Székesfehérvári Királyi Napok

2018. augusztus. 01. Kitekintő
 Székesfehérvári Királyi Napok

Augusztus 11-én kezdődik a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál

Augusztus 10-20. között rendezik meg a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozatot, amelynek keretein belül idén 23. alkalommal látogat Székesfehérvárra a világ: nyolc országból érkeznek táncosok, zenészek a koronázó városba, hogy megismertessék kultúrájukkal a közönséget a Nemzetközi Néptáncfesztivál ideje alatt. A vendégcsoportok mellett a szervező Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai is színpadra lépnek az augusztus 11-15-ig tartó néptáncfesztivál ideje alatt.


Majoros Andor fesztiváligazgató elmondta, hogy a vendégegyüttesek hagyományos nyitó felvonulásával augusztus 11-én, szombaton 18.00 órakor indul el a fesztivál. Az Alba Plazától a Városház téren át a Zichy színpadig tart a menet, ahol a meghívott csoportok – a Dustar Folk Dance Group (Baskír Köztársaság), a Zarya Dance Ensemble (Bulgária), a Rosenka Folk Group (Csehország), a Lou Trelus Dance Ensemble (Franciaország), az Alonaki Cultural Association (Görögország), a Raaga Cultural Group Of Performing Arts (India), a Lises Stkip Dance Group (Indonézia) és a Guijarro Folklore Dance Group (Mexikó) – táncosai mellett a házigazda Alba Regia Táncegyüttes műsorát élvezheti majd a közönség. Az ötnapos rendezvény további napjain színpadra lép a Gödöllő Táncegyüttes, a Cimbaliband és a Góbé Zenekar is.

A gyerekeket napközben a Belvárosban a Királyi játéktérbe, a Táncházban pedig a Királyi gyermekjátszóba várják, hogy megismertessék velük hazájuk táncait, viseleteit, kultúráját. A fesztivál ideje alatt az esti műsoroknak a Zichy színpad ad otthont, majd a Táncház folkestjein is láthatjuk a távoli országokból érkezett táncosokat, akik gasztronómiai bemutatókkal is készülnek ezekre az estékre. „Ugyan a nemzetközi néptáncfesztivál augusztus 15-én véget ér, de Szent István ünnepén, augusztus 20-án sem maradnak tánc nélkül a székesfehérváriak. A 17 órakor induló Királyok menete után este a nagyszínpadon mutatja be a „Táncra, magyar!” gálaműsor keretében közös előadását a Vajdasági Cirkalom Táncegyüttes, a Miskolci Szinva-völgy Táncegyüttes és a Salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes. Az est házigazdája ismét az Alba Regia Táncegyüttes lesz, akik a Tánc világnapi gálaműsorukat, a „Megőriztem, továbbadom” című darabot viszik a Zichy színpadra.” – mondta el Majoros Andor.

A fesztivál az együttes nemzetközi tapasztalatai nyomán új elemmel bővül, azaz mondhatni házhoz megy. „A társadalmi felelősségvállalás jegyében idén kimozdulunk a belváros falai közül és elvisszük a zene, a tánc és a kultúra örömét a társadalomnak ahhoz a szegmenséhez, akik helyzetükből adódóan nem tudnak bennünket a meghirdettet helyszíneken megnézni. Felvettük a kapcsolatot a Viktória Rehabilitációs Központtal, a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonnal, az Egyesített Szociális Intézménnyel és a Szent Kristóf Fogyatékkal Élők Nappali Intézményével, illetve a Napsugár Óvodával. Ezekbe az intézményekbe próbálunk majd eljuttatni egy-egy zenekart, együttest, vagy egy-két táncos párt, hogy örömöt csempésszünk az ellátottak napjába.” – fogalmazott a fesztiváligazgató. Brájer Éva alpolgármester a rendezvény akadálymentesítéséért tett kezdeményezéséért külön köszönetét fejezte ki a szervezők felé.

A Nemzetközi Néptáncfesztivál részletes programjáról awww.kiralyinapok.hu honlapon olvashatnak. A rendezvény ideje alatt a színpadi programok ingyenesen látogathatók, a Táncházban tartott folkestekre jegyet a Táncházban lehet vásárolni.

/Forrás:ÖKK/

 
Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat