Államvizsga 2017

2017. június. 23. KáVé
Államvizsga 2017

A tételhúzásig tart az izgulás

Hétszáz végzős hallgató államvizsgázik június 19-30. között a Kodolányi főiskolán. Hétszáz vizsgázó, közel ötven vizsgabizottság, izgalom, veríték, vizsgadrukk és öröm a sikeres teljesítést követően. Olvastam valahol, hogy vannak olyan módszerek, amelyek a tanulást kellemes, örömet okozó tevékenységgé változtathatják. Úgy fest azonban, hogy minden igyekezet hiábavaló, amikor életünk nagy vizsgáira kerül sor, hiszen nemhogy örülni nem tudunk a felkészülés fázisainak, szinte belebetegszünk az izgalomba.   

Szerdán kommunikáció és médiatudomány, valamint nemzetközi tanulmányok szakos hallgatók államvizsgáztak a Kodolányin, velük mentem izgulni, tételt húzni, felelni a bizottság előtt. Az emeleti folyosókon, a várakozásra kijelölt tantermekben a levegőben érezni a feszültséget. Aztán ahogyan telik az idő, kijönnek az első „végzettek”, valamiféle különleges hangulatra vált a szorongás, valahogyan mindenkit megérint a diploma szele.

Ivanovics Dalmával sokat beszélgettem a félév során, tudom, hogy komolyan veszi a tanulást, a szakdolgozata is jelesre sikerült. „A tételhúzásig nagyon izgultam, de mivel jó tételeket húztam és alaposan felkészültem, szerintem jól sikerült”- mondja, miután túl van élete nagy vizsgáján.

Odrobina Kristóf is céltudatosan menetelt az médiaszakos oklevélig, hiszen az első, meteorológusi diplomáját „fejelte meg” az újabb végzettséggel, mert újságíró szeretne lenni. Örül, hogy túl van az államvizsgán, bizakodik a sikerben is.

Erdősi André, a szerdai utolsó vizsgázó azt mondja, ez nem az ő napja. Egyrészt nyolcra jött a tíz óra helyett, másrészt annyira izgult, hogy a legrosszabb teljesítményre volt csak képes. Ez bántja kissé, ugyanakkor ő is örül annak, hogy túlesett a záróvizsgán, a szakdolgozati védésen.

Délután két óra felé jár az idő, lassanként befejeződnek a vizsgák. Izgalomban, örömben nem volt hiány, de nem volt tudásban sem, a kodolányisok nagy része jól teljesített.

Dr.Bartha Adrien tanulmányi igazgatótól megtudtam, hogy július 8-án lesznek a diploma átadók a főiskola két campuszán, Budapesten és Székesfehérváron, Orosházán pedig július 14-én. Mindhárom helyszínen ünnepélyes keretek között veszik majd át okleveleiket a nappali, levelező és távoktatás tagozaton végzett hallgatók.

 

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat