A kultúrával építkezünk

2016. január. 22. Kitekintő
A kultúrával építkezünk

A hagyományokhoz hűen  a Vörösmarty Színházban megrendezett gálaműsorral ünnepelte Székesfehérvár városa a Magyar Kultúra Napját. A Szózat megalkotásának 180. évfordulója tiszteletére idén nemzeti költeményünkkel kezdődött a gála Lábodi Ádám színművész tolmácsolásában, majd Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, a Székesfehérvári Szenátus tagja köszöntötte az ünneplőket. Idén dr. Arató Antal könyvtáros, a korábbi Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár címzetes igazgatója vette át a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat dr. Cser-Palkovics András polgármestertől. Az est az Alba Regia Táncegyüttes „Mozdulatlan legendák” című produkciójával folytatódott a teátrumban.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak tiszteletére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt Szatmárcsekén. Székesfehérvár városa a hagyományaihoz hűen a Vörösmarty Színházban megrendezett gálaműsorral ünnepelte a jeles eseményt. A színház névadója, Vörösmarty Mihály 180 esztendeje alkotta meg a Szózatot, ennek tiszteletére a műsor elején Lábodi Ádám színművész szavalta el nemzeti költeményünket.

A műsor folytatásaként Bobory Zoltán köszöntötte az ünneplő publikumot. A Vörösmarty Társaság elnöke, a Székesfehérvári Szenátus tagja Hamvas Bélát idézve azt mondta: „Ha a politika csődöt mond, a kultúrával építkezünk”. Úgy fogalmazott: „…a mindent meghatározó és eldöntő politika mellett és azzal szemben, illetve fölött a nemzeti kultúra a legfőbb és leginkább maradandó érték egy társadalomban… érdemes körültekinteni a nagyvilágban, mi folyik körülöttünk, milyen újabb ordas eszmék leskődnek ránk és egynémely országokra. És érdemes végiggondolni mindazt, mindazokat az elhalaszthatatlan lehetőségeket, amelyek védelmünket, legutolsó menedékünket jelentik. Tudják, anyanyelvünkre és annak hordozójára, a magyar kultúrára gondolok.” Bobory Zoltán arra is emlékeztetett, hogy a mai alkalomhoz hasonlóan november 13-án ünnepeljük a Magyar Nyelv Napját. Kiemelte: a nyelv egy olyan érték, amely nemzetté tesz egy népet, lakhelyet és földet nem, de hazát tud teremteni a nemzet számára, és az első világra törő vékonyka kis hangtól a végső istenemig kísér. Kincses anyanyelvünket - amely épít lelket, szellemet és testet - tőlünk soha senki elvenni nem tudja. 
A Vörösmarty Társaság elnöke arról is szólt, hogy egy kultúra vállalása nemcsak szolgálat és azonosulás, hanem munka, sőt, harc is: „…ebben az újkori fegyverek által szétroncsolódott nemzetben, igenis ki kell állni a küzdőtérre. Amikor a mi kultúránkról, a magyar kultúráról, tehát életünkről van szó.” Azzal zárta gondolatait, hogy mutassuk meg a világnak, ami bennünk lakozik! Mutassuk meg a bennünk lakó jót példaként, hogy aki nem érti, az is megtegye ezt. Ez lehet az első közeledés egymás felé, jó szándékú, őszinte kérdésekkel, hasonló válaszra várva a Magyar Kultúráért, a magyar jövőért.

Negyedik alkalommal a Magyar Kultúra Napján adták át a Pro Cultura Albae Regiae díjat. Az elismerés olyan személynek, közösségnek vagy együttesnek, adományozható, aki, vagy amely kiemelkedő tevékenységével gazdagította Székesfehérvár kulturális életét, szolgálta a város lakóinak művelődését. Ebben az évben dr. Arató Antalkönyvtáros, címzetes igazgató vehette át a díjat dr. Cser-Palkovics András polgármestertől. Dr. Arató Antal 1942-ben született Budapesten. Magyar-könyvtár szakon végezte felsőfokú tanulmányait, majd több jelentős szakmai állomás után 1994-ben, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársaként nyerte el a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár igazgatói beosztását. Vezetői munkásságának idejére esett a könyvtár informatikai fejlesztésének megkezdése, a számítógépes katalógus kialakítása és a számítógépes kölcsönzés bevezetése. Nevéhez fűződik a városi könyves ünnep, a „Könyvheti piknik” megteremtése és megszervezése, valamint a Supka Géza lapkivágat-gyűjtemény Fehérvárra kerülése. 1999-ben címzetes igazgató címet kapott. Dr. Arató Antal aktívan közreműködik Székesfehérvár irodalmi, képzőművészeti rendezvényein, a Határon Túli Magyar Irodalom Napjai program egyik kezdeményezője, a Vörösmarty Társaság alelnöke. Nagy lelkesedéssel, odaadóan segíti a város közművelődését, szolgálja az olvasóközönséget, az irodalom és a képzőművészet iránt érdeklődőket.
Dr. Arató Antal a díj átvétele után köszönetét fejezte ki az Önkormányzatnak, az ajánlóinak, továbbá egykori és mai munkatársainak, valamint a város közművelődési intézményeinek és irodalmi szervezeteinek. Mint fogalmazott, már tíz éve nyugdíjba vonult, de így is minden nap dolgozik, amit nem munkaként, hanem az önmegvalósítás örömeként él meg. Minden lehetőséget megragadott és ma is megragad arra, hogy népszerűsítse a kultúrát és a művelődést szolgáló rendezvényeket.

A díjátadót követően az Alba Regia Táncegyüttes „Mozdulatlan legendák” című, 2015-ben bemutatott produkcióját láthatta a közönség. A műsor hét tételben, a város köztéri alkotásain és legendás személyiségein keresztül mutatja be a több mint ezeréves Székesfehérvár történelmét. A produkció Szent Istvántól indul, majd Mátyás-királyon és Mujkón, valamint a török idők magyar vitézein át jut el a reformkorhoz. Az I. világháború évei után Kati néni szobra kel életre, hogy aztán az Államalapítóhoz visszatérve záruljon a kör. A produkció bemutatja az egyes korszakok jellegzetes táncait, és számos egyéb művészeti elemmel is kiegészül.

/Forrás:ÖKK

szöveg:Havasi Tímea, fotó:Simon Erika/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat