A Nagyszínpad döntőjében a Mörk

2017. június. 06. KáVé
A Nagyszínpad döntőjében a Mörk

Szabó Dániel Ferenc 

„…nem is verseny volt, hanem egy koncertsorozat”

Az angolszász zenei hagyományokat sajátos egyediséggel ötvöző Mörk is bejutott a Nagyszínpad Tehetségmutatóba.
A nyolc zenekar, akiket kiválasztottak a 2017-es versenybe: The Qualitons, Petruska, Sena, Dope Calypso, Konyha, Lóci Játszik, Jónás Vera Experiment és a Mörk.

Az elődöntő négy napig tartott, ahol minden este két zenekar játszott a budapesti Akvárium Klub Kishalljában. A Mörk május 22-én Senával lépett fel. Én személy szerint a többi napokon is elmentem, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy ki milyen setlistet rak össze, hogyan használja ki a vizuális lehetőségeket, hiszen az elődöntőben hatvan percet kellett játszani, aminek az utolsó húsz perce volt a versenyprogram. Ezt a húsz percet a tévé is közvetítette, és azok a zsűritagok, akik élőben nem tudtak eljönni, csak ezt a húsz percet nézték meg. Szóval minden zenekarnak nagyon át kellett gondolni, hogy mit játszik, és hogy - az egész koncert dinamikáját nézve - az utolsó húsz perc "ne törje meg" a lendületet, hanem kapcsolódjon a többi számhoz.

Ezt a műsort mi már az elődöntő előtti néhány koncerten játszottunk, így amikor 22-én a színpadon voltunk, már nem stresszeltünk ezen. Sokkal inkább azon, hogy a hátunk mögött lévő ledfalon milyen vizuál megy, hányan jöttek el, elég szavazatunk lesz-e.

A koncertet megelőző napon sokat forgattak velünk, ezt a www.petofilive.hu-n meg lehet nézni. Ezeknek a videóknak a koncepcióját is ki kellett előre találnunk, hogy minél átfogóbban tudjanak minket megismerni, azonosítani azok az emberek, akik esetleg még nem hallottak rólunk.

Május 22-én teltház volt a Kishallban! Rengeteg barátunk, és azok barátai jöttek el, hogy meghallgassanak minket. Másnap pedig egy egész napon keresztül jártuk a várost és zenéltünk, amit a Facebook oldalunkon élőben közvetítettünk. Voltunk egy óvodában, egy menzán, egy kávézóban, Novai Gábor apukájáéknál jammeltünk a konyhában, voltunk az Akváriumban, egy kerámiafestő műhelyben is. Erről itt egy videóösszeállítás: https://www.facebook.com/worksofmork/videos/1422393721153391/

Szerencsére ez a "kampány" be is jött, mert másnap a Petőfi Rádióban felhívták adásban a döntős zenekarokat, és mi voltunk az elsők.

Közben Zentai Márknak gége-torok és hangszálgyulladása lett, így mire a szombat elérkezett már nem tudott énekelni. Ki kellett találnunk egy koncepciót, hogy hogyan játsszunk a döntőben. Így lett az, hogy játszottunk trióban egy számot, majd Márk táblákat mutatott fel a közönségnek a Pretty Damn Good Sandwich című számunkban, és végül a közönséggel együtt Bálint, a basszusgitárosunk elénekelte a Came For Nothing-ot, amelynek utolsó két refrénjére Vera és Lóci is feljött a színpadra, ami óriási megtiszteltetés és jófejség volt a részükről.  

Erről itt találtok egy cikket, illetve egy videót: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/koncert-helyett-az-ev-performanszat-mutatta-be-a-mork-a-nagyszinpad-dontojeben/

Ez az egész nem is egy verseny volt, hanem egy koncertsorozat, ahol a barátainkkal kellett játszanunk, buliznunk.
Rengeteget tanultunk belőle, és sok ember ismerhette meg a zenénket. Nagyon erős volt a mezőny, és boldogok vagyunk, hogy megnyertük a Gröningeni Eurosonic Fesztiválon való részvétel lehetőségét 2018 januárjában.

 

/ A Mōrk tagjai a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének jazz tanszakán szereztek diplomát Székesfehérváron. A zenekar tagjai: Zentai Márk - ének, loop, effektek, Novai Gábor - billentyűs hangszerek, Szabó Dániel Ferenc - dob, percussion, Szeifert 'Jason' Bálint- basszusgitár, gitár, vokál.

A Nagy-Szín-Pad! célja, hogy már ismert, népszerű, rendszeresen koncertező, fesztiválokon szereplő és a Petőfi Rádió műsoraiban is gyakran jelenlévő zenekarokat, előadókat nagyobb ismertséghez segítse. “A ‘tehetségmutató’ elnevezés nem véletlen: nem felfedezni kívánunk, hanem olyan művészeknek szeretnénk nagyobb teret engedni, akik mellett a közönség egy része már letette a voksát. Mi őket akarjuk megmutatni egy szélesebb rétegnek, mert az eddigi dalaik, koncertjeik alapján úgy gondoljuk, képesek lennének megállni a helyüket a nagyszínpadokon is” - mondta Lobenwein Norbert, alapító-főszervező. “A Nagy-Szín-Pad verseny, de kizárólag nyertesei vannak, hiszen minden résztvevője óriási lehetőségekhez jut, amelyek kihasználásával rövid időn belül új szintre léphet” - tette hozzá Fülöp Zoltán, főszervező. /

(a szerk.)

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat