A "Kiskodó" Fehérváron segít

2022. március. 03. KáVé
A "Kiskodó" Fehérváron segít

"A pandémia által meggyötört fiatalok átérzik a menekültek drámai helyzetét"


A Kodolányi János Gimnázium Diákönkormányzata levelet küldött a KV-nak, amelyben arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy csatlakoztak a fenntartó egyetem és egy helyi egyesület gyűjtési akciójához, hogy segítsenek a háborús menekülteknek:

„Az elmúlt hét háborús eseményei mélyen megérintették a Kodolányi János Gimnázium tanárait és diákjait is egyaránt. Oroszország csütörtök hajnalban megtámadta Ukrajnát, ezzel hatalmas veszélybe sodorta Európát és a világ teljes lakosságát. A háború számos tragikus következményei között az egyik az Ukrajnából menekülő civil lakosság sorsa, így a menekültek befogadása és védelme a legfontosabb feladataink közé sorakozott fel. Hazánkban számos intézmény és szervezet, köztük a Kodolányi János Gimnázium is segítséget nyújt a bajban lévő emberek számára. Minden diákunk és tanárunk segít ebben a rettenetes helyzetben, a Diákönkormányzat /DÖK/ tagjainak koordinálásával az osztályok gyűjtésbe kezdtek: tartós élelmiszereket, elsősorban konzerveket és tésztát, higiéniai termékeket, köztük szappant, tusfürdőt, toalettpapírt, szalvétát, fogkefét, fogkrémet, valamint pelenkát és bébiételt várunk.

Tapasztalatunk szerint, ha segítő kezet kell nyújtani, a kodolányis diákokra mindig lehet számítani, odaadással és önzetlenül segítenek. A gyűjtés folyamatos lesz egészen addig, míg a helyzet megkívánja.

Mits-Kovács Eszter, Nagy Laura Dorka, Kurcsi Hanna, Domak Balázs”


A gimnáziumban tegnap délután megbeszélést tartottak a DÖK tagjai Mits-Kovács Eszter vezetésével. Az intézményi önkormányzatot támogató tanárnő lapunknak elmondta, egyeztettek az osztályonkénti gyűjtés formájáról és pontosították az egyes osztályközösségek vállalásait. A levelükben megfogalmazottak alapján a gimnáziumban  közel hétszáz „kiskodósnak” és a tantestület tagjainak összefogásával megkezdődött a gyűjtési akció.

Csöngei Gabriella igazgató elmondta, hogy a diákjaik számára nem ismeretlen fogalom a segítségnyújtás, hiszen minden tanévben csatlakoznak valamilyen jótékonysági megmozduláshoz. Szerveztek már támogató akciót a Szegényeket Támogató Alapítvánnyal, évenként részt vesznek a cipősdoboz akcióban és arról is beszámolt, hogy diákjaik saját kezdeményezésként az állatmenhelyet is segítik. Decemberben egyébként az Ágota Alapítvány és az EMMI felhívására szerveztek segítségnyújtási akciót, akkor az állami gondozásban élő gyerekekhez juttatták el adományaikat.

Gimnáziumunk fenntartója, a Kodolányi János Egyetem már a hétvégén hozzákezdett az ukrán menekültek szervezett segítségnyújtásához, és velük egyeztetve csatlakoztunk most a helyi Alba Bástya Család-és Gyermekjóléti Központ akciójához. A koordinálásban a DÖK mellett részt vesz Háry Ildikó, gimnáziumunk intézményi szociális segítője is, aki egyben a gyermekjóléti központ dolgozója” – mondta el Csöngei Gabriella.

Hozzátette: „Tantestületünk és diákjaink számára természetes, hogy segítünk, az orosz-ukrán háború menekültjei rászorulnak most erre.  Igazgatóként a háború emocionális részéről igyekszem minél többet beszélni a diákokkal a politikai vonatkozások helyett. Azt tapasztalom, hogy a pandémia által meggyötört fiatalok nagyon is átérzik a háborús övezetből érkezők drámai helyzetét”. 

Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat