Állásbörze és turizmus szak angolul

2017. december. 07. KáVé
Állásbörze és turizmus szak angolul

Megnövekedett az Eu-n kívüli országokból érkező diákok száma

Különleges állásbörzét rendeztek a Kodolányi Klubban december hatodikán, amelyet ezúttal speciális igényekhez igazították a szervezők: a külföldi hallgatóknak kívántak segíteni munkalehetőségek ajánlásával. Nem véletlenül, hiszen az idén jelentősen megnőtt az Európai Unión kívüli országokból érkezett külföldi hallgatók létszáma a Kodolányi főiskolán. Az intézmény évek óta jó kapcsolatot ápol különböző diákszövetkezetekkel, most a budapesti  Atlasz Iskolaszövetkezetet és a székesfehérvári Melange Iskolaszövetkezetet hívták meg a programra. A munkát kereső főiskolai hallgatók először Horváti Évától, a nemzetközi központ igazgatójától kaptak részletekbe menő tanácsokat a munkavállalás kapcsán, majd az iskolaszövetkezetek munkatársai vázolták a lehetőségeket. 

A KJF-en eddig is szép számmal tanultak külföldi fiatalok, ám ők az Erasmus hallgatói mobilitási program keretében érkeztek az intézménybe. Ebben a tanévben viszont jelentősen megnőtt a nem Európai uniós országokból érkező hallgatók száma is, mondta el a KV-nak Dr. Hoffmann Orsolya nemzetközi rektorhelyettes. Hozzátette, hogy a Bangladesből, Indiából, Kongóból, Nepálból és Pakisztánból jelentkező fiatalok először előkészítő kurzuson vesznek részt, amelynek keretében az angol nyelvi készségeiket fejlesztik, valamint uniós ismereteket és kutatás-tanulás módszertani képzést kapnak. A féléves képzést követően vizsgát tesznek, majd a sikeresen vizsgázók folytathatják tanulmányaikat a választott alap- vagy mesterszakon. Alapszak esetében turizmus, gazdálkodás és menedzsment, valamint nemzetközi tanulmányok szakon tanulhatnak, a mesterszakra jelentkezők pedig vállalkozásfejlesztés, turizmus és nemzetközi tanulmányok közül választhatnak.

A rektorhelyettes kiemelte, hogy az előkészítő félév fontos szerepet tölt be a külföldi hallgatók orientálódásában, hiszen könnyebben tudnak dönteni a szakválasztásban. Ezt egyébként azzal is segíteni kívánják, hogy lehetőséget biztosítanak arra, hogy becsatlakozhassanak az erasmusos hallgatók angol nyelvű óráira.

További segítséget jelentenek számukra azok a nemzetközi programok, amelyeket a főiskola nemzetközi központja szervez. Nagy sikere volt például az őszi nemzetközi hétnek, amelynek kiemelt programpontja volt az, amikor a külföldi fiatalok bemutatták hazájuk kultúráját, történelmét, gasztronómiáját társaiknak.

„ A mostani állásbörzével szeretnénk segíteni ezeknek a hallgatóknak abban is, hogy a magyar diákjainkhoz hasonlóan munkát vállalhassanak. Legkézenfekvőbb megoldás erre, hogy bevonjuk a diákszövetkezeteket, hiszen munkatársaik a külföldi fiatalok számára is szívesen tartanak állásbörzét akár angol nyelven is. Ez az első lépés ahhoz, hogy munkatapasztalatot szerezzenek a nálunk tanuló külföldi diákok, továbbá motiválja őket arra, hogy az angol mellett magyarul is tanuljanak. Egyébként a képzési palettánkon is megjelennek azok a változások, amelyek a külföldi fiatalok számára nagyon vonzóak lesznek. A hamarosan kezdődő felvételi időszak egyik újdonságaként meghirdetjük az angol nyelven induló turizmus alapszakunkat, amelyre természetesen a hazai felvételizők is jelentkezhetnek." - mondta el Dr. Hoffmann Orsolya

-v-

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat