95 országból érkeztek a Szigetre

Cikk dátuma 2015. augusztus. 17. | Mozaik
95 országból érkeztek a Szigetre

Több magyar látogató volt, mint tavaly

Négyszáznegyvenegy ezren látogattak ki az idei Sziget fesztiválra. Gerendai Károly főszervező az MTI-nek elmondta: újabb látogatórekord született.

„A változások jól működtek, a nagyszínpad előtti területen idén a korábbi 55-60 ezer ember helyett 75-80 ezren fértek el, a mintegy 6000 négyzetméteres A38 sátorban pedig akár 17-18 ezren szórakozhattak egyszerre. Egy eddig lezárt rész parkosításával kempingterületet is tudtunk növelni” – sorolta Gerendai Károly.

Kiemelte, bár az egyhetes fesztivál napi maximális befogadóképessége kilencven ezerre emelkedett, és soha ennyien még nem voltak benn a Szigeten, háromszor is telt ház volt (hétfőn Robbie Williams, pénteken Avicii, szombaton a Kings of Leon miatt), nem voltak különösebben problémás vagy tumultuózus jelenetek. Gerendai Károly a keddi Florence + The Machine koncertet is a legsikeresebbek közé sorolta, és fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a nem zenei programhelyszínek szintén remekül működtek, például a különböző színházi és cirkuszi előadásokat nagy érdeklődés mellett tartották.

 „A mínusz egyedik napi Robbie Williams-koncert költségei emelkedtek, így 4,7 milliárd forintra duzzadt a fesztivál költségvetése, ennek ellenére úgy számolunk, hogy a látogatócsúccsal nyereséges lett az idei Sziget. Szerencsére a zamárdi Balaton Sound és a soproni VOLT fesztivál is jól sikerült, így jó szezont zárt a Sziget Kft.” – mondta el a főszervező.

Kitért arra, hogy a fesztivál látogatószámának növekedése már csak úgy képzelhető el, ha kicsit kiegyenlítettebb lesz a látogatottság és mindennap teltház közeli állapotot sikerül kialakítani, miután ebben idén azért voltak jelentős ingadozások. „Ettől eltekintve a Szigetet már belaktuk, a napikilencven ezer főn nem tudunk növelni, nincs hová tenni újabb programhelyszínt vagy sátorozóhelyet. A szolgáltatásokat, a programokat persze mindig lehet még színvonalasabbá tenni.”

Idén 95 országból érkeztek a Szigetre, és most is voltak külföldi piacok, ahol sikerült növekedést elérni.

Gerendai Károly szerint a végig 35 Celsius-fok feletti napi hőmérséklet sem okozott nagyobb bajt, és a Sziget szempontjából kedvező volt, hogy nem esett az eső. „Nem volt kiemelkedő számban napszúrás vagy rosszullét. A fesztivál egyik alkalmazottját egy infarktus miatt szombaton újra kellett éleszteni, de szerencsére ez azonnal megtörtént, és három perc alatt kiért a motoros egészségügyi szolgálat, majd nem sokkal később már a mentő is ott volt, és sikerült megmenteni az életét” – mondta végül a főszervező.

A 23. Sziget Fesztivál egyik különleges eseményeként fogadták a sziget-történelem hétmilliomodik látogatóját szerdán, aki délután háromnegyed hatkor érkezett meg.
Az ifjú hölgy másodszor jött a Szigetre, először 2005-ben, bár akkor sem egy konkrét koncertért, hanem a Sziget-élményért. Esztert Gerendai Károly várta a kapuban, s egy ingyenes hetijegyet, valamint egy oklevelet adott át neki, mely szerint ettől kezdve minden évben ingyen jöhet a Szigetre, örökbérlet tulajdonosa lett.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat