A sport segítségével sikerülhet

Cikk dátuma 2013. október. 14. | Mozaik
A sport segítségével sikerülhet

„…ez nem igazságos”

Zana Anitára méltán büszke a KJF, hiszen a parasportolóként számon tartott fiatal lány sok mindent elért, amióta megszerezte diplomáját a főiskola kommunikáció és médiatudomány szakán. A Fővárosi Közgyűlés idén szeptemberben a közszolgálati munka elismerésére Zalabai Gábor díjat – A Budapestiek Esélyegyenlőségéért kitüntetést adományozta a tevékeny újságírónak.

A mozgássérült fiatal lány tíz évig maga is versenyszerűen úszott, jól ismeri a parasport világát, így öt éve elindította a parasporttal foglalkozó internetes portált. A KJF élsportolói címmel könyvet is írt, amelyben bemutatta a Kodolányi főiskolán végzett, illetve ott tanuló élsportolókat. Anitát sikeresnek gondolhatjuk, ugyanakkor arról is beszámolt a KV-nak, hogy sorstársaihoz hasonlóan számos nehézséggel küzd a mindennapokban.

 

„Több álláshirdetésre is elküldtem az önéletrajzomat az elmúlt időszakban, nem tagadva benne azt sem, hogy járóképes mozgássérült vagyok, és jeleztem, hogy kvalifikálatlanabb munkakörök betöltésére is vállalkozom. Egyik helyről sem érkezett válasz. Több társadalmi felelősségvállalásban vettem részt, mert ez számomra fontos dolog. Úgy érzem, értelmiségiként, szuverén emberként ki kell állnom sorstáraimért, valamint kötelességnek érzem, hogy eszközeimmel a többségi társadalom tudatformálásában részt vegyek.

 

Én sokakkal ellentétben nem csak a saját jogaimat ismerem. A sport segítségével próbálom bemutatni a fogyatékkal élő embereket. Az ő teljesítményeik, élettörténeteik segítségével rámutatni arra, hogy a sportban mindenki egyenlő. Ennek eszközeként hoztuk létre közel öt éve a www.parasportpress.eu<http://www.parasportpress.eu/ weboldalt, amely azóta is Magyarország egyetlen  parasporttal foglalkozó hírportája, majd később a Parasportpress Jövőjéért közhasznú Alapítványt. Jelentősebb támogatást nem kaptunk sem a magán, sem az állami szektorból, pedig az elmúlt időszakban a hírportál működtetésén kívül rengeteg más tevékenységet is folytattunk: kiállításokat szerveztünk, esélyegyenlőséget elősegítő, érzékenyítő programokat csináltunk. És vannak további terveink is.

 

A Parasport hírportál nem szánakozva, sajnálkozva mutatja be sportolókat, hanem a teljesítményeik, az emberi értékeik mentén. Nekünk nem az a lényeg, hogy egy végtaghiányos fotográfusnak elromlott a műlába, hanem az, hogy fotókat készít a paralimpikonokról. Újpesten egy mozgássérülteknek szóló klubot vezetek, természetesen ingyen. Úgy vélem, hogy ez nem igazságos. Erőfeszítéseim, erőfeszítéseink nincsenek megbecsülve, a sorstársaimnak sem engedik meg, hogy megfelelő álláshoz jussanak. Érek és érünk annyit, hogy olyan munkahelyet kapjunk, ahol megbecsülik a munkámat és munkánkat, és amiért természetesen megfelelő fizetés is jár."

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat