70 éves a Vörösmarty Mihály Könyvtár

2022. október. 04. Kitekintő
70 éves a Vörösmarty Mihály Könyvtár

Székesfehérvári jubileum:  Az Országos Könyvtári Napok székesfehérvári programjainak nyitó eseményeként szerveztek ünnepséget tegnap a hetven éves fennállását ünneplő Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Találkozóra hívták a régi és a jelenlegi dolgozókat, és egy különleges kiállítást is megnyitottak, amely átfogó képet ad az elmúlt évtizedekről. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg idén az Országos Könyvtári Napokat. Kiemelt szerepet kap, hogy országszerte hetven éve nyitották meg a megyei könyvtárakat egy 1952-es minisztertanácsi határozatnak megfelelően. A megyei intézmények mindegyikében ünnepséget szerveztek a mai napra, a jeles évforduló alkalmából.

A Székesfehérvári Megyei Könyvtár két intézmény, a Székesfehérvári Városi Könyvtár és a Székesfehérvári Körzeti Könyvtár összevonásával, Könczöl Imre vezetésével alakult meg, ő 1957-ig vezette az intézményt. Az avató ünnepség több száz fő részvételével 1952. augusztus 19-én volt a Bartók Béla téren. A Vörösmarty nevet 1955-ben vette fel a könyvtár az író, költő halálának 100. évfordulója tiszteletére.

Az Országos Könyvtári Napok helyi programjainak megnyitásaként baráti találkozóra, beszélgetésre, az emlékek felelevenítésére hívták az intézmény egykori és jelenlegi dolgozóit. Az eseményen korábbi igazgatók, vezető munkatársak tartottak előadásokat a munkásságuk alatt történt intézményi fejlődésről, törekvésekről. Ezen túlmenően – a többi megyei könyvtárral egyetemben – tablókiállítást rendeztek 70 év, 70 kép címmel a VMK Olvasótermében. A hónap végéig látogatható tárlat az elmúlt hét évtizedben készült különleges fényképek és vitrinekben látható régi kiadványok, hírlevelek, dokumentumok, olvasójegyek segítségével mutatja be az intézmény történetét.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a jubiláló intézményt. Mint mondta, elnevezéstől és fenntartótól függetlenül mindig az olvasók szolgálata volt a könyvtár és a dolgozók küldetése. A világ és benne a könyvtárak feladata és ennek feltételrendszere nagyon sokat változott a hét évtized alatt. A Vörösmarty Mihály Könyvtár a változó körülmények, többek között a koronavírus-járvány idején is példásan helytállt és kiszolgálta az olvasókat. „A könyveknek, az olvasásnak, a könyvtárnak – és talán ez a legfontosabb – nemcsak múltja, hanem jövője is van: az értékek kell, hogy maradjanak, csupán a szolgáltatások és a körülmények változnak. A könyvtár a kultúra egyik élettel teli szelete városunkban. Még ha tudjuk, újabb próbatétel vár ránk, akkor is biztosak lehetünk ebben!” – fogalmazott az alpolgármester, aki köszönetet mondott az intézménynek a fenntartó Önkormányzat és a város közössége nevében.

/Forrás: ÖKK, 

szöveg: Havasi Tímea,fotó: Varju Zoltán Mihály/

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat