„Együtt muzsikálhattunk John Guntherrel ”

Cikk dátuma 2015. március. 02. | Mozaik
„Együtt muzsikálhattunk John Guntherrel ”

"John Gunther fújt egy Rhythm changes témából nyolc ütemet"

John Gunther, a világhírű amerikai szaxofonos, a University of Colorado Boulder professzora Európai turnéjának keretében látogatott el február 25-én Székesfehérvárra, ahol a Kodolányi főiskola művészeti szakos hallgatóinak tartott mesterkurzust. Ezt követően közös koncertet adott a KJF Művészeti Tanszékének oktatóival, Szendőfi Péterrel, Nagy Jánossal és Mits Gergellyel A Szabadművelődés Házában.

Az esti koncerten a quartet kifejezetten erre a koncertsorozatra összeállított repertoárt mutatott be. Saját szerzeményeket játszottak John Gunther, Nagy János és Szendőfi Péter kompozícióiból, illetve jazz standard-eket - sajátos hangszerelésben.

Diáktársaimmal együtt volt szerencsénk már előző nap találkozni az közismert, colorado-i szaxofonossal főiskola aulájában. Egy gitáros bemelegítés közben jött ki John az egyik teremből: azonnal lejött a kedvessége, nyitottsága és muzikalitása. Egy, a zenészek számára szinte „kötelező”, kulcsfigura is szóba került, aki a bebop muzsikálás egyik teremtője, illetve legnagyobb képviselője: Charlie Parker. John arról beszélt, hogy a szállodában Charlie Parkert is hallgatott, ami most is olyan hatással volt rá (akár a sound, akár az a félelmetes technika, amivel Parker büszkén is élt), hogy elképesztő inspiráció alatt van.

Szerdán délután, háromkor kezdődött a kurzus. Mondhatni, hogy teltház volt, vagy inkább telt-terem, a főiskola egyik legnagyobb termében tartották John előadását. Egy Thelonious Monk szerzeménnyel kezdett, ahol nem volt semmi alap, nem volt semmi backing track, csak lábra játszott. Ezt persze úgy tette, hogy mindenki érezte a lüktetést, érezhetőek voltak a harmóniaváltások, ritmikailag és hangilag is színes volt ez a szólódarab. Nekem ez már imponált, hiszen a jó gyakorlás szerintem ott kezdődik, amikor az ember egyedül, lábra játszik: ez igencsak kreatív és nagy rutint igénylő feladat.

John mesélt a gyakorlás hogyanjairól: szó esett arról, hogy a test, a szervezet hogyan fogja fel a gyakorlás fizikai részét, hogy gyakorláskor az izmok miként erősödnek, beszélt az idegi kapcsolatokról. Olyan felfogásban adta elő ezt a szálát az előadásnak, amit megint csak élveztünk, hiszen bármit is gyakorol egy profi zenészkarrierre készülő hangszeres és/vagy énekes, fizikai terhelés is történik.

Szintén a gyakorlás hogyanjaként került szóba egy - napjainkban sajnos gyakori - jelenség, a figyelemzavar, pontosabban a napjainkra igencsak jellemző kommunikációs kényszer, az Iphone-ozás, közösségi portálok nézegetése (érdekes, hogy ez a jelenség már másodszor került elő a héten, tanár-diák viszonyban is). John ezt úgy mutatta be, hogy fújt egy Rhythm changes témából nyolc ütemet, megnézte a telefonját, eljátszott egy dúrskálát egy oktávban, megint előkerült a Smartphone. Humorosan, de őszintén tálalta mindezt, s a tekintetekből ítélve, mindenkit érintett a téma.

A kurzus vége felé jött az, ami mindenki számára nagy tanulság volt: John-nal együtt zenéltünk, egy jazz-blues körre ráztunk, négyeztünk, szólisták szempontjából gitár, zongora, trombita, basszusgitár. Rég láttam ennyire izgulni a szaktársaimat, de jómagam is a 2013-as felvételim előtti pillanatokhoz hasonló izgatottságot éreztem. John rögtön ellátott minket jó tanácsokkal, mind stilisztikai mind zenekaron belüli magatartást illetően. Hatalmas élmény volt.

A kurzus legutolsó feladataként kellett a John-nal játszó diákoknak olyan dallamokat játszani egy blues körre, amit a többiek vissza tudnak énekelni, ez sem volt olyan egyszerű, amilyennek tűnik. 

Tartalmában dús, előadásmódjában is kiváló kurzusnak voltunk szem-és fültanúi, felejthetetlen élmény, páratlan lehetőség volt számunkra, hogy John Guntherrel együtt muzsikálhattunk a kurzus végén. Köszönet érte a Kodolányi János Főiskolának.

Szabacsi Nándor

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat