A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja Székesfehérváron

2021. július. 16. Kitekintő
A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja Székesfehérváron

„…az emlékezés az, mi minket ide hív…”


A Magyar Királyi 17-es honvéd gyalogezred emlékének tiszteletére szerveztek megemlékezést ma délelőtt Székesfehérváron, a Zichy ligetben. A katonai tiszteletadással zajló eseményen Nagy Lajos, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke mondott beszédet, majd a megemlékezés koszorúzással zárult.

Székesfehérváron minden évben megemlékeznek az „oroszlános” emlékműnél, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe. Az első világháborúban harcolt Magyar Királyi 17-es honvéd gyalogezred emléknapján a székesfehérvári és Fejér megyei önkormányzat, a közhivatalok, a fegyveres és rendvédelmi szervek, a honvédelmi hagyományokat ápoló szervezetek képviselői és a civil emlékezők is fejet hajtottak a péntek délelőtti megemlékezésen a Zichy ligetben.

A katonai tiszteletadással zajló ünnepségen Nagy Lajos, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke egy, a tizenheteseket megidéző vers gondolatsora mentén kezdte ünnepi beszédét: „Nem sírni jöttünk ma e szent szoborhoz, az emlékezés az, mi minket ide hív…”. A 17-es gyalogezred megalakulásának előzményeiről, történetéről, hősies helytállásáról is megemlékezett beszédében Nagy Lajos. Kiemelte, elődeink hősies tettei, helytállása, kitartása, példamutatása, irányt mutat nekünk, a jelenkor embereinek és a felnövekvő, ifjú nemzedéknek. A fehérváriak – Szent István király gondolataihoz hűen, miszerint „aki a múltját nem becsüli, a jövőjét nem érdemli” –  tisztelik, becsülik, és nem feledik a múltat.

A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja a második isonzói csata napjához kötődik. Az ezred – miután megjárta a Kárpátokat, harcolt az orosz csapatok ellen – 1915-től az olasz fronton töltött be fontos szerepet, főként a Doberdón és környékén vívott állóháborúban, ami az önfeláldozó kötelességtudat, az emberi tragédiák és óriási anyagi veszteségek szimbolikus helyszíne lett. Az ezred több ízben elveszítette a fegyvereinek jó részét, és hatalmasak voltak az emberveszteségek is.

A megemlékezés koszorúzással ért véget. Törő Gábor országgyűlési képviselő, Bihácsi István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Róth Péter és Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármesterei, valamint Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője közösen hajtottak fejet, majd a Magyar Honvédség Székesfehérváron szolgáló egységei, a közhivatalok, a fegyveres és rendvédelmi szervek, a honvédelmi hagyományokat ápoló szervezetek képviselői és a civil emlékezők is elhelyezték koszorúikat, virágaikat az emlékműnél.

/Forrás:ÖKK

szöveg:Csordás Csilla, fotó:Simon Erika/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat