A nemzetközi tanulmányok szakosok is távtanulnak"

2020. március. 31. KáVé
A nemzetközi tanulmányok szakosok is távtanulnak"

A szakdolgozatok leadási határideje április 30-ra változott


"A nemzetközi tanulmányok szakon az eddigiekben is közvetítettük az előadásokat skype-on, hiszen sok külföldön élő hallgatónk van. Többek között Ausztriában, Svájcban, Svédországban, Németországban és Angliában  vannak távoktatásos hallgatóink. Ők a hétvégi levelezős előadásokba csatlakoznak be évek óta" -mondja Dr. Koudela Pál, a nemzetközi tanulmányok tanszék tanszékvezetője. A másodévesek négyhetes szakmai gyakorlata ügyében is megoldás, illetve döntés született. Erről is beszélgettem a tanszékvezetővel. 

                                                       ****************************

A nemzetközi tanulmányok szak esetében hogyan készültetek fel a távoktatásra, milyen nehézségekkel járt az átállás az oktatók esetében?

Zökkenőmentes volt minden, hiszen évek óta tanítunk távoktatáson. A Kodolányin évek óta megvan ehhez a megfelelő technika, a tantermek, előadótermek alkalmasak erre az oktatási módszerre. A tanszékünkön tanító kollégák jól ismerik ezt az oktatói gyakorlatot, így gond nélkül állt át az összes oktatónk és hallgatónk.

Hogyan fogadták a hallgatók a megváltozott rendszert?

Lelkesen, nagy odafigyeléssel, a nehéz helyzet komolyabbá tette őket. Azt tapasztalom, hogy felelősségteljesebb, önállóbb döntéseket hoznak olyan kérdésekben is, amelyeket általában elhanyagolnak, például az adminisztratív feladatok.

Mely tantárgyak esetében volt nehéz megtalálni a megoldást?

Nem volt ilyen. Néha előfordul, hogy ledob a rendszer, és nem veszem észre. Mert például, amikor diákat vetítek, megnyomom a diavetítő gombot, a gépemen én is a képeket látom. S mivel arra figyelek, amit mondok, néhány másodpercre eltűnök a virtuális óráról. Ilyenkor felhívnak telefonon, valamelyik hallgató azonnal jelez.  Minden tanár flottul megtartja az órákat, hiszen Dr. Kovács László rektorhelyettes  korábban tanfolyamot tartott, segédanyagot készített, van feltöltött videoanyag, ami folyamatos segítség, ha valakinek problémája akadna.  A nemzetközi tanulmányok szakon az eddigiekben is közvetítettük az előadásokat szkájpon, hiszen sok külföldön élő hallgatónk van. Ausztriában, Svájcban, Svédországban, Németországban és Angliában  vannak távoktatásos hallgatóink.  A hétvégi levelezős előadásokba csatlakoznak be évek óta.

Mi a helyzet a szakmai gyakorlatokkal, hogyan teljesíthetik ezt a hallgatók, hányad évesek esetében okozza a legnagyobb problémát az új rendszabály?

A nappalis másodévesek esetében jelent ez most megoldandó feladatot. Ők éppen ezekben a hetekben intézik a nyári gyakorlataik helyét, de most a négyhetes gyakorlatokhoz kapcsolódó ügyintézések csúsznak értelemszerűen. Van, akinek nem is sikerült még találnia gyakorlati helyet, de most ezt nem vesszük szabályszegésnek. Az egyetem is segít, vannak együttműködő partnereink a külgazdaság, külpolitika területén, de most más feladatokkal küzdenek a partnerszervezetek is. A hallgatóink nyugodtak lehetnek, mert bármikor teljesíthetik a szakmai gyakorlatukat, ez a jelenlegi egyetemi állásfoglalás. A megkezdett gyakorlatokat is elfogadjuk teljes értékűnek, a még meg nem kezdett gyakorlatok esetében pedig várunk, amíg lefut a járvány.

A végzősök esetében milyen intézkedések segítik a szakdolgozatok elkészítését, hogyan oldjátok meg, hogy ne csússzon a záróvizsga?

A szakdolgozatokat folyamatos online konzultációkkal, adatbázisokhoz való hozzáféréssel segítjük. Az online konzultáció egyébként már évek óta jól működik évek óta élnek vele a hallgatók, itt sincs különösebb változás. De például országos szintű segítséget is kaptak a közép- és felsőoktatásban tanulók, valamint a tudományos kutatók,  hiszen az Arcanum Adatbázis Kiadó március 16-tól egy hónapra nyilvánossá tette a közel 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó adatbázisát. Változott a szakdolgozat leadásának a határideje, április 15-ről április 30-ra a Képzési Tanács döntése alapján. A záróvizsgák esetében még nem született döntés, de minden bizonnyal olyan megoldás születik majd, ami a hallgatók érdekeit szolgálja.

Milyen időközönként és milyen módon egyeztetnek a tanszéken a tanárok, hogyan segítitek egymást?

Gyakorlatilag folyamatosan, emailben, Skype for Business konzultációval és telefonon. Érdekes, hogy valójában többet beszélünk egymással, mint korábban. A tanszék oktatói eddig is jól összedolgoztak, barátságok is szövődtek, most pedig azt látom, hogy a közösség, az összetartás szempontjából érdekes, pozitív hatása is van a krízishelyzetnek.

A KJE nem túl nagy intézmény, a családias légkör mindig is jellemezte. Mi az, amiben  többet tud nyújtani a hallgatóknak egy ilyen kisebb egyetem ebben a rendkívüli időben?

A hallgatókat név szerint ismerem, ez egyrészt érdekes, másfelől sokat segít a munkámban. A mentori rendszerünk pedig évek óta jól működik, nem engedjük el a hallgatók kezét a tanulmányi idejük alatt.  Dr. Simándi Irén kolléganőm mentorálja a mi tanszékünk hallgatóit is. Irén kiváló mentor, bármilyen egyéni problémával fordulhatnak hozzá, sokat foglalkozik velük. Dr. Bencze Edit pedig intézetigazgatóként nagyon jól összefogja a hozzá tartozó tanszékeket. Ez jó alap ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetben is hatékonyan tudunk dolgozni. Rugalmas, értelmes döntéseivel nagyban segíti valamennyiünk munkáját.

Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat