Közösségi kert a Kodolányin

Cikk dátuma 2014. április. 14. | Mozaik
 Közösségi kert a Kodolányin

Közösségi kertet alakítottak ki a Kodolányi főiskola székesfehérvári igazgatósági épületének kertjében Dr. Hoffmann Orsolya rektorhelyettes kezdeményezésére. Pénteken jöttek össze a kodolányis kertészkedők, hogy az addig befüvesített területet felássák és elveteményezzenek. 

Az áprilisi napsütésben egy-kettőre elkészültek az ásással, az ágyások kialakításával és a veteményezéssel, mindeközben pedig tagadhatatlanul jól érezték magukat.

Valahol olvastam, hogy a közösségi kert csupán tíz százalék kertészet és kilencven százalék közösségi élet, amelyben a városi kertészek kialakítják saját szabályrendszerüket és „kerttársadalmukat”. A kert jó hatással van a közösség tagjainak mindennapjaira, a sikerélmény pedig a szépen fejlődő növényekben és a megtermesztett zöldségekben mérhető. Egészségnek, közérzetnek és közösségnek egyaránt jót tesz a veteményeskert, ezt tartotta szem előtt Dr. Hoffmann Orsolya, a KJF rektorhelyettese, aki köztudottan szenvedélyes kertész a családi konyhakertben is. Városi farm című, egyre ismertebb blogjában évek óta beszámol kerti tapasztalatairól, sikereiről, gondoltatairól: „ a blogban arról olvashatsz, hogy mi mindenre lehet használni egy családi ház udvarát, ha nem csak füvet szeretnél nyírni és megnézni mennyit nőttek a kerítés mellett sorba ültetett tuják:))”, írja. A közvetlen hangvételű blog elérhetősége, ahol a részletes információk vannak a Kodolányi-kertről is:

http://varosifarm.blogspot.hu/2014/04/kodolanyi-kozossegi-konyhakert-es.html

Most azonban úgy fest, hogy az otthoni kertészkedés mellé újabb „szabadon választható kurzust” vett fel a rektorhelyettes: kollégáival a Kodolányi-kertben igyekeznek jelesre vizsgázni.

Azt mondják, a közösségi kertészkedés segít a társadalom szemléletformálásában, az egymás iránti tisztelet kialakulásában és nem utolsósorban a mellettünk élő emberek megismerésében. Ismét elkezdődött valami jó dolog a KJF-en, szokatlannak tűnik még, de szerintem rövidesen lesznek követői.

Van itt még valami, amiről nem esett szó a közösségi kertek kapcsán. Ezek a kicsinyke veteményesek abban is segítenek, hogy a városban lakó emberekben és az itt felnövő gyerekekben környezettudatos szemlélet alakuljon ki a kertészkedésen keresztül. Minden kertben alapszabály ugyanis, hogy vegyszerek alkalmazása nélküli biokertészkedés folyjon. A megtermelt zöldségek és fűszerek az önellátás és a lokalitás fontosságát is jelzik, mindeközben pedig egészséges zöldségek kerülnek az asztalra.

 -v-

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat