A Fejér megyei identitás erősítése térségi szemléletben

2022. november. 24. KáVé
A Fejér megyei identitás erősítése térségi szemléletben

Az egészségügyi prevenció a legfőbb cél - A Fejér Megyei Közösségi Virtuális Egészségközpont Program ünnepélyes alapító ülését november 8-án tartották meg Székesfehérváron a Megyeháza Címertermében, ahol aláírták az együttműködési megállapodást a megyei résztvevők. Hazánkban elsőként Fejér megyében hoznak létre komplex, az egészségügyi prevencióra fókuszáló programot, amelyben partnerként vesz rész a Kodolányi János Egyetem is.

A Fejér Megyei Önkormányzat az Echo Innovációs Műhellyel konzorciumban sikeresen pályázott a Megyei identitás erősítése című felhívásra, amelynek köszönhetően százmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el.

Ennek keretében Fejér Megyei Virtuális Egészségközpont Program néven az országban egyedülálló módon széleskörű társadalmi, gazdasági, egyházi és oktatási szereplők szövetségén alapuló, megyei fenntarthatósági és környezeti szemléletformálási mintaprogramot indítottak Fejér megyében.

"A Fejér megyei identitás erősítése térségi szemléletben” című projekt célja a közösségek fejlesztése, amelyek elsősorban a települések, térségek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztését, a közösségi szerepvállalás erősödését jelenti – mondta el Pálffy Károly a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke.

Első körben virtuális kórházat szeretnének létrehozni, ami lehetővé teszi a várólisták, a kórházakra és az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomást csökkenését, középhosszú távon pedig az egészségügy valamilyen szintű konszolidációját. Kiemelt cél, hogy a prevencióra forrásokat, erőt és energiát fordítsanak,  ezzel egyrészt a lakosság egészségi állapota javulhat, másfelől a finanszírozás is fenntarthatóvá válhat. A megállapodást aláírták a megye kórházainak főigazgatói, az országos főigazgatóság szereplői, az orvos és gyógyszerész kamara, a kormányhivatal, a gyógytornászok, sport és egészségfejlesztők, a köz- és felsőoktatási intézmények képviselői, a civilek, valamint folyamatban van az egyházak és a vállalkozói szövetségek belépése is.

A projekt megvalósításában részt vesz a Kodolányi János Egyetem is, így az ünnepélyes alakuló ülésen jelen volt Dr. Szabó Péter rektor.

A nagyszabású programot a megkötött szerződéssel együtt Novák Katalin köztársasági elnökhöz szeretnék mielőbb eljuttatni, egyúttal a legfőbb magyar közméltóság támogatását is kérik majd.

Molnár Ferenc, a Virtuális EgészségKözpont modell jogtulajdonosa elmondta, 2023-tól szeretnék megvalósítani azt is, hogy a megye oktatási intézményeiben évente egyszer olyan projekthetet szervezzenek, amelynek témája az egészség és a prevenció.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat