Anyák napja

2024. május. 05. Kitekintő
Anyák napja

Ujvári Luca – kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam

 

Mindenki életében fontos szerepet tölt be az édesanyja, ez számomra is így van. Anyukám az, akinek bármit elmondhatok, minden helyzetben mellettem áll, feltétel nélkül szeret. Idén május 5-ére esik az anyák napja, ekkor ünnepeljük őket. „Az anyai szeretet feltétlen... az anyai szeretet üdvösség, béke, nem kell megszerezni, nem kell kiérdemelni”, írta Erich Fromm. Legyen ezen az ünnepi napon igaz mindez a gyermeki szeretetre is.

Magyarországon az anyák napját minden évben május első vasárnapján ünneplik. Az ókorig eredeztethető vissza a hagyomány. Az évenként megrendezett tavaszi ünnepségeken Kronosz felesége és a görög mitológia számos istenségének anyja előtt tisztelegtek. Az őskeresztények a nagyböjt negyedik vasárnapján Szűz Máriát ünnepelték, ez az ünnep már egyféle anyák napja volt.

Magyarországon előszőr 1925-ben ünnepelték meg a MÁV gépgyár munkásainak gyerekeinek részvételével. 1930-tól pedig már a hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolják.

Az anyák napja remek alkalom arra, hogy egy napot együtt töltsünk és tradíciókat építsünk. Számos programot lehet ezen a napon találni országszerte: workshopokat, vezetett sétákat is választhatunk, de egy családi körben töltött nap is emlékezetessé teheti az anyák számára ezt a napot. Az általános iskolák és óvodák minden évben anyák napi ünnepségeket szerveznek, ahol a gyerekek verseket mondanak, kézzel készült ajándékokat adnak az ünnepség keretein belül anyukájuknak és nagymamájuknak. Szép hagyomány, valamennyiünknek vannak ilyen kedves, gyermekkori emlékei. Az emlékek és a szeretet ébren tartják bennünk az ünneplés igényét felnőttként is. Fontosnak tartjuk, hogy arra szenteljük ezt a napot, hogy személyes jelenléttel, együtt töltött idővel ünnepeljük édesanyánkat, nagymamánkat.

Tegyük emlékezetessé számukra ezt a szép, májusi vasárnapot, mondjuk el, mennyire szeretjük őket. Mondjuk ki százszor, ezerszer, hogy „szeretlek anya”, hiszen a legfontosabbat kaptuk tőlük: az életünket.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat