Kontinensviadal Székesfehérváron

2014. július. 09. Kitekintő
 Kontinensviadal Székesfehérváron

Kezdődik a Bericap Felnőtt Női Férfi Öttusa Európa-bajnokság


Ismét rangos nemzetközi esemény házigazdája Székesfehérvár, hiszen ma este az ünnepélyes megnyitóval elrajtolt a 2014-es Bericap Felnőtt Női Férfi Öttusa Európa-bajnokság. A Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban és a Csitáry G. Emil Uszodában zajlanak majd a versenyszámok. Mint a nyitó köszöntőkben elhangzott, az eddigi legnépesebb mezőnyt felvonultató Eb-t rendezik a városban, hiszen huszonhárom nemzet százhúsz sportolója méri össze tudását július 15-éig. A belépés ingyenes, a versenyre érkezők számára a Bregyó-köz mögötti területen alakítottak ki parkolókat. 

Több szempontból is hagyományteremtő a 2014-es kontinensviadal, amelynek ünnepélyes megnyitóját szerda este tartották. Külön érdekesség, hogy szinte minden versenyszám egy helyszínen zajlik majd, hiszen a vívást, a lovaglást és a lövészetekkel kombinált futást a Bregyó-közben átadott új sportközpontban bonyolítják le, az úszásra pedig az onnan pár percre lévő Csitáry G. Emil Uszodában kerül sor. 

A házigazda város polgármestere köszöntötte a résztvevőket és köszönetet mondott a Magyar Öttusa Szövetségnek, hogy a város adhat otthont a Bericap Felnőtt Női Férfi Öttusa Európa-bajnokságnak. „Székesfehérvár számos más fontos szempont mellett történelmére és sportéletére is büszke lehet. Magyarország egyik legrégebbi városában köszönthetjük a rangos versenyre érkezett csapatokat, ahol fél évszázadon át királyokat koronáztak. Ami pedig a sportot illeti, a számos sportág közül, amelyekben sikeresek a fehérvári versenyzők, az egyik meghatározó az öttusa. Éppen ezért örülünk, hogy megrendezhetjük az idei Európa-bajnokságot.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András.

Dr. Réczei Géza, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke a Bakony Népzenei Együttes rövid, az elnök szerint akár versenyek idején is ösztönző zenei alapot nyújtó műsora után beszélt. „Sokan kérdezték tőlem, hogy miért éppen Székesfehérvárt választottuk az Eb helyszínéül? Egyszerű a válasz: amikor az öttusát szerető fehérváriak küldöttsége, élükön Vörös Zsuzsával nálam járt, akkor nem arról beszélgettünk, hogy mit tehet értük a szövetség, hanem arról, hogy mit tehet Székesfehérvár a magyar öttusáért. Azóta szervezünk a helyi egyesülettel közösen világszínvonalú versenyeket a városban.”, mondta Dr. Réczei Géza.

A nemzetközi szövetség képviseletében Dr. Simóka Beáta, a MÖSZ alelnöke, a szervezőbizottság elnöke üdvözölte a megnyitón résztvevő vendégeket, köztük a sportolókat és az őket kísérő szakvezetőket. A fehérvári Eb rekordszámú indulója és nevezett országa mellett a versenynek otthont adó nívós létesítményekre hívta fel a figyelmet, valamint megköszönte a városnak és a Városgondnokságnak az előkészületek során nyújtott segítséget. „Olyan versenyhelyszínek állnak rendelkezésre, amelyek biztosítják egy világszínvonalú Európa-bajnokság megrendezését. A vívást egy 500 fő befogadására alkalmas, klimatizált sátorban rendezzük meg, a lövészet és futás az atlétikai pályán bonyolódik, a lovaglást pedig az Olimpiai Parkban rendezzük. Kívánom a sportolóknak és kísérőiknek, hogy érezzék jól magukat és próbálják meg életük legjobb teljesítményét elérni”, mondta az alelnök. 

Az Európa-bajnokság első két napján, július 10-én és 11-én 10.00 órától a selejtezőkre kerül sor, aztán a hétvégén rendezik a döntőket, majd hétfőn és kedden a váltóversenyeket. Az Európa-bajnokság minden versenynapja nyilvános, a belépés pedig ingyenes. Minden fehérvárit és öttusa iránt érdeklődő vendéget szeretettel várnak a jó hangulatú megmérettetésekre. A szurkolóknak kedvezve a szervezők külön családi programokkal is készülnek, a legkisebbek és a vállalkozó szellemű nagyobbak többek között az Öttusa Kölyökparkot is kipróbálhatják. 

A versenyre autóval érkezők nagyszámú, ingyenesen használható parkolóban tehetik le járművüket a sportesemények idején.  A parkolót a Központ mögötti úgynevezett „kiserdő” területén alakították ki, amelyet a Kereszttöltés utca felől közelíthetnek meg. Az érkezők a parkoló felőli kapun be is juthatnak a verseny területére, így nem kell megkerülniük a teljes területet. 

/Forrás:ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat