A hátrányos helyzetűeket is segítik Orosházán

2018. október. 26. KáVé
A hátrányos helyzetűeket is segítik Orosházán

Infó-kommunikáció a békés(i) jövőért!

Tizennyolc hónap alatt valósította meg a Kodolányi János Egyetem /KJE/ az EFOP-4.2.1-16-2017-00004 azonosító számú „Infó-kommunikáció a békés(i) jövőért!” elnevezésű projektet. A nagyszabású projekt zárókonferenciáját Orosházán rendezték meg október 26-án, amelyen Dr. Szabó Péter rektor, Berta Ákos gazdasági rektorhelyettes és Tóth Gábor, a projekt szakmai vezetője ismertették az elvégzett feladatokat, illetve összegezték a munkát.

A másfél évvel ezelőtt, a projekt indulásakor még főiskolaként működő felsőoktatási intézmény 2018. augusztus 1-jétől egyetemi rangra emelkedett. Az immár Kodolányi János Egyetem kiemelt célja volt ebben a projektben Békés megye fejlesztése, ugyanakkor az elvégzett feladatok az Intézményfejlesztési Tervhez igazodva olyan intézkedéseket, fejlesztéseket tettek lehetővé, amelyek hozzájárultak az egyetemen a komplex oktatási innováció megvalósításához. Sikeresen megvalósult a projekt azon célja is, hogy a tervezett komplex fejlesztések eredményeként a hallgatók és az oktatók egyaránt képesek legyenek megfelelni a folyamatosan változó munkaerő-piaci kihívásoknak, a vállalati igények képzésben való megjelenítésére.

Kialakításra kerültek az oktatótermek; bútorokkal, számítógépekkel, RAD Studio szoftverekkel, nyomtatókkal és egyéb kiegészítőkkel felszerelve. Telepítésre került a 35 kliensből álló vékonykliens környezet futtatásához szükséges szerverinfrastruktúra, valamint a szerverszobát alakítottak ki.

Kiépítették az intézmény területén a wifi hálózatot, valamint a könyvtári szolgáltatások színvonalának emelése érdekében elhelyezésre került öt könyvtári számítógép. Az oktatás hatékonyságát elősegítendő négy interaktív kijelző segítségével vált lehetővé a Worldwall szoftver többtízezres oktatási segédanyagának használata a tantermekben. A hangosítás, a projektor, a vetítővászon, valamint a konferenciatermi monitorok, kamerák és mikrofonok beépítésével modern, prezentációra, távoktatásra vagy egyéb, csoportmunkát támogató tevékenység támogatására alkalmas termek jöttek létre. Az orosházi központban két olyan közösségi teret is kialakítottak, amelyek egyrészt alkalmasak különböző előadások, közösségi programok lebonyolítására, valamint arra is, hogy a nők esélyegyenlőségét szolgálva programokat szervezzenek a tanulmányaikat végző anyák gyermekeinek.

A projekt célcsoportja a teljes hallgatói kört magában foglalja, hiszen a digitális kompetencia-fejlesztésre vonatkozó elemek valamennyi képzési szint és szak, szakirány képzési tartalmába bekerülnek. A hallgatói szolgáltatások (adminisztratív, közösségi, könyvtári, távoktatás) fejlesztésének szintén a teljes hallgatói kör kedvezményezettje. A digitális kompetenciák fejlesztésével a hallgatói lemorzsolódás is csökken, és az újabb szolgáltatásokkal további célcsoportokat is be lehet vonni (kismamák, hátrányos helyzetűek, érettségizettek) a képzésekbe.  

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat