Húszéves a fehérvári Táncház

2015. április. 16. Kitekintő
 Húszéves a fehérvári Táncház

Egy hét a közös ünneplés jegyében

„Ez a ház a mi házunk” címmel egy héten át gazdag programokkal ünnepli a Táncház húszéves fennállását az Alba Regia Táncegyesület. Az április 20-26. közötti színes rendezvénysorozatról sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere, Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetője és Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyesület művészeti menedzsere. 

Közös múltidézéssel kezdődött a sajtótájékoztató, ahol az egykor romos Malom utcai épület újjászületését, a mai Táncház építését és az itt zajló programokat mutatták be. Mint elhangzott, negyvenöt éven át a székesfehérvári Megyei Művelődési Központ épületében és annak fenntartásában működött az Alba Regia Táncegyüttes (egykori nevén Fejér Megyei Népi Együttes). A rendszerváltás idején ez az épület visszakerült korábbi tulajdonosához, így új otthont kellett találni a csoportnak. Ekkor született meg a Malom utcai Táncház ötlete.

Brájer Éva alpolgármester elsőként Botos Józsefnek és Kovács Györgynek mondott köszönetet. Az ő közös elgondolásuk, támogatókat összekovácsoló erőfeszítéseik nyomán, a város támogatásával kezdődött meg az építkezés a Fejér Megyei Önkormányzattól kapott területen, majd 1995-ben a nagy múltú fehérvári együttes be is költözhetett a Táncházba.

„A Malom utcában egy régi épület újjászületett és a helyén felépült a Táncház. Azóta is ez az épület ad otthont az Európa-díjas Alba Regia Táncegyüttesnek. Ma már nemcsak a felnőtt együttes és az utánpótláscsoportok próbálnak itt, hiszen beindult a több korosztályt megszólító alapfokú művészeti iskola, megalakult a senior csoport, valamint a táncművészet egyéb ágait képviselő csoportok is helyet találtak a házban. Bebizonyosodott, hogy ez az épület nem téglák halmaza, hanem Székesfehérvár kulturális életének egyik legfontosabb szellemi műhelye. Az eltelt húsz év az itt teremetett sok-sok érték miatt jóval többnek tűnik, éppen ezért mindenkinek nagyon hálásak vagyunk, aki munkájával színesítette ezt a közösséget a két évtized alatt.” – emelte ki Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere.

„Ez a ház a mi házunk” – ezt a címet kapta az április 20-án induló ünnepi programsorozat. Az Alba Regia Táncegyesület lelkes tagjai egy hét alatt minden, az elmúlt két évtized alatt létrehozott értéket szeretnének megmutatni. 

„Az elkövetkező héten szeretnénk mindenkinek bemutatni azt a tevékenységet, amelyet a népi hagyományok őrzése, a néptánc és a népzene terén végez az Alba Regia Táncegyesület. A Táncház persze modern műfajoknak is otthont ad néhány éve, ezekből is adunk ízelítőt. Minden korosztályt megszólítanak majd a hétfőtől vasárnapig zajló programok, amelyekkel a Táncház eddigi látogatóinak, támogató közönségének lojalitását köszönjük meg, és természetesen leendő vendégeinket is megismertetjük az intézmény mindennapjaival.” – mondta el Majoros Andor művészeti menedzser.

Az ünnepi hét az Alba Regia Táncegyüttes legújabb produkciójának sajtótájékoztatójával indul. A „Mozdulatlan legendák”  bemutatója júniusban lesz, de már ebből is ízelítőt adnak hétfőn. Erről és a nyitónap teljes programkínálatáról Majoros Róbert művészeti vezető beszélt.

„Amikor elkezdtük szervezni a jubileumi hetet, már akkor felmerült bennünk, hogy a fehérvári közönség hétköznapokon mennyire mozdítható ezekre a programokra. Olyan színes kínálatot állítottunk össze, amely reméljük, hogy elég vonzó lesz majd mindenki számára. Hétfőn azonnal egy fotókiállítás megnyitójára kerül sor, amellyel a múlt évre tekintünk vissza. Tavaly az együttes életében a „Fölszállott a páva” című műsor remek bemutatkozási lehetőséget jelentett.  A felkészülés és a szereplések során készült többezer fotóból válogattunk a tárlatra, amelyet Sebő Ferenc ajánl a közönség figyelmébe. Ezt követően pedig egy izgalmas beszélgetésre kerül sor, ahol még számunkra is ismeretlen részletek tárulhatnak fel a Táncház történetéről.” – foglalta össze az első nap programjait Majoros Róbert.  

Április 21-én délelőtt „Kicsi nekünk ez a ház …” címmel óvodásoknak szerveznek programot, délután pedig a Táncházban működő modern tánccsoportok mutatkoznak be. A Zeneterembe a felsővárosi nyugdíjasokat várják egy közös múltidézésre, nótázásra.

Szerdán is az Alba Regia Táncegyüttes egy másik arcát ismerheti meg a közönség. A magyar folklór mellett historikus táncokkal is foglalkozik a csoport, a 19.00 órakor kezdődő „Tánc az időkben” című műsor ebből ad ízelítőt.

Nincsen táncház zenekar nélkül – éppen ezért a csütörtöki napon „Bandáink” címmel az együttest kísérő zenészek mutatkoznak be. Sztorikkal és táncokkal színesített közös koncertjüket V. Németh Zsolt államtitkár nyitja meg, és még az is elképzelhető, hogy ő maga is zenélni fog a program keretében.

Minden évben nagy izgalommal készülnek a minden korosztály számára fellépési lehetőséget biztosító Tánc Világnapi műsorra az Albások. Idén ennek a főpróbájába is bepillantást engednek. A közreműködő százhetven táncos nem színházi körülmények között, hanem a Táncház nagytermében leshető meg április 24-én, pénteken este fél héttől.

Szombaton a tizenöt éves Senior csoport „Már ezután úgy élem világom” című születésnapi műsorának ad otthont a Táncház 18.00 órától, vasárnap pedig 16.00 és 19.00 órai kezdettel a Vörösmarty Színházban kezdődik az Alba Regia Táncegyüttes gálaműsora. Erre a Táncházban már lehet jegyet vásárolni. 

Stettler Zsuzsanna

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat