„Turizmus volt, van és lesz”

2021. szeptember. 21. KáVé
„Turizmus volt, van és lesz”

„…mintha megsejtettük volna, hogy az együttműködésre nagyobb szükség lesz, mint valaha”


Az idén harmincadik évfordulóját ünneplő Kodolányi János Egyetem jubileumi eseménysorozatának része volt a Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium, amit nyolcadik alkalommal rendeztek meg. „A TURIZMUS VÁLSÁGJELENSÉGEI” című  tudományos programot a KJE, a Magyar Földrajzi Társaság, a CSFK Földrajztudományi Intézet, valamint az MTA X. Földtudományok Osztálya Társadalomföldrajzi Bizottság Turizmusföldrajzi Albizottsága közös szervezésében tartották meg szeptember 17-én Budapesten.

A szimpózium ünnepélyes megnyitóján Dr. Szatmári Péter a KJE rektorhelyettese  elmondta, hogy az idén harmincéves éves magánegyetem jubileumi programjának része a turizmus témájú tudományos konferencia. Emlékeztett arra, hogy az egyetemen az elsők között hozták létre a turizmus képzést a rendszerváltoztatás után, ami jelentőséggel bír a hazai felsőoktatási palettán.

Dr. Jeney László a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy a turizmus örökzöld jelenségként a GDP fontos motorja. Felhívta a figyelmet, hogy napjainkban a tudományos turizmus területén különösen izgalmas a helyzet, ami megjelenik a kutatásokban.

A konferencia vendége volt mások mellett Lakatos Tibor r. dandártábornok, aki az Operatív Törzsben végzett munkája tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Elmondta, hogy miután leállították a nemzetközi repülőtéri forgalmat 2020 áprilisában, megszűnt a nemzetközi turizmus. Ábrán szemléltette, hogyan jutott el a vírus a legkisebb zsákfaluig annak ellenére, hogy 2020 márciusában fokozatosan zárták le az országot, bevezették a kijárási korlátozást. 2020 december 26-ra megérkezett a vakcina, és fokozatosan megkezdték a lakosság oltását, aminek köszönhetően még nyár előtt feloldották a korlátozások jelentős részét, újra indulhatott az élet és a turizmus is.

Sívó Roland, az Aquaworld Resort vezérigazgatója előadásában arról beszélt, hogyan hatott a magyarországi szállodaiparra a járvány. Kiemelte, míg 2019-ben rekordot döntöttek, egy év múlva a túlélésért küzdöttek. 2020. március 16-án például több mint háromezren mondák le a különböző foglalásokat. A pandémia következtében átalakultak az üdülési szokások, a többség a last minute foglalásokat helyezi előtérbe.

Dr. Kocsis Károly, akadémikus, a CSFK Földrajztudományi Intézet igazgatója a KV-nak elmondta, az ember lényével összekapcsolódik a turizmus, hiszen mindenkiben él a nem megszokott tájak, emberek, társadalmak megismerésének a vágya. Hozzátette, az elmúlt másfél évet, amelyet általában a globális turizmus gyászos esztendőjének tekintünk, a szigorítások enyhítése után a belföldi turizmusnak kedvezett. A határok nyitásával élen jártak a dél-európai országok, az elsők között kezdték csalogatni a hazai fizetőképes turistáinkat a görögök, montenegróiak, horvátok, de a nagy többség családjával a belföldi helyeket kereste fel.

„Sajnos a hírek beárnyékolják az őszt, amely előttünk áll. Viszont tavaly ősszel még nem volt beoltottság, most pedig van és a nemzetközi statisztikák is bizonyítják, hogy a fertőzés alapvetően a nem beoltottakat érinti. Ezek mind-mind alapjaiban befolyásolják a turizmus jövőjét, de pesszimista nem lennék. Turizmus volt, van és lesz, hogy milyen mértékben, azt meglátjuk” - mondta Dr. Kocsis Károly.

Dr. Rátz Tamara főiskolai tanár, a KJE Turizmus Tanszékének tanszékvezetője, a rendezvény főszervezője a KV-nak elmondta, hogy az első szimpóziumot 2007-ben tartották, azóta minden második évben szervezik meg felváltva a Pécsi Országos Turizmus Konferenciával. A rendezvénysorozat mára a hazai turizmuskutatás egyik legfontosabb tudományos eseményévé vált.

„Az idei tanácskozás a turizmus válságjelenségei témakörben szerveződött, hiszen jelenleg a turizmus szektor története legsúlyosabb válságával küzd. Ennek megfelelően az előadások jelentős része is a covid-19 által gyakorolt hatásokra fókuszált. 2019-ben "Együttműködés, kapcsolatok, hálózatok a turizmusban" volt a témánk. Ironikus, mintha megsejtettük volna, hogy a szektoron belüli együttműködésre hamarosan nagyobb szükség lesz, mint valaha” – emelte ki a tanszékvezető.

„Eddig minden alkalommal jelen lehettek a hallgatóságban a KJE turizmus-vendéglátás és turizmus menedzsment szakos hallgatói, idén azonban a járványhelyzet miatt, erre nem volt lehetőség. A szervezők elsődleges szempontja és egyúttal közös érdeke az volt, hogy hogy biztonságos távolságot tudjanak tartani a résztvevők. Ennek ellenére, a szimpózium lebonyolításában idén is aktívan részt vettek önként jelentkező hallgatók, akik így gyakorlati rendezvényszervezési tapasztalatokat szerezhettek” – tette hozzá Dr. Rátz Tamara.

A Turizmus Földrajz Kutatási Hálózat hálózatvezetői minőségében a tanszékvezető arról is beszélt lapunknak, hogy a kutatási eredmények egyértelműen jelzik, hogy a covid-19 járvány rendkívül negatívan befolyásolta a turizmus szektort. Szerte a világon hónapokra leálltak a szállodák, vendéglátóhelyek és minimálisra csökkent a nemzetközi utasforgalom. Ezzel szemben az is nyilvánvalóvá vált, hogy a turizmus iránti kereslet döntően az utazási korlátozások következtében esett vissza, hiszen minden könnyítésre azonnali keresletnövekedéssel reagáltak a turisták, a biztonságosabbnak tekintett belföldi desztinációk pedig kifejezetten jó szezont realizáltak.

A kialakult bizonytalan helyzetben óvatosabbá váltak a felsőoktatásba jelentkezők is, és az elmúlt évekhez képest kevesebben döntöttek amellett, hogy tanulmányaikat turizmus szakon folytatják tovább. Ezzel kapcsolatban Dr. Rátz Tamara a következőket mondta el lapunknak:

„Bízunk abban, hogy a turizmus-vendéglátás szakra jelentkezők száma középtávon újra emelkedni fog, és nem csak azért, mert a világ egyik legszínesebb, legizgalmasabb iparágáról beszélünk, de azért is, mert az ezen a szakon szerzett közgazdász diploma nagyon sok más terület felé is megnyitja az utat. A szimpóziumon egyébként ebben a témában is hallottunk aktuális kutatási eredményeket. Ezek alapján - úgy vélem - optimisták lehetünk, és a hallgatók többsége is ideiglenes megtorpanásként tekint a válságra, hosszabb távon változatlanul a turizmusban tervezi a jövőjét. Az ágazat képviselőinél az elmúlt két év tervezgetéssel telt, hogy mire a járvány végérvényesen zöld utat enged, új tervekkel és innovációkkal és térhessenek vissza”.


Ivanics Alexandra- Marton Olivér-Szivek Laura

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat