Székesfehérvár büszke katonai hagyományaira

2016. május. 21. Kitekintő
 Székesfehérvár büszke katonai hagyományaira

„Fehérvár katonái” ismét bemutatkoztak

Székesfehérvár polgármestere és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsokság megbízott törzsfőnöke nyitotta meg az a királyi városban a „Fehérvár katonái” rendezvényt. A köszöntők után elismerő oklevelet adtak át - megköszönve a rendőrség együttműködését a honvédséggel – a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének, valamint kihirdették a „Hazámat szolgálom” katonai ifjúsági csapatverseny eredményeit, majd különböző katonaibemutatók követték egymást.      

     

Az esemény megnyitója során dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a katonaváros jelleg nemcsak a múltban, hanem a jövőben is meghatározza Székesfehérvárt. A különböző honvédelmi rendezvények mindegyike arról szól alapvetően, hogy katonai hagyományaira büszke a város, és fontos a katonák a civil társadalom felé történő bemutatkozása. 
A polgármester hangsúlyozta, szeretnék erősíteni, hogy a katonaember jól érezze magát Székesfehérváron, s érezze azt, hogy ez a város megbecsüli, szereti.

Ezt követően Mihócza Zoltán dandártábornok, megbízott törzsfőnök mondott köszöntőt. Elmondta, hogy május 21-e jeles ünnep a katonák életében, hiszen a Budai vár 1849-es visszafoglalását ünneplik ezen a napon, amikor megemlékezések és különböző programok szervezésével tisztelegnek a hazánkat hősiesen védelmező, akár vérüket is áldozó katona-elődeik előtt. Szólt arról, hogy több mint tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy a Magyar Honvédelem Napja alkalmából ezen a napon Székesfehérvár belvárosában bemutatkozzanak a helyőrségben szolgáló katonák. Az évek során azonban ez a kör kiszélesedett, és most már más helyőrségben szolgáló katonák is részt vesznek ebben a programban. Elmondta, hogy a katonák életébe való betekintésen túl ezzel a rendezvénnyel céljuk az is, hogy az ifjúság hazafias nevelését elősegítsék, a katonai pálya iránti érdeklődését felkeltsék. 
Huszár János vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka nevében elismerő oklevelet adott át dr. Varga Péter r. dandártábornoknak, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének, köszönetet mondva azért a segítségért és támogatásért, amit egész évben számukra a rendőrség, mint társ fegyveres szervezet biztosít.   

A rendezvény keretében adta át Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mihócza Zoltán dandártábornok, megbízott törzsfőnök a „Hazámat szolgálom” katonai ifjúsági csapatverseny díjait is. Első helyen a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakképző Iskolája Lekváros bukta nevű csapata végzett.

A díjátadást követően az érdeklődők bemutatókat és előadásokat tekinthettek meg. Láthattak többek között robbanóanyag kereső kutyákat munka közben, katonai testnevelés bemutatót, de fellépett a Magyar Honvédség Kaposvár Helyőrségi Zenekar és a Military Girls is.

A dinamikus programok ideje alatt a téren felállított sátrakban a Székesfehérvár helyőrség, a különböző katonai alakulatok, valamint a honvédelem ügyét támogató szervezetek statikus bemutatóit tekinthették meg az érdeklődök; tűzszerész felderítő eszközöket, vegyvédelmi felszereléseket, híradó- és vezetéstámogató eszközöket, valamint egy speciális tűzszerészruhát és egy távirányítással működtethető bombakutató eszközt is.

/Forrás: ÖKK, szöveg: Kész Mónika, fotó: Simon Erika/

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat