A Vasváriban zenéltek a művészeti szakosok

2017. január. 18. KáVé
A Vasváriban zenéltek a művészeti szakosok

Jazz és igényes populáris zene a repertoáron

A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumban vendégeskedtek a közelmúltban a KJF művészeti tanszékének hallgatói. A különleges zenei élményt nyújtó programot Mits Péter, a főiskola oktatója szervezte; három fiatal művésszel és a háziasszonyi szerepet vállaló Kovácsai Gabriellával érkezett a középiskolába. A másodéves jazzgitár szakos Boda Evelin, a harmadéves ugyancsak jazzgitár szakos Rodek Balázs és a másodéves jazzének szakos Zabos Regina előadását a vasváris tanárok és diákok egyaránt lelkesen fogadták. A fiatal művészek igényes populáris zenével, illetve jazz számokkal szórakoztatták a hallgatóságot.

A KJF művészeti képzése Székesfehérváron van, különlegesen szép környezetben alakították ki a tanszéket. A felújított műemléképületben sorakoznak a hangszeroktatásra alkalmas termek, amelyekből évenként kerülnek ki a diplomás előadóművészek. A Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszéke 2007 szeptemberében indította el első évfolyamát. Olyan diplomás szakemberek kerültek ki a képzésről, akik előadóművészi teljesítményükkel a magyar és az európai zenekultúrát gyarapítani és terjeszteni tudják. Megszerzett gyakorlati és elméleti ismereteik birtokában kiművelt zenei ízléssel, technikával, formálókészséggel művészi szolgálat ellátására képesek zene- és énekkarokban, kamarazenei együttesekben. A zenei élet intézményeiben aktív kulturális szerep betöltésére alkalmasak. A végzettek kidolgozott zenei készségekkel, kellő mélységű vokális és hangszeres, valamint megfelelő elméleti ismeretekkel rendelkeznek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatásához. A szak különlegessége, hogy a jazzoktatási programot igényes popzenei képzéssel is kiegészítették. 

Rodek Balázs nagy szerelme a zene, s bár elvégezte Pécsett a jogi egyetemet, nem tett le arról, hogy képzett zenész legyen. Ügyvédjelöltként tanult az Etűd Zeneművészeti Szakközépiskolában Budapesten, ezzel az előképzettséggel futott neki a főiskolai felvételinek, most pedig harmadévesként úgy érzi, megtalálta az útját.

Boda Evelin már tizenhárom évesen arra készült, hogy előadóművész legyen. Terézváros önkormányzata a Budapesti Operettszínházzal közösen tehetségkutató versenyt hirdetett 2009 tavaszán, hogy az operett műfajt népszerűsítsék VI. kerület diákjai körében. A gyerekek két fordulóban mutathatták meg tudásukat, majd a győztesek október 24-én, a Magyar Operett Napja alkalmából rendezett gálán léptek fel a színház neves szólistáival közös produkciókban. Az Oszvald Marika, Peller Károly, Kéringer László, Makláry László és Béres Attila összetételű szakmai zsűri által kiválasztott legjopbbak között természetesern ott volt Boda Evelin is.

Zabos Regináról érdemes tudni, hogy ő nyerte a Fehérvár Hangja 2015 zenei tehetségkutatót. Jennifer Hudson And I Am Telling You I’m Not Going című dalát énekelte, és ő volt az egyetlen, aki a produkciójára minden zsűritagtól maximális pontszámot kapott.

Zabos Regina Csantavéren nőtt fel,  a szabadkai Zeneiskolában érettségizett. Elmondása szerint azért jelentkezett a Fehérvár Hangja tehetségkutatóba, mert szeretné, hogy Székesfehérváron is jobban megismerjék. (fehervarhangja.hu)

 -v-


Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat