A sport, a média és a kommentátor viszonya

2022. március. 10. Mozaik
A sport, a média és a kommentátor viszonya

Interjú Ferkai Marcellel, a DigiSport kommentátorával

Instagram-profilodon az első mondatod, hogy Vitray Tamás és Hajdú B. István tanítványa vagy. Mit sajátítottál el tőlük, hiszen a saját stílusod mellett az övék is fellelhetők a közvetítéseidben?

Ma már inkább Vitray stílusa megfigyelhető, de a színvonalat nem tudom megközelíteni. Annak idején, ahogy Hajdú B., elkezdtem sztorizgatni, aztán Vitray rábeszélt, hogy nem kell, a kevesebb néha több. Ha eszembe jut egy jópofa dolog, be fogom mondani, ebben hasonlítunk egymásra, de nála lemennek meccsek poén nélkül, és ebben igaza van. Ő elmondta korábban, hogy ő nem komikus, hanem kommentátor. Mindenáron nem akarok jópofa lenni, nem kell túlzásba vinni.

Azt vallod, nem akarsz okosabb lenni a nézőknél, csak kiegészíteni a látottakat. Emberi történetek elmondásával teszed színessé a közvetítéseid, de honnan ered ez az ötlet?

Megpróbáltam saját magam megfejteni. Volt egy ötéves tanulási -és stíluskeresési periódus, amikor nagyon figyeltem a többieket, hallgattam mindenkit, figyeltem ki, mit, hogyan csinál. Nagy riporterek mondják mindig, hogy mennyi mindent „vettek át” Bárdos Andrástól, Vitray Tamástól, Szilágyi Jánostól. Én is ezt a módszert alkalmaztam. Voltak, akikre azt mondtam, én ezt biztos nem így fogom csinálni, ez nem rossz, ez mennyire illik hozzám, ezt lehet, hogy beépítem. Figyeltem, mi az, ami belőlem jön ösztönösen, azt gondoltam, ez igen. Rájöttem, hogy szeretek gyermeki módon rácsodálkozni dolgokra. Egyszercsak felfedeztem magamon, hogy ezek érdekelnek. Az is lehet, tudat alatt Hajdú B. István volt a követendő példa. Történeteket mondott játékosokról, amik nem bulvárosok voltak, hanem színesek. Azokat szerettem és írogattam őket az adatbázisomba. Rájöttem, hogy ezek érdekelnek. Zavartak a statisztikák, és amikor megpróbálta a kommentátor megfejteni, mi történik a pályán, és okosabbnak akart tűnni, mint Sir Alex Ferguson (a Manchester United legendás edzője – a szerk.). Legendás történet az 1998-as Bajnokok Ligája-döntőről, amikor Id. Knézy Jenő többször is azt mondta az edzőre, hogy futball-vak, végül Fergusonnak lett igaza, mert megnyerték a meccset. Akit ő levakozott, pár hónappal később lovaggá lett ütve. Amikor készülsz egy meccsre, rengeteg információ áll rendelkezésedre, a te döntésed, mit írsz fel magadnak és mit mondasz el a közvetítésben. Rájöttem, mindig ezeket a történeteket írom fel és mondom el. Erre ráerősítettem, hogy legyek ilyen.

Említetted a „futball-vak” Ferguson-történetet, és YouTube-on mondtad, vannak mondatok, amivel egy kommentátor halhatatlanná válhat, egy mondat, amire örökre emlékezni fognak. Motivál, hogy te is halhatatlanná válj?

Ez motiválhat mindenkit. Nem maradnak fenn a mérkőzések, szerzői jogok miatt, de a mondatok fennmaradnak úgy, hogy nem is kell, hogy fenn legyenek. Mindenki tudja, akkor is, ha nem lehet megmutatni, mert letörli a jogtulajdonos. Egy olimpiai közvetítést öt percen belül letörölnek YouTube-ról. Ebben az a gyönyörű, hogy vannak mondatok, amit mindannyian fel tudunk szó szerint idézni, akkor is, ha nem tudjuk visszahallgatni, mert annyira belénk ivódott. Egy festőnél fennmarad a kép, az írónál is az írás, mi így tudunk hallhatatlanná válni.

Nagy álmod, hogy világbajnoki döntőt vagy egy nagy tornára kijutós magyar válogatott-meccset közvetíts. Egy ilyen meccsben benne van, hogy hallhatatlanná válj, viszont ehhez másik csatornára kellene váltanod. Képes lennél erre?

Erre mindenki képes lenne. Egri Viktornak megadatott, hogy eljött az MTV-től, és a DigiSport közvetítette a női kézi Bajnokok Ligáját. Az MTV kérte, hogy átvehesse a közvetítést, mert ez országos érdeklődésre számottevő dolog, a DigiSport pedig akkor sem volt mindenhol elérhető. Átadtuk nekik a közvetítést, párhuzamosan közvetített a Magyar Televízió és a DigiSport. Az MTV-nek köszönhetően mindenki láthatta a történelmi, első győri Bajnokok Ligája győzelmet. Egy kikötése volt a DigiSportnak, nem lehet saját kommentátoruk, a miénket fogják átvenni. Egri Viktor a DigiSport színeiben leközvetített egy nagy magyar sikert, és mivel ezt a Magyar TV átvette, ezért az egész ország hallotta. Kamerán kívül beszélgettem Gundel-Takács Gáborral – hogy egy példát mondjak, a kommentátori sorsok mennyire kiszámíthatatlanok – 2009-ben még nem gondoltuk, hogy hamarosan eljön a köztévétől Egri Viktor, úgy tűnt, 2012-ben az olimpián ő fogja közvetíteni a magyar kézilabda-válogatottat. Gundeltől kérdeztem, hogy „Gundi, tudom, régebben kézilabdáztál, valahogy mindig úgy alakul, hogy ahová te mész, ott már van egy kézilabda-kommentátor. Hiába űzted ezt a sportot, ők már megvannak, övék az elsőbbség. Hajtasz-e arra, hogy Londonban 2012-ben te közvetítsed?” Korrekt volt, azt mondta, nem, mert tudomásul vette, hogy a Magyar TV-nél ez Egri Viktornak jár. Aztán eljött Egri Viktor, és végre megadatott sok-sok év után Gundel-Takács Gábornak, hogy ő közvetített 2012-ben. A magyar-izlandi mérkőzés az egész pályafutásában egy kiemelkedő dolog. Korrekt volt, nem akart kitúrni senkit, és megadatott neki, mint ahogy Egri Viktornak is furcsa módon, mert ő már nagyon vágyott erre, nagy álma volt, hogy egy magyar sportsikert közvetítsen, és mindig elkerülték. Amikor 2004-ben Athénban ott volt, előtte nyert majdnem világbajnokságot a női kézi-válogatott, és rá voltunk készülve, hogy akkor majd az olimpiát is megnyerik, és csak ötödikek lettek. Volt, amikor az elődöntőben estek ki, volt harmadik hely, úgy tűnt, neki ez nem fog összejönni. De összejött, és úgy, hogy a DigiSportnál volt, de mégis az egész ország hallotta.

Szerencséje volt, amit sokat is emlegettek.

Igen, Hajdú B. István hét világbajnokságon lehetett volna ott, de csak kettőn volt. Sokáig nem volt a köztévénél, és nem volt szokás, hogy valakit külsősként foglalkoztassanak. Pont akkor keveredett vissza, amikor a magyar fociválogatott felívelt. 2016-ban már ő közvetítette, és legutóbb is. Előtte hosszú éveken át nem lehetett őt hallani a Magyar TV-ben.

Neked is volt több váltás az életedben, programozóból lettél kommentátor. Gyerekként tehetséges bűvész voltál, most tudnál mutatni egy trükköt?

Nem, nem. Jó próbálkozás. Nálam elvágólagosak a dolgok, 1992 környékén lettem bűvész, 8-10 éves voltam. Két évig csináltam, de teljesen kiégettem magam. Korszakváltásaim vannak, ha valami lezárul, az nagyon lezárul. Már ’97-ben sem tudtam volna trükköt csinálni. Ezek törlődtek a fejemből és csak távoli emlékként vannak meg. Minden relikviámat kidobtam, ami volt addig. Ezek nem ösztönös dolgok, de vannak szakaszhatárok, például leérettségiztem, de ha azt kérdeznéd, milyen volt a gimnáziumban, nagy bajban lennék. Mint ha egy álom lenne, ami igaz sem volt. Sajnos nem tudok már trükköket csinálni, pedig volt egy olyan trükk – azóta sem tudom, hogy tudtam megcsinálni – amire azt mondta az akkori bűvésztanárom 2015 környékén, tehát húsz évvel később, hogy ezt azóta sem tudta senki olyan gyorsan elsajátítani, pedig kismillió tanítványa volt. Az illető Tiktokon már nagyon menő, Habók Jánosnak hívják. Neki a Tiktok hozta meg az áttörést, ezek is érdekes dolgok, ki hol tud érvényesülni.   

Múlt vasárnap is váltottál egyet, a BG_csapat Twitchén vendégként kipróbáltad a FIFA videojáték közvetítését. Azon kívül, hogy könnyebb eltalálni, kinél van a labda, mennyivel volt másabb az élőnél?

 Nem nagyon volt más, ugyanaz történik, csak gyorsabb. Ott nem tudtam belekezdeni dolgokba, mert nyolc percbe kell belesűríteni annyit, mint ami kilencven perc alatt történik. Úgy van leprogramozva, hogy lehessen annyi gól nyolc perc alatt, mint amennyi kilencven perc alatt. Azt tudtam, hogy sokkal kevesebb időm van bármilyen érdekességet beszúrni. Ügyes volt a srác, World Class fokozaton tudott nyerni, ilyenre képtelen lennék. Az utolsó pillanatig úgy volt, hogy profi e-sportolónak fogom közvetíteni több tétmérkőzését. Ott úgy kéne hadarnom, mint még soha, pedig hajlamos vagyok a hadarásra. Könnyebb volt, de ha egy profi e-sportolónak fogom közvetíteni a meccsét – lehet be fog következni, rajtam nem fog múlni, mert ez izgalmas – akkor még inkább kell pörgetnem, és futnom kell az események után.

Szepesi elhíresült mondata, hogy a rádió örök. A sportközvetítéseknél a televízió átvette a főszerepet, ma pedig már megyünk az internet és a stream felé.

Jó is, hogy mondod, ha két profi e-sportoló játszana, olyan tempóban kéne közvetítenem, miként Szepesi beszélt a rádióban. Négyszáz szót mondott ki percenként, és alig botlott meg a nyelve, alig tévesztett játékost. Nehezen tudnám elképzelni, hogy a rádióban tudjak közvetíteni, és olyanokat is láttam, akik a rádióból nyergeltek át a tévére, és szenvedtek. Visszafelé sem volt könnyű, Hajdú B. István a televízió után közvetített néha a rádióban is sportot, úgy tűnik, az könnyebb. Fordítva sokkal nehezebb, akik a rádióban nagyon jó kommentátorok voltak, azok a tévében szenvedtek. Láthatóan nem találták a helyüket, annyira más a műfaj, mást kíván meg az embertől.

A rádiónál közrejátszik, hogy nem látjuk, csak halljuk az eseményeket.

Megvan az az előnye is, hogy nem tudsz lebukni. Legendás történet Molnár Dánielről, a ’90-es világbajnokság elődöntőjében húsz percig fordítva közvetítette az angol és a német válogatottat, a huszadik percben mondta, hogy „kedves nézők, itt be kell ismerni, hogy valamit elnéztem, mert most a néger Brehmehez került a labda”. Amikor zrikálták ezzel, azt mondta, „nem tudtam gyerekek, hogy ezek már a meccs előtt mezt cserélnek egymással”. Tulajdonképpen húsz percig fordítva közvetítette a két csapatot és nem bukott le.

A televízióban ez nem működne.

Ott hamar lebuksz, ha hülyeséget mondasz, mert kapsz egy közelit és máris. Ki is írják, akkor aztán pláne.

Haladunk a streamek felé, hogyan változhat a sport és a média viszonya? A streamek elvehetik azt a tévétől, amit anno Szepesiéktől Vitrayék?

Az alapmondás, ami sosem fog változni, hogy az a műfaj, amit élőben érdemes nézni, az a sport. Egy filmet megnézel bármikor, nem kell ott lenned a premieren, megnézed egy hét múlva, csak ne spoilerezzék el. Egy sportmeccs úgy, hogy tudod az eredményt, nem olyan szórakoztató. Megteheted, hogy megpróbálod nem tudni az eredményt, de úgy sem az igazi. Valószínűleg el fog jönni, és azt nem is bánnám annyira, hogy meglegyen a lehetősége a nézőnek, hogy ha akarja, levehesse a kommentátor hangját. Pillanatnyilag az a baj, ha valaki nem szimpatikus a nézőnek, a néző két dolgot tehet: szenved tovább vagy lehalkítja a tévét, de akkor nincs közönséghang. Kipróbálhattuk a koronavírusnak köszönhetően, hogy az mennyire hangulattalan. Az a focimeccs halála, amikor nincs közönségzaj. Arra haladunk, hogy nézhetsz applikációkon is olyan meccseket, amik nem férnek be a tévébe. Lehetnek olyan előfizetések, mint, hogy veszel az HBO Go-ra előfizetést, és akkor nézheted a bokszmérkőzést, azt nem is látod a tévében, azt direkt. Most az RTL-nél megmutatnak egy meccset a csatornájukon, a többi meccset az RTL Most!-on láthatod. Valószínűleg lesznek olyanok, hogy hangsúlyosabb lesz a stream. Milyen jó volt most az Olimpián, amikor külön csatornái voltak az M4-nek, meg olyan csatornák, amit csak a honlapjukon tudtál nézni. Nekem már nincs TV-előfizetésem, behozom az m4sport.hu-t, és nézem. Az történhet, hogy teljesen átköltözik az online térre a sport. Nem tudom mekkora változás lenne, hiszen már a Diginek is van saját applikációja, amin nézhetsz nem csak sportcsatornát, hanem akár az RTL-t is. Ezzel még önmagában nem változna meg a sportközvetítés mint olyan, mert az, hogy milyen képernyőn nézed, majdnem mindegy. A koronavírusnál is láttuk, az emberek annyira rácuppantak a Netflixre, hogy sokan attól féltek, ez a mozi halálát fogja okozni. Nem okozta, de okozhatta volna. Az emberek látták, hogy otthon van egy laptop, és azon is kapnak moziélményt. Nem lesz olyan, de majdnem olyan.

Próbálsz a fiatalok felé is nyitni. A névkiejtős videódban mondtad, hogy a kommentátor influenszer is, és Tiktokon is fenn vagy tízezres követőtáborral. Lennél interneten is influenszer, vagy azt meghagynád másoknak?

Meghagynám másoknak, de az is kérdés, mit tartunk influenszernek. Abban a videóban azért mondtam, mert véleményem szerint az influencer véleményformáló. Influencer a beauty-blogger is, mások véleményére ő is befolyással van. A kommentátor is véleményformáló, amikor közvetít egy meccset. Ha valaki nagyon lehúz egy játékost, azzal befolyásolja a közönség véleményét. Ehhez nem kell az interneten lenned. Bizonyos értelemben a kommentátor és az újságíró is mindig véleményformáló volt. Albert Flóriánnak volt egy súlyos sérülése, ami után már nem tudott ugyanaz a játékos lenni. A mai napig az a mondás – pedig már egyikük sem él, sem Albert Flórián, sem Borbély Pál, a legendás Népsport-újságíró -, hogy volt egy cikk, amiben felrótta Albert Flóriánnak, hogy félti a lábát, óvatoskodva játszik. Utólag azt mondták, ő idézte ezzel elő a sérülést, mert neki akart bizonyítani, belement egy olyanba, amibe nem kellett volna, és súlyosan megsérült. Régebben még inkább igaz volt, hogy ha valakit lehúztak az újságban, azzal sok ember véleményét lehetett befolyásolni. A kommentátornál is ilyen, ha valakiről rosszakat mond, azzal sok ember véleményét tudja befolyásolni. Az online térben az érdekességeket akarom elmondani, senkinek nem akarom befolyásolni a véleményét, egyfajta werket akarok ehhez az egész szakmához. Ha valakit érdekel el, hogyan működik, mik a sarokpontok, azok tudjanak erről. Sosem volt a szándékaim között és kommentátorként sem, hogy embereknek nagyon befolyásoljam a véleményét. Azt szeretem, hogy elmondom nekik a főbb tudnivalókat, és majd te leszűröd belőle, mit teszel el magadnak ebből. Az interneten is ezt csinálom, elmondok érdekességeket, aztán oda teszed, ahova akarod, azt csinálsz vele, amit akarsz.

Fekete István, kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat