A királyok városában vonult vissza

Cikk dátuma 2015. december. 06. | Mozaik
A királyok városában vonult vissza

Székesfehérváron köszönt el a versenyszerű sportolástól Fekete László

Harminc, sikerekkel és világrekordokkal teletűzdelt év után Székesfehérváron köszönt el a versenyszerű sportolástól Fekete László erőművész. A nyolcszoros világbajnok, Magyarország legerősebb embere az Erős Emberek kontinens csapat világbajnokságával zárta le csodálatos karrierjét. A Vodafone Sportcentrumban megrendezett szombati sportos eseményen Magyarország (egészen pontosan a Fekete-család) Amerika, Európa, Ausztrália, Ázsia és Afrika legjobbjaival mérte össze tudását.

A nyolcszoros világbajnok Fekete László harmincéves sikeres sportpályafutást követően utolsó versenyére készült szombaton este. A szervezők igazán erős mezőnyt alakítottak ki, így minden adva volt egy izgalmas versengéshez.

A versenyt megelőzően dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a sportolókat és a szurkolókat. „Mindig nagy elismerést és rangot jelent a város számára, amikor egy ilyen impozáns világeseménynek adhat otthont. Fekete László néhány hónappal ezelőtt jelezte, hogy szeretné, ha ezt a versenyt Székesfehérváron, a Királyok Városában rendeznék meg. A város a szakminisztériummal közösen minden segítséget megadott, hogy ez az esemény létrejöhessen. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a világ legerősebb embere itt vonul vissza!” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki eredményei elismeréseként a város bronz emlékérmét nyújtotta át Fekete Lászlónak.

Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte: igazán büszkék lehetünk Fekete László múltban elért kiváló eredményeire.

Ezt követően Fekete László búcsúzott el a közönségtől, beszédében köszönetet mondott dr. Cser-Palkovics Andrásnak is, hogy Székesfehérváron zárhatja le sportkarrierjét. Kiemelte: pályafutása során rengeteget harcolt és küzdött a doppingszerek használata ellen. Véleménye szerint csakis a tisztességes eredmények jelentenek igazi fokmérőt egy sportoló karrierjében. Elveihez minden esetben hű maradt, hiszen sikereit mindenféle tiltott teljesítménynövelő szer nélkül érte el. Szívügyének nevezte, hogy a Királyok Városában vonulhat vissza, mivel Ősiben született, fiatal éveit pedig Székesfehérvár – Veszprém – Várpalota városokban töltötte. A nyolcszoros világbajnok a versenyek kapcsán kiemelte: „A megmérettetéseken én nem Fekete László voltam, hanem egy magyar ember. Minden egyes alkalommal a hazámat, a Szent Koronát képviseltem. Becsülettel és tiszta munkával nagy embernek lehet lenni!” – zárta gondolatait a visszavonuló sportoló, aki beszéde végén feleségének és gyerekeinek mondott köszönetet azért, hogy mindig mellette álltak.

Fekete László életében gyermekkorától kezdve központi szerepet töltött be a sport. Az erő vele született tulajdonsága, kiskorában mégis a kézilabda volt számára a legkedvesebb. Később aztán az erős ember (erőművész) sportágban teljesedett ki tehetsége. 1988 óta rendszeresen indult a Világ Legerősebb Embere versenyeken. Harmincéves pályafutása alatt a világ minden részébe szívesen hívták versenyezni, népszerű erőműsorain pedig minden esetben megteltek a lelátók. Az évtizedek során számos felejthetetlen eredménnyel írta be magát a sportág történelemkönyvébe. Malomkőhajításban 1985. augusztus 7-én ért el világrekordot, majd 1988 és 2012 között a Magyarország legerősebb embere cím büszke birtokosának mondhatta magát. Fekete László a nemzetközi mezőnyben is óriási eredményeket ért el: 2001-ben világrekorddal ért el egyéni olimpiai bajnoki címet 222 kg-os golyóemelésben, majd szintén világcsúccsal egyéni világbajnoki címet szerzett 232.5 kg-os golyóemelésben. Érdemeit számos becses kitüntetéssel ismerték el: 1991-ben Magyarország örökös Toldi Miklósa lett, 1994-ben Sportdicsőség-díjat kapott, 2002. március 15-én pedig kiérdemelte a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje címet.

Az előzetes tájékoztatáshoz híven, az érdeklődők igazán látványos versengést láthattak a Vodafone Sportcentrumban.  A nézők találkozhattak a megszokott, igazán erőközpontú elemekkel is. Ilyen volt például a kőgolyó-emelgetés, ebből tízet kellett felrakni állványra, időre. Ezután a gumiköpeny-forgatás következett a négyfős csapatoknak, majd két darab tizenöt kilós tárgyat kellett oldalra tartaniuk. A vegyes szám igazán embert próbáló feladatnak bizonyult: az egyik versenyzőnek két, egyenként százkilós szivattyút kellett cipelnie huszonöt méteren keresztül, a cél után pedig a másik erőművész hordta vissza lábai között a háromszáz kilós gúlát. A megpróbáltatásoknak azonban itt még nem értek véget, ugyanis még egy 500 kilós súlyt nyakban kellett cipelni. Hatalmas bravúr, hogy a háromszáz, illetve az ötszáz kilós súlyt egyedül vitte végig a megszabott távon ifj. Fekete László és Fekete Miklós, akik ezzel világrekordot értek el. Végül a záró számban különböző súlyokat kellett lépcsőn felvinni. Fekete László alapítója a Natúr Erős Emberek Szövetségének, így a megmérettetésen doppingvizsgálatot is tartottak, ezzel is garantálva a verseny tisztaságát.

A visszavonuló klasszis gyermekeivel, ifj. Fekete Lászlóval, Miklóssal és Richárddal az első helyen végzett, ez pedig azt jelentette, hogy kilencszeres világbajnokként tehette le örökre a „mázsás súlyokat” sportpályafutásában Fekete László.

 

/Forrás:ÖKK, szöveg:Samu Miklós, fotó: Simon Erika/

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat