A 21. század nemzeti ünnepe

2023. március. 14. Hangoskodó
A 21. század nemzeti ünnepe

1848 március 15. eseményei mindannyiunk iskolai emlékeiben szerepelnek, tudjuk, hogy a jeles napon Pesten forradalom zajlott. Tudjuk azt is, hogy Petőfi Sándor és társai – a márciusi ifjak - a Pilvax kávéházból indulva a Landerer nyomdához vonultak, kinyomtatták tizenkét pontba foglalt követeléseiket, és kiszabadították Táncsics Mihályt. Amikor szóba kerül, hogy mi is történt 1848 március 15-én, minden magyar emlékszik a Pilvax kávéházban történtekre, és arra a ma már legendának számító eseményre, hogy Petőfi Sándor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén elszavalta a Nemzeti dalt.

A KJE rádióstúdiójában másodévesek kérdezték egymást nemzeti ünnepünkről.  Kelemen Kornél Papp-Laib Marcell-lel beszélgetett, ennek az interjúnak az írott változata olvasható itt, a KV-n.

Ha meghallod, hogy március 15., mik az első gondolataid?

Természetesen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jut eszembe, hiszen rendkívül fontos szerepet tölt be az ország történelmében ez az időszak. Magyarország le akart válni a Habsburg birodalomról, független állammá akartunk válni.

Mennyire tartjátok fontosnak ezt az ünnepet?

Mi minden évben el szoktunk menni különböző programokra, emellett a házunkban vannak erről az eseményről megemlékező festmények, képek. Szerintem nagyon fontos, hogy átérezzük a mélységét és a hangulatát. A következő generációknak is tovább kell adnunk, miről is szól március 15.

Véleményed szerint a mi generációnk, a mai fiatalság mennyire tartja fontosnak, hogy megemlékezzen ezekről az eseményekről?

Úgy érzem, hogy sajnos egyre inkább háttérbe szorul a hazafiasság és a hazáért való kiállás. Az oktatási intézmények próbálják fenntartani a történelmi eseményeink emlékezetét, ünnepségekkel, tematikus hetekkel, ösztönzik a diákokat.  Fontos, hogy beszéljenek ezekről, maradjon meg a megemlékezések hagyománya, maradjon példaértékű a hazánkért életüket áldozók sorsa, magatartása.  

Idén is terveztek valamilyen programra menni, valahova ellátogatni?

Igen, a családdal tervezünk menni a díszünnepségre. Emellett a várba is ki szoktunk látogatni, rengeteg különféle programmal színesítik minden évben ezt a napot. Szeretnénk lemenni vidékre, ismerősünk ajánlotta, hogy lesz ágyúbemutató, meg lehet tekinteni a korabeli fegyvereket, emellett még egy harcjelenetet is megnézhetünk.

Említetted, hogy az iskolákban próbálják ösztönözni a fiatalokat a hősök, a történelmi eseményeink tiszteletére. Szerinted, hogyan lehetne még jobban felkelteni az érdeklődésüket?

Mindenféleképpen, különböző programok szervezésével, amelyek érdekesek és figyelemfelkeltőek. Sokkal több modernizált előadást, kisfilmet, hangulatos animációt is lehetne készíteni, a gyerekek ezekre valószínűleg felfigyelnek. Szerintem a kokárda viselése is fontos elem, hiszen, ha rengetegen viselünk kokárdát, érzékeltethetjük, ennek a jelentőségét. Összegezve, azt kell elérni, hogy fontosnak, és érdekesnek tartsák ezt az ünnepet.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat