Akadálymentesen a fehérvári színházban

2014. november. 20. Kitekintő
Akadálymentesen a fehérvári színházban

„Senki nem olyan vak, mint az, aki nem akar látni"

Akadálymentesített színházi előadást szervez a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház a társadalmi érzékenyítés és szemléletformálás jegyében Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapján, december 3-án. Leonard Gershe “A pillangók szabadok” című vígjátéka kerül színre, amelyet korábban a Thália Színházban, az elmúlt évadban pedig az egri Gárdonyi Géza Színházban tűztek műsorra nagy sikerrel. 

A darabot, amely egy testi fogyatékos és egy kissé érzelmi fogyatékos fiatal szerelmi történetét mutatja be,  Szarka János rendezi. „Senki nem olyan vak, mint az, aki nem akar látni" - hangzik el A pillangók szabadok című műben, amelyben  megismehetjük Dont, az elit családból származó fiatalembert, aki anyja nyomasztó szeretete elől költözik el otthonról. Egyetlen vágya, hogy bebizonyítsa, képes megállni a saját lábán. Első lépésként bérel egy szobát, ahol egyedül élhet.  Jill zűrös családból származó szertelen színészpalánta, akinek pedg az az egyetlen vágya, hogy színésznő legyen. Ő a siker és a hírnév reményében költözözik el otthonról, és első lépésként bérel egy szobát a művésznegyedben. Don és Jill bérelt szobáját egyetlen ajtó választja el egymástól. Ami kinyílik…

A darabban fontos motívum Don vaksága, a fogyatékossággal való együttélés, de nem ez a lényeg.  A fogyatékosságon keresztül ugyanis a másságról, az elfogadásról is szól. 

A pillangók szabadok című darabból 1972-ben film készült Goldie Hawn főszereplésével. A kilenc jelentős jelölésből egy Oscar- és egy Golden Globe- díjat el is nyertek az alkotók. A darabot még abban az évben Budapesten is bemutatták, de aztán egy-két produkción kívül alig állították színpadra. 

A székesfehérvári színházi program Magyarországon példaértékű, hiszen komplex akadálymentesített színházi előadás megvalósítására készülnek a szervezők: mozgássérülteknek megfelelő hely biztosítása; hallássérülteknek jelnyelvi tolmács; enyhe értelmi fogyatékossággal, illetve autizmussal élőknek könnyen érthető összefoglaló a cselekményről; látássérülteknek narráció és színpadbejárás.  Az egyenlő esélyű részvétel megteremtésén kívül az is céljuk a szervezőknek, hogy seggítsék a fogyatékosügy társadalmi befogadását. A program védnöke: dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Spányi Antal megyés püspök, a rendezvény támogatója pedig Székesfehérvár Önkormányzata és a Vörösmarty Színház.

A december 3-ai színházi előadásra négy székesfehérvári helyszínen lehet jegyeket vásárolni:  a Vörösmarty Színház jegyirodájában, a Tourinform Székesfehérvár irodában (Oskola u. 2-4.), az Igézőben (Basa u.1.), illetve a Fehérvári Civil Központban (Rákóczi út. 25.).

További információk kérhetőek a programmal vagy a jegyvásárlással kapcsolatban a 30/380-7943, illetve a 30/380-4974 telefonszámon, vagy a cseoh@fejer-eselyteremtes.hu e-mail címen a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház munkatársaitól.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat