Az Erasmus fontos lehetőség

Cikk dátuma 2013. szeptember. 27. | Mozaik
Az Erasmus fontos lehetőség

Szakmai gyakorlat és/vagy munka Görögországban

A Kodolányi főiskola hallgatóinak a tanulmányi idejük alatt akár többször is lehetőségük van arra, hogy külföldön tanulhassanak néhány hónapot, vagy ott teljesíthessék szakmai gyakorlatukat. Dr. Szabó Péter rektor elmondta, hogy az utóbbi években a nyelvtudás mellett egyre fontosabbá vált az is, hogy a hallgatók külföldi tapasztalatokat szerezzenek. 

Ebben segítik is a hallgatókat, évi közel 300 ezer euró támogatást biztosítanak az Erasmus-program keretében.

Bálint Dorottya, a főiskola rendezvényszervezője és Gulyás Dóra nemzetközi programkoordinátor a közelmúltban Görögországban, többek között Thessalonikiben jártak a Job Trust vendégeiként. Arról gyűjtöttek tapasztalatokat, hogy milyen szakmai és munkalehetőségek várják a kiutazó főiskolásokat.

Minderről Gulyás Dóra a következőkben számolt be:

„A Job Trust tizenöt ország, több mint ötven egyetemével és főiskolájával áll kapcsolatban. Éves szinten ezerkétszáz állást biztosítanak Görögország szállodáiban, az animátor munkától kezdve egészen a recepcióig. Ha valaki Erasmus szakmai gyakorlat keretein belül jelentkezik, az ösztöndíj mellett fizetést is kap, ami napi 16-20 euró lehet – emellett a szállást és étkezést ingyen kapja. Mindezt három-hat hónapig lehet igénybevenni.

Szeptember 16-án szálltunk repülőre, és már első este megismerkedhettük a görög vendéglátással, melynek egy igen fontos ismérve, hogy bármit rendeltünk, kaptunk mellé valami rágcsálnivalót, vagy éppen egy kis helyi ouzo-t. Kiderült a következő napok során, hogy ez nem egyedi eset, kikerülhetetlen.

A következő megálló Kallithea volt, a Chalkidiki-félsziget egyik városkája. Az Aegean Melathron százötven szobájával, nyolc úszómedencéjével és saját bárjaival rengeteg szakmai gyakorlatos hallgatót foglalkoztat a vendéglátás minden területén. A recepciós pult mögött mosolyogva állnak a külföldi diákok, mások a hotel privát tengerpartján szolgálják ki a vendégek igényeit, valaki pedig koktélokat csinál a medence partján, ahol egész nap szól a zene. A napsütés és a gyönyörű környezet láthatóan felvillanyozza őket a munka ellenére is. Az öt csillagos luxushotelben maximális elvárások vannak, de éppen ezért nagyon sokat lehet tanulni a minőségi vendéglátásról.

Négy napot töltöttünk ezen a csodálatos helyen. Tapasztaltuk, hogy milyen a hamisíthatatlan görög vendégszeretet, a kultúra, és a tenger találkozása egy helyen. Visszajöttünk, de elgondolkoztunk azon, milyen jó is lenne egy ilyen helyen dolgozni – minimum három hónapig.”

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat