Turizmus-vendéglátás szak duális képzésben is

Cikk dátuma 2016. február. 01. | Mozaik
 Turizmus-vendéglátás szak duális képzésben is

 

Komjáthy András

Azonnal pénzreváltható gyakorlati ismeretek a diplomához

/a szerző a Kodolányi János Főiskolán szerzett diplomát 2015-ben/

A turizmus-vendéglátás alapszakról és a turizmus-menedzsment mesterszakról részletes ismertetést tartott a nyílt napon Dr. Rátz Tamara, a Turizmus Intézeti Tanszék tanszékvezetője. Idén a turizmus-vendéglátás szak iránt várakozáson felüli érdeklődés mutatkozott,  a nyílt napon a képzés részleteire is kíváncsiak voltak a felvételire készülők.

A 6+1 féléves képzés eredményeképpen a hallgatók diplomájában a "közgazdász turizmus-vendéglátás alapszakon" (a választott szakirány megjelölésével) szakképzettség szerepel, ez pedig azt is jelenti, hogy az itt elsajátítható tudásanyaggal a turizmusban és a vendéglátásban, valamint a gazdaság egyéb területein is képesek lesznek méltó módon helytállni. Ezt többek között elősegíti a szakon oktatott tárgyak gyakorlatorientált jellege is.  Turizmus-vendéglátás alapszakon három különböző specializáció, szakirány közül választhatnak a hallgatók: a szállodaszervezés, a vendéglátás-szervezés, illetve a turisztikai termékek és vállalkozások szakiránya. 

A turizmus-vendéglátás alapszak gyakorlatorientált jellegét erősíti a minden félévben kötelezően teljesítendő 20-60 órás évközi szakmai gyakorlat, amelynek során a diákok rendezvényeken, kutatási munkákban és egyéb, a szakma szempontjából fontos tevékenységben vehetnek részt, valamint a kötelező féléves szakmai gyakorlat. Utóbbi esetében lehetőség nyílik a tanulóknak az elismert belföldi partnerek szakmai gyakorlati helyei mellett külföldön is teljesíteni a gyakorlati időt. Ha a külföld mellett dönt a diák, lehetősége van Erasmus-ösztöndíj megpályázására, amely komoly mértékben járul hozzá a külhonban történő szakmai gyakorlat elvégzésének sikerességéhez.

A munkaerőpiacra kikerülő frissdiplomásoknak gyakran szembesülnek azzal, hogy az adott munkáltató, aki az állást meghirdeti, akár több év szakmai tapasztalatot ír elő kritériumként. Ez kétségkívül ellentmondásosnak tűnik, hiszen a diákok nagy része nem rendelkezik jelentős mértékű szakirányú munkatapasztalattal, amikor tanulmányait befejezve kézbe veheti az oklevelét. Ezt az ellentmondást oldhatja fel a duális képzés bevezetése,  amelyre a most felvételizőknek módjukban áll jelentkezni. Az újszerű képzés  során a hallgatók tanulmányaik mellett párhuzamosan állandó szakmai gyakorlati lehetőséget (hallgatói munkaszerződéssel és természetesen fizetéssel) kapnak az egész év folyamán 26 hét oktatás, 22 hét gyakorlati idő, valamint 4 hét fizetett szabadság eloszlásban.

Ami a turizmus-vendéglátás alapképzési szakot illeti, jelenleg három partnerintézménnyel van a Kodolányi főiskolának együttműködési megállapodása, amelyek biztosítják a duális képzés keretei között történő munkavégzés lehetőségét: az Aquincum Hotel, a Hotel Rosinante Kft., valamint a Káli Art Inn Hotel. Az előadás végén, a hallgatóság által feltett kérdések jelentős része a duális képzésre irányult, ezzel is igazolódni látszik az új képzési forma iránti nagy érdeklődés.

A főiskola egy másik, viszonylag újdonsült lehetősége a „Két diploma egy áráért”. Ennek keretében azok a tanulók, akik ezt választják, lehetőséget kapnak nyolc szemeszter alatt kettő alapszakos diploma megszerzésére, amiért viszont egyszeres tandíjat kell fizetniük. A turizmus-vendéglátás alapképzési szak mellé második képzésként a következő szakokat választhatja a tanuló: emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, kommunikáció és médiatudomány, nemzetközi tanulmányok, valamint szociális munka.

A turizmus-vendéglátás alapszak elvégzése után a végzett hallgatók teljes kreditérték beszámítással folytathatják turizmus-menedzsment mesterszakon a tanulmányaikat, amely szintén elérhető a Kodolányi János Főiskolán. A mesterszakon elsajátított kompetenciák birtokában az immár egyetemi végzettségű fiatal képes lesz irányítási, koordinációs feladatok önálló ellátására a turizmusban, valamint alkalmassá válik tanulmányai folytatására doktori képzésen.

Dr. Rátz Tamara a szakismertetőt követően érdekes és izgalmas előadást tartott a múlt évben tett észak-koreai útjáról, ahol a PyongyangTourism College tanárainak tartott kurzusokat. A huszonöt millió lakost számláló Koreai Népi Demokratikus Köztársaság egyébként jelentős számú turistaérkezést tudhat magáénak évente, amit folyamatosan növelni szeretnének az elkövetkezendő években.

Az általános felvételi eljárásban felsőoktatási szakokra jelentkező tanulóknak február 15-ig van lehetőségük megjelölni az általuk kívánt képzéseket és azok sorrendjét, a felvételi ponthatárok pedig várhatóan július végén kerülnek kihirdetésre.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat