"Szentistvános" diákok Fehérváron

2013. október. 11. Kitekintő
"Szentistvános" diákok Fehérváron

Szent István középiskolák találkozója Székesfehérváron


Székesfehérváron rendezték meg találkozójukat a Szent István nevét viselő magyarországi középiskolák október 11-én. A Ciszterci Szent István Gimnázium által szervezett eseményre Budapestről, Kalocsáról és Székesfehérvárról érkeztek vendégek, akiket dr. Cser-Palkovics András polgármester is fogadott a Városházán. 

 

A  középiskolák államiságunk jubileumi évében, 2000-ben alapították meg a Szent István Középiskolák Szövetségét. A szervezet megalapítása több jelentős célt szolgál: a pedagógusok, tantestületek egyeztethetik szakmai tapasztalataikat, az iskolák kölcsönösen cserélhetik kiadványaikat, tudósítanak egymás eseményeiről, együtt vesznek részt kirándulások és egyéb programok szervezésében, közösen írnak ki pályázatokat és Szent István tanulmányi versenyeket, illetve a diákönkormányzatok tartják egymással a kapcsolatot.


A szövetség tagjai: 

Szent István Gimnázium, Budapest:
Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola, Budapest
Szent István Közgazdasági Szakközépiskola, Budapest
Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari SzakközépiskolaSzékesfehérvár
Belvárosi I. István Középiskola, Székesfehérvár
Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár
Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium, Makó
Szent István Gimnázium, Kalocsa

A találkozón részt vett Szili Károly, a szövetség titkára és Dr. Vörös István, 60 éve érettségizett cisztercis diák, meghívott előadó is.

A szövetség megálmodója, kezdeményezője és titkára, Szili Károly ez év januárjában részt vett a 2013-as Szent István Emlékév megnyitóján Székesfehérváron, ekkor merült fel a Szent István Középiskolák Találkozójának ötlete.  Szili Károly kérésére a programot a Ciszterci Szent István Gimnázium szervezte meg október 11-re. Az intézmények küldöttségei délelőtt a Hiemer-házban szerveztek közös programot, melynek keretében bemutatkoztak a résztvevő iskolák igazgatói, majd a diákok háromperces prezentációkat tartottak a tanintézményekről. A közös ebédet követően Székesfehérvár polgármestere fogadta a delegációkat a Városháza Dísztermében. Dr. Cser-Palkovics András beszélt a 2013-as Szent István Emlékévről, valamint Székesfehérvár, a Városháza és a történelmi falfeliratok jelentőségéről. Az Emlékév kapcsán elmondta, hogy annak egyik legfontosabb küldetése a közösségformálás, amelyben nagy szerepet vállalnak a város diákjai.

„Reméljük, hogy a mai kor fiataljai - akár városvezetőként is - jelentős szerepet vállalnak majd 2022-ben, az Aranybulla Székesfehérváron történő kihirdetésének nyolcszázadik évfordulóján, majd a 2038-as jubileumi évben.” – mondta többek között Székesfehérvár polgármestere, és köszönetét fejezte ki a Szent István Középiskolák Szövetségének, amiért ápolja az államalapító király által ránk hagyományozott, nagy felelősséggel járó történelmi örökséget. A városházi találkozón Orosz Ágoston, a szervező Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója megköszönte Székesfehérvár Önkormányzatának meghívását, a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai pedig dalcsokorral köszöntötték a találkozó résztvevőit.

Délután a küldöttségek látogatást tettek a Nemzeti Emlékhelyen, megkoszorúzták Szent István sírját. Programjuk kötetlen, baráti beszélgetéssel ért véget a Ciszterci Gimnáziumban.

/Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ/

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat