"Pont Neked", mert fiatal vagy

Cikk dátuma 2013. augusztus. 13. | Mozaik

Sok főiskolás és egyetemista vállal munkát a nyári vakáció ideje alatt, hogy a tanulmányaik költségeit, és az egyéb kiadások egy részét a saját keresetükből fedezzék. Az albérlet, az étkezés, az utazás, a szórakozás nem kevés pénzbe kerül, és akkor még nem beszéltünk a tandíjról. 


A tendenciák azt mutatják, hogy a diákok növekvő számban és szívesen dolgoznak nyaranta. Józsa Kitti, a KJF másodéves szociális munka szakos hallgatója nem csak nyáron, hanem egész évben dolgozik a SZITI Szociális Egyesület ifjúságsegítő munkatársaként. A céltudatos, fiatal lány nem csak dolgozni szeret, hanem tanulni is akar.

Időnként nem egyszerű összeegyeztetni a kettőt, de ha igazán akarja az ember, akkor megoldja. A főiskolán elmondtam a tanáraimnak, hogy dolgozom is, támogatnak ebben. A diplomára szükségem van, ez a legfőbb célom, viszont a tandíjra valót meg kell keresnem. Irodánk, ahol dolgozom, egy éve nyílt meg a székesfehérvári Civil Központban. A Kaptár Ifjúsági és Prevenciós Iroda legfőbb célja az ifjúság felkarolása, amit a "Pont Neked"program keretében valósítunk meg. Négy munkatársammal együtt a 12-29 éves korosztállyal foglalkozunk, különféle kreatív programokat szerezünk számukra, közösségeket hozunk létre a lakótelepeken, igyekszünk értelmes elfoglaltságokra csábítani kortársainkat, és folyamatosan toborzunk önkénteseket is. Iskolaidőben drogprevenciós és felvilágosító órákat tartunk a középiskolákban, de számos szociális intézménnyel is jó kapcsolatot ápolunk, önkénteseket is biztosítunk, ha szükségét érzik.

Mikor határoztad el, hogy ezen a területen akarsz dolgozni?

A Kodolányi középiskolában végeztem el az OKJ-végzettséget adó ifjúságsegítő szakot, ide már amiatt jelentkeztem, mert  érdekelt ez a terület. Közben aktívan önkénteskedtem az egyesületnél, és egyszer csak felajánlották ezt az állást. Azonnal elfogadtam az ajánlatot, mert így lehetőségem nyílt folytatni a tanulmányaimat a főiskolán. A tandíjam kifizetését ugyanis így tudom megoldani.

Kikkel dolgozol együtt?

Munkatárasaim közül Handa Edina ifjúságsegítővel együtt végeztünk a középiskolában, a másik két munkatársam, Németh Réka és Zólyomi Kitti  Támop-képzésen vettek rész ifjúságvédőként. Irodavezetőnk, Rózsás Ildikó andragógia szakos diplomával rendelkezik.

Milyen programokat szerveztek a nyár kellős közepén?

Ezen a héten öt csillagos hetet szerveztünk, ami az augusztusi csillaghulláshoz kapcsolódik; voltunk a helyi  csillagvizsgálóban,  esti programként pedig hullócsillagokat nézünk és jókat beszélgetünk.  Ma flashmobot szerveztünk, beöltöztünk a Star Wars sztárjainak, ezzel igyekeztünk a fiatalok érdeklődését felkelteni, hogy minél többen látogassanak el hozzánk. Van filmklubunk, minden hónapban egyszer ingyenes filmvetítést tartunk a Barátság moziban. Augusztus utolsó hetében pedig Velencén egy önismereti tábort szervezünk.

-v-

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat