját jegyzeteinek felhasználásával.

Az II. Amenhotep és kora – A fáraó sírjának felfedezése című kiállítást 2022. január 9-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Az időszaki kiállítás mellett Dr. Sólyom Márk tanár úr vezetésével megtekintettük az állandó kiállításokat is, így az alagsorban elhelyezésre került ókori régészeti gyűjteményt (Ókori Egyiptom, Klasszikus ókor), a földszinten látogatható Vadászat a reneszánsz idején című tárlatot, illetve az emeleten elhelyezett festészeti és szobrászati kiállításokat (Európai Művészet 1250-1600) is.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat