151 éves az Országgyűlési Könyvtár

Cikk dátuma 2019. december. 02. | Mozaik
151 éves az Országgyűlési Könyvtár

Hazánk egyik legszebb és legmodernebb könyvtárában jártak a kodolányisok

Az Országgyűlési Könyvtárban vettek részt könyvtárbemutatón Dr. Simándi Irén tanárnő szervezésében a KJE könyvtári szakember, nemzetközi kapcsolatok és történelem szakos hallgatói. A parlamenti könyvtár gyönyörű faragott tölgyfa ajtói, a mívesen faragott polcrendszer, az indákkal és szőlőlevelekkel díszített kazettás mennyezet a régmúltat idézi, ám a hallgatók egyöntetű véleménye, hogy a mai kor igényeit minden szempontból kielégítő intézmény fogadja az olvasókat, látogatókat. A Dunára néző beugrók számítógépes munkaállomásai különösen kedvelt pontjai a könyvtárnak.

„150 éve tartalommal töltve

A Parlament épületének középpontjában, központi helyen található a könyvtár, amely helyben használható dokumentumokkal szolgálja a nyilvánosságot. Gótikus stílusú olvasótermében kényelmes fa asztalok mellett foglalhatnak helyet az olvasók, és használhatják ötvenezer darabos, kézi, polcos állományát. Jelenleg hétszázötvenezer kötet, hétszáz magyar és háromszázhetven külföldi folyóirat, valamint országgyűlési naplók és iratok várják az egyetemi hallgatókat, oktatókat, kutatókat, az Országgyűlés Hivatalának munkatársait. A könyvtárhasználók segítéséről szaktájékoztatók és jól felépített adatbázisok gondoskodnak.

1952 óta működik nyilvános könyvtárként, 1991 óta kettős funkciót tölt be, egyrészt országos szakkönyvtárként funkcionál, illetve intézményi könyvtárként a törvényhozói munkát segíti. A használókat szakreferensi szolgálat segíti az anyaggyűjtésben, kutatásban, egy kolléga feladata pedig az e-mailben és telefonon érkező megkeresések megválaszolása.

 

Magyar Parlamenti Gyűjtemény

A gyűjtemény őrzi a magyar törvényhozás legkülönfélébb dokumentumfajtáit, köztük mintegy tízezer muzeális értékű dokumentumot. Ezek zárt szobában, külön szabályzat rendelkezései szerint kutathatóak. Legrégebbi darabja Werbőczy István Hármas könyve 1517-ből, amelyet egy aukción vásárolt meg Amerikában a könyvtár 1997-ben. A Kulturális Örökség napjain érdemes ellátogatni az intézménybe, ilyenkor a Hármas könyvet is kiállítják a nagyközönség számára.

A plenáris ülések jegyzőkönyvei, irományai, bizottsági jegyzőkönyvei 1990-től digitális formában elérhetők a könyvtár honlapján. A 2010-2015 közötti országgyűlési szakirodalom a Digitalizált Törvényhozási Tudástárban is megtalálható, helyben egy kijelölt számítógépen a szerzői jogi védelem alatt álló dokumentumok is böngészhetőek.

 

Európai Uniós Letéti Gyűjtemény

Rendkívül gazdag ez a gyűjtemény, amely 2001 óta áll az érdeklődők rendelkezésére. A 70-es évektől megtalálható például az EUR-Lex, az EU hivatalos lapja, melyet 2013-tól már digitális formában ad ki az unió. Hasznos lehet az európai bíróságok jogeset gyűjteménye, mely az esetek témája, illetve a felek alapján is kereshető.

 

ENSZ Letéti Gyűjtemény

Hazánk ENSZ csatlakozása óta a könyvtár tagja az ENSZ letéti könyvtár hálózatának. A gyűjteményben megtalálhatóak a fő szervek dokumentumai angol és francia nyelven az 1960-as évektől. Olvashatjuk az ENSZ kiadványait és a szervezetről szóló magyar nyelvű és nemzetközi szakirodalom nagy részét is, illetve hozzáférést kapunk a szakosított szervezetek például az UNESCO, WTA, OECD adatbázisaihoz is.

 

Külföldi Parlamenti Gyűjtemény

A 19. század végétől jelentős történeti forrásanyagokat is találhatunk európai és tengerentúli országok parlamenti dokumentumaiból ebben a gyűjteményben. Miután Magyarország csatlakozott az 1886-os brüsszeli egyezményhez, lehetőség nyílt cserekapcsolatok létesítésére a parlamenti nyomtatványok tekintetében is, ennek köszönhetően sok dokumentum került a könyvtár tulajdonába. A gyűjtemény részét képezi a külföldi parlamenti műveket tartalmazó kézikönyvtár is.

Mindazoknak érdemes megnézni a könyvtárat, akiket érdekel a jog, a politika, a történelem, az EU vagy az ENSZ nemzetközi szervezete, különösen szakdolgozók profitálhatnak a rendkívül gazdag forrásanyagból. A könyvtár hétköznaponként 9:00 – 20:00 óra között, szombaton pedig 10:00 – 18:00 óra között várja az olvasókat.

Somfai Katalin

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat