Erasmus-szal Dél-Spanyolországban

Cikk dátuma 2013. augusztus. 03. | Mozaik
 Erasmus-szal Dél-Spanyolországban

Panker Gergőnek, a KJF végzős, anglisztika szakos hallgatójának megadatott félévig Dél-Spanyolországban tanulni, élni, a közelmúltban érkezett haza. Az elmúlt szemeszter során az Universidad de Granada Fordítás és Tolmácsolás Karán tanult. 


Először arról kérdeztem, milyen tapasztalatokat hozott magával.

 

Az Erasmus félévem minden szempontból nagyon jól sikerült, rengeteget utaztam, rengeteg embert ismertem meg, és ami még nagyon fontos, sok olyan fiatallal ismerkedtem meg, akik hasonló munkakörben szeretnének elhelyezkedni, mint én. A közös témának, a közös céloknak, programoknak köszönhetően barátságok szövődtek, egymástól is sokat tanultunk. Az ottani képzés az én szempontomból ideális volt: a spanyol a második idegen nyelvem, a jövőben pedig tolmácsolást és fordítást szeretnék tanulni, ráadásul a granadai egyetem ezen kara az egyik legerősebb Európában. 

Az előírt 20 kredithez nem volt szükség sok tárgyra, így teljes képet nem kaptam a tolmács- és fordítóképzésről, ám így is sikerült betekintést nyerni az ottani oktatásba, illetve megismerkedhettem ottani tanárokkal és diákokkal. Az egyik legnagyobb haszna a kinti tanulmányoknak egyértelműen a nyelvtanulás volt. Fél év aktív nyelvhasználat és a kinti, nem anyanyelvieknek szóló nyelvi kurzus rengeteget fejlesztette a spanyol nyelvtudásomat. A nemzetközi diákokkal főként angolul kommunikáltunk, ami pedig szintén jó gyakorlásnak bizonyult. Ezen felül elkezdtem katalánul is tanulni.


Spanyolországot az egyik legszebb és legkedveltebb mediterrán országként tartjuk számon. Nyilván a tanulás volt a legfőbb elfoglaltság az Erasmus-félév idején, de bizonyára egyéb emlékeket is hoztál magaddal?

 

Sok barátot szereztem, akikkel bejártuk Spanyolország déli részét, olyan helyekre jutottunk el, mint Malaga, Marbella, Gibraltár, Sevilla, Cordoba, Madrid és Toledo. Bár a baráti kör nemzetközi diákokból állt össze, azért sikerült összebarátkoznom spanyolokkal is, akiken keresztül sokat megtudtam arról, hogy milyen is ma Spanyolországban diáknak lenni.

Két kodolányis tanárral is találkozhattam a félév során, mivel Palla Mária és Szele Bálint is meglátogatták a granadai egyetemet vendégelőadóként. Mindkettejüknek lehetőségem volt megmutatni a várost, jó érzés volt, hogy a tantermi környezeten kívül is beszélgethettem velük.

Az Erasmus félév az elmúlt évek egyik legjobb döntése volt számomra. Aki teheti, semmiképpen ne hagyja ki, még akkor sem, ha a tanulmányok befejezését, az én esetemhez hasonlóan, el is halasztja.


Nem lehet egyszerű visszaszokni a „régi életedbe”, annál is inkább, mivel a vakációra érkeztél haza. Mivel töltöd a nyarat, hogyan tovább?

 

Mielőtt hazajöttem volna Spanyolországból, meglátogattam a legjobb barátomat Liechtensteinben, aki ott tanult fél évet.  Bejártuk a környéket, így a kirándulásokat tekintve nincs okom panaszra. Ilyen módon én vakáció után vagyok, jelenleg próbálok visszazökkenni az itthoni életbe. Több zenekarban is játszom, fellépésekből is sok van. Az Erasmus félév miatt nem tudtam ebben a félévben záróvizsgát tenni, bár szerencsére sikerült az összes tantárggyal végeznem, így a következő félévben vár rám a záróvizsga. Ősszel spanyolból készülök nyelvvizsgázni, jövőre pedig szeretnék tolmács-fordító mesterképzésre jelentkezni.

 

-virágh-

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat