Átadták az Artisjus előadói és pedagógusi díjakat – Birta Miklós a díjazottak között

2022. december. 15. KáVé
Átadták az Artisjus előadói és pedagógusi díjakat – Birta Miklós a díjazottak között

Tizenegy pedagógus és tizenegy előadóművész vehette át idén az Artisjus elismerését, a kitüntetések ünnepélyes átadását december 14-én tartották. A díjakkal az előadóművészek mellett olyan pedagógusokat ismertek el, akik kiemelkedő munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában. Idén az Artisjus díjazottjai között van Birta Miklós, a Kodolányi János Egyetem Modern Művészeti Tanszékének oktatója.

Birta Miklós dzsessz-gitár előadóművész, tanár, a Kodolányi János Egyetem mestertanára, a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola tanára, 2014-től a Budapest Jazz Orchestra állandó tagja.

A kiváló előadóművész-tanár köszönetnyilvánításként megosztott néhány gondolatot a blogján. Ezt tesszük közzé most az egyetemi lapban.

"Tulajdonképpen nem én kezdtem tanítani, hanem a tanítás talált meg engem. Úgy indult mint ahogy sok más fiatal főiskolásnak akiknek a zenélés mellett szükséges volt egy stabil bevételi forrás. Aztán idővel ez a dolog kezdett változni. Rájöttem hogy szeretek emberekkel foglalkozni. Kapcsolatot teremteni. A zene lényegében csak ürügy. A neten ma már minden infó hozzáférhető ha valaki tanulni akar. Az emberi tényező viszont nincs ott. Pont az amitől működik a dolog. A lényeg a személyes adatátvitelben van. Visszaemlékszem azokra a tanáraimra akik meghatározóak voltak ugyanezen okból, és pályára állítottak. Gríneusz Péterre vagy Babos Gyulára. Meghatározó szerepe van a tanároknak. Ez ma különösen is igaz.

A zene magunkról szól emberekről akik létrehozzuk. A minket körülölelő világunkról. Ez egy nyelv amin keresztül be tudunk mutatkozni, és ez által élményt nyújthatunk másoknak. Segít elhelyezni magunkat ebben a világban. A zenén keresztül kapcsolódni tudunk egymáshoz, és ez elemi igénye az embereknek. Tiszta pszihológia az egész.

Arra ösztönzöm a tanítványaimat hogy legyenek őszinték magukhoz, mert a zenén keresztül magukat ismerhetik meg, és így válhatnak hitelessé, ami aztán megérinti a közönséget is. Ennek van értelme. Ezt próbálom tovább adni kicsiknek és nagyoknak, itthon és szerte a világban Floridától Lettországig. A zenéléssel együtt járó örömöt. A zene öröm. Isten ajándéka.

Köszönöm az Artisjusnak, a kollégáknak akik alkalmasnak találtak erre a díjra, és nem utolsó sorban kollégámnak és barátomnak Szendőfi Péternek."

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat