"Jó hely" az egyetemi büfé

Cikk dátuma 2019. február. 28. | Mozaik
"Jó hely" az egyetemi büfé

Vendrey Márta – kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

 

„Diákcentrikusak vagyunk”

Egy viszonylag kis létszámú egyetemi büfé üzemeltetése biztosan nem könnyű feladat. Ennek ellenére az idei tanév második felétől egy igazán választékos és megfizethető kínálattal találkozhatunk a KJE budapesti épületében. Szűcs Attila, a büfé üzemeltetője egyben az egész épület üzemeltetője is. Kíváncsi voltam feladataira és természetesen a jó büfé titkára. 

Hogyan és mikor kerültél az iskola életébe?

Kerestem az álláslehetőségeket, és megtaláltuk egymást a Kodolányival. Hat éve vagyok már az iskola életében.

Milyen feladataid vannak?

Üzemeltetőként gyakorlatilag képviselem a tulajdonost, és tulajdonosi szemlélettel tekintek az épületre. Hozzám tartozik a fűtési rendszerek külső vállalkozók bevonásával történő karbantartása is. Mindemellett vannak olyan dolgok, amiket saját magam csinálok: zárak, villamossági rendszerek, légkondicionáló rendszerek, épülettechnikai rendszerek. Jogosultsággal is rendelkezem rá, hiszen épületgépész technikus az egyik végzettségem, villanyszerelő a másik. Mindenre megvan a képesítésem, másként nem is lehetne ezt csinálni.

Mindig látom rajtad, hogy szeretsz itt dolgozni...

Jól érzem magam itt. Elég jó kapcsolatokat ápolok mind a tanárokkal, mind a diákokkal. Most már hála istennek a középiskolás tanulókkal is. (Az Oktopus Multimédia Intézet is az épületben működik.)( A szerk.) Hozzá kell tennem, hogy a büfé az nagyrészt hozzásegített ehhez, hiszen sokkal kommunikatívabbak, közvetlenebbek az emberek, ha élelmiszerről van szó.

Mióta tartozik hozzád a büfé üzemeltetése is?

Megkerestek a tavalyi év folyamán az egyetem részéről, hogy csinálnám-e, tudván azt, hogy nekem van egy vállalkozói hátterem. A feleségem, aki jelen pillanatban is a büfében dolgozik, ő korábban konyhán dolgozott, elég nagy tapasztalattal rendelkezik. A lányom úgyszintén vendéglátó iskolából és helyről érkezett ide. Úgy gondolom, hogy elég közel állunk ahhoz, hogy egy rentábilis egyetemi büfét tudjunk létrehozni. Úgy érzem, kellőképpen tanuló és diákcentrikusok vagyunk, kiszolgáljuk azokat az igényeket, amik felmerülnek. Nyilván mindent nem tudunk kielégíteni így sem, de jelenleg is száztíz-százhúsz termékünk van. Soha ilyen termékmennyiség nem volt még az egyetemi büfében. Most már házi készítésű süteményekkel is várjuk a kedves vendégeket. Úgy gondolom, hogy maximálisan megtesszük, ami tőlünk telik.

Ezt alá tudom támasztani, magam is visszajárok a büfébe. Mi kell ahhoz, hogy ilyen jó legyen egy egyetemi büfé?

Szerintem, nem ördögtől való, ha azt mondom, hogy egyrészt kell egy tulajdonosi szemlélet és szeretni kell azt, amit csinálsz. Nem alkalmazottnak kell ott állnia. Lehet, hogy morbid, amit mondok, de ha a tied valami, akkor egész máshogy kezeled, másként foglalkozol vele. Sokkal inkább észreveszel olyan dolgokat, amik fontosak lehetnek. Nem mellékes, hogy kell egy olyan háttér, amit említettem, a párom és a lányunk, akik tényleg odateszik magukat. Mi mindannyian reggel ötkor kelünk azért, hogy reggel nyolcra itt ezek a termékek előállhassanak. Este ötig vagyunk nyitva, gyakorta tovább is, ha igény van rá. Volt rá precedens, hogy még hat órakor nyitva voltunk, mert még voltak az épületben és kérték, hogy maradjunk nyitva. Ezt mi megtesszük. Rugalmasan kezeljük ezeket a dolgokat, amennyire lehet. Másfelől, szeretjük az itt tanuló fiatalokat, az itt dolgozó embereket, legtöbbjükkel naponta találkozunk, ismerjük egymást.

Mennyire nehéz gazdaságosan működtetni a büfét?

Egy felsőoktatási intézmény büféjének az üzemeltetése nagyon nehéz. Soha nem lehet tudni, hogy milyen létszámra lehet számítani. Hála istennek - és ennek nagyon örülünk - az iskola vezetése és maga a fölső titkársági szakasz is, nagyon nagy segítségünkre van abban, hogy azért valamennyire be tudjuk határolni, valamennyire lássuk azt, hogy mivel készüljünk. Ennek ellenére azért gyakorta van - ezúton is elnézést kérek mindenkitől, aki ebbe sajnálatos módon beleesik -, hogy mégis meglepnek bennünket. Például külső helyfoglalások vannak esetlegesen az iskolában, amire nem számítunk, nem tudunk úgy készülni, hirtelen elkapkodnak mindent. De ilyenkor igyekszünk pótolni a kínálatot, amennyire lehet. Minden tekintetben szeretnénk igazi, egyetemi büfé lenni, amelyet kedvelnek diákok, tanárok és mindazok, akik megfordulnak nálunk.

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat