"Levél" Szovátáról

Cikk dátuma 2014. április. 29. | Mozaik
"Levél" Szovátáról

Vass Júlia írása – Szováta, Domokos Kázmér Szakközépiskola

Határtalanul - Szovátáról Székesfehérvárra

 

„Bárhol is vagyunk, mi összetartozunk

Hát örüljünk egymásnak

Amikor találkozunk.”  -  hangzik a dal Méry Péter tolmácsolásában.

Ennek szellemisége határozta meg a Székesfehérvárra tett néhány napos kirándulásunkat. A Határtalanul program keretében kerültünk személyes, baráti kapcsolatba a székesfehérvári Deák Ferenc Szakközépiskola vezetőségével, tanáraival és diákjaival.

A Határtalanul program magasztos célt szolgál: a magyar-magyar kapcsolatok építése, a személyes kapcsolatok kialakításán keresztül a nemzeti összetartozás érzésének elmélyítése. Ennek keretében juthattunk el, a szovátai Domokos Kázmér Óvoda, Gimnázium és Szakközépiskola diákjai és tanárai Székesfehérvárra. Már a fogadtatás is különleges volt, nemcsak az egymásra találás örömének újbóli megtapasztalása, hanem a székely és magyar zászlók lobogtatása is jelezte azt, hogy igazából mindig is ismertük egymást, barátságunk, összetartozásunk jóval korábbi, mint öntudatunk, létezésünk. A program során történelmi, kulturális ismeretekkel és esztétikai élménnyel gazdagodhattunk. Kirándulásunk záróakkordjaként látogattunk el a Kodolányi János Főiskolára, ahol a zömében turisztikai szakon tanuló, érettségi vizsga előtt álló diákok betekintést nyerhettek egy számukra még ismeretlen, de egyre csábítóbb világba: a főiskola világába. Bensőséges hangulat, vidám, mosolygó emberek, barátságos tekintetek és szavak fogadtak bennünket. Dr. Szabó Péter rektor kedves szavait hallgathattuk arról, hogy miért is érdemes kodolányis diáknak lenni, mi a sikeres képzés titka; majd Virágh Ildikó a rádióstúdióban ismertette a diákokkal a rádiózással és médiaképzéssel kapcsolatos tudnivalókat és készített interjút két szovátai diákkal.

Hogy mennyire kicsi a világ, jelzi az is, hogy Budapest  XIII. kerülete - ahol a Kodolányi János Főiskola található - Szováta testvértelepülése.

 

/A szerző a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola magyar szakos tanára/

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat