25 éves a Mátyás király-emlékmű

2015. április. 08. Kitekintő
25 éves a Mátyás király-emlékmű

Reneszánsz sziget Székesfehérváron

A Mátyás király-emlékmű átadásának 25. évfordulója alkalmából ünnepséget rendeztek Székesfehérváron, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester és Melocco Miklós, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, az emlékmű alkotója mondott beszédet.

Melocco Miklós szobrászművész  kompozícióját a nagy király halálának 500. évfordulóján, 1990-ben avatták fel. A királyi koronázóváros múltját felidéző történelmi emlék gótikus-reneszánsz hangulatot varázsol a barokk környezetbe, és az elmúlt negyedszázad alatt közkedvelt alkotássá vált. A székesfehérváriak büszkén mutatják a városba érkezőknek az apró kis teret, az igazságos király „udvarát”, ahol a gyermekek is szívesen időznek el egy-egy Fő utcai séta alkalmával.

A huszonöt évvel ezelőtti eseményeket idézték fel a szerda késő délutáni ünnepségen. Hat óra előtt néhány perccel az Igézőben Mátyás király történetével elevenítették fel a nagy király alakját. Majd a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárainak előadásában Mátyás korának udvari tánczenéjét hallhatták a szép számmal megjelent emlékezők.

„Ez az alkotás huszonöt éve gyönyörű része a barokk belvárosnak, és nap, mint nap felhívja az itt élők figyelmét, hogy milyen szép és fontos városba születtünk, hol élünk, és ez milyen felelősséget ró ránk, székesfehérváriakra. Azt gondolom, 1990 áprilisában, a rendszerváltoztatás napjaiban ennek a köztéri szobornak a felállítása hittétel is volt amellett, hogy a város fontosnak tartja több mint ezer éves történelmét. Ezt szeretné különböző módon bemutatni, és vállalni ennek felelősségét.” mondta ünnepi köszntójében a város polgármestere.

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott az alkotónak, Melocco Miklósnak és a város akkori vezetőjének, Balsay Istvánnak, aki szorgalmazta a Mátyás-emlékmű elkészítését.

Ünnepi köszöntője zárásaként Székesfehérvár polgármestere egy, az Országalmát ábrázoló alkotással köszöntötte a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészt, az emlékmű alkotóját, aki április 3-án ünnepelte 80. születésnapját.

„Köszönöm a fehérváriaknak, hogy tisztelik ezt a szobrot, amelynek születésnapja van.” Melocco Miklós felidézte az emlékmű alkotásának folyamatát, körülményeit. „A pályázati kiírás ismertetésekor számomra nagyon sokat jelentett az akkori városvezetőnek, Balsay Istvánnak az a mondta, hogy a művészek ne a rendelkezésre álló keretből induljanak ki, hanem abból, mintha minden pénz meglenne, mert azt szeretné, ha nagyszabású álmok közül lehetne választani. Ez a bíztatás a művészetre szólított fel bennünket, és én komolyan vettem.”

Az alkotó kiemelte, Mátyás humanista király volt. Korában a műveltség nagyon komoly szerepet játszott. Egyetemeket alapított, ezért róla megemlékezni felemelő. Hozzátette azt is, a ma látható alkotás, amelynek megvalósításban Masznyik Csaba, Krähling János építészek és Kisfaludy Attila statikus működött közre, nem egy időben készült el. Lépésről lépésre haladva, mintegy öt év alatt vált teljessé.  Az emlékmű később kiegészült a Szónok szobrával (1992. május), a „Krónikaíró” című címerrel (1992. június), a „Mathias rex” felirattal (1993. szeptember), a gyűrűt tartó hollóval, a geometriát, aritmetikát szimbolizáló címerrel és az asztronómia allegorikus alakjával (1993. november-december).

Az ünnepi gondolatokat követően dr. Cser-Palkovics András, Balsay István és Melocco Miklós közösen helyezték el a város koszorúját, míg a jelenlévők egy-egy szál virággal tisztelegtek a Mátyás király-emlékműnél.

Szöveg: Csordás Csilla

Fotó: Bácskai Gergely

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat