Bemutatkoztak a Kodolányi Szépíróműhely prózásai

2015. december. 10. Kitekintő
 Bemutatkoztak a Kodolányi Szépíróműhely prózásai

„Versírási hajlamait prózában éli ki”

Rendhagyó év van a Kodolányi Szépíróműhely mögött, hiszen az elmúlt félévek gyakorlatától eltérően már nem összevonva tartanak felolvasást a fiatal írók, hanem külön est jár a próza, a líra és a dráma csoportnak is. Petőcz András, az írókurzus vezetője azt mondta, a megnövekedett hallgatói létszám miatt úgy igazságos, ha mindenki külön kap bemutatkozási lehetőséget. A felolvasások sorát a prózások nyitották december 7-én a Kodolányi János Főiskola aulájában.

Petőcz András nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szépírókörös diákjai hozzászokjanak a nyilvános szerepléshez, tehát a felolvasásokhoz és beszélgetésekhez; ennek szellemében idén a Mandragóra kávéházban, az Írószövetség könyvtárában és a Spanyolnátha folyóirat Hernádkakon rendezett kertfesztiválján is bemutatkoztak egy-egy esten a hallgatók. A felolvasások mellett természetesen a publikálás lehetősége a leglényegesebb a szárnyaikat bontogató szerzők számára, és a Petőcz-kurzus diákjai ebben sem szenvednek hiányt. A hallgatók írásaival egyebek között az előbb említett Spanyolnátha, illetve az Irodalomismeret folyóiratokban is találkozhatunk. „A félév során a hallgatók legérdekesebb és legígéretesebb írásait a blogomra is feltettem, mintegy prepublikációként, mielőtt a szerzők meg nem érnek egy irodalmi folyóiratra is, de tervezzük egy újabb antológia összeállítását a műveikből, ahogyan tavaly is tettük” - mondta Petőcz a prózások estjének bevezetőjében.

A Kodolányi főiskolán tartott prózaestet a KJF másodéves kommunikáció szakos hallgatója, Holcz Csaba rövidprózája nyitotta, amelynek fő motívuma a mesterséges intelligencia jelensége. Petőcz megjegyezte, talán az órákon túl szigorúan fogja a fiatal írót, de azt dicséretesnek tartja, hogy Holcz eljutott odáig, hogy kialakult egyfajta egyéni stílusa, amelynek keretét az egyes szám első személyű elbeszélő pozíció, illetve a baráti társaság közege adja.

„Elképesztő tehetségről tett tanúbizonyságot” - így vezette fel tanára Tóth Esztert, aki olvasószerkesztőként és filmkritikusként dolgozik, emellett öt éve prózát ír. Az esten elhangzott írása az elbeszélő múltjában felbukkanó szerelmeket karikírozza a végtelenségig: Hubát, akiről kiderül, hogy meleg, Ágostont, akinek a főszereplő a nevét nem bírja elviselni, de felbukkan például egy Jácint is, aki túlságosan filozófusnak bizonyul a párkapcsolatokhoz. Bár Tóth írásai érzelmi szempontból csupán a felszínt kapargatják, vitathatatlanul gördülékeny és szórakoztató szövegeket olvasott fel.

A vidéken élő, állattenyésztéssel és gabonatermesztéssel foglalkozó Kramm Péter vérfagyasztó előadásmódja jól illett sci-fi szövegéhez, ami a katasztrófa sújtotta Erubion nevű város történetét meséli el. A novellában röpködnek az ezer évek, a lázadók, a kétes eszmék és az emberi kolóniák, a felolvasott anyag alapján úgy tűnik, Kramm meglehetősen kompakt világot rakott össze. Petőcz azt mondta, az eredeti stílus ideális esetben a lektűrirodalomban is elvárás, ezt pedig jól hozza Kramm.

 

A középrészben a kodolányis hallgató Trafikant András, Szita Zsófia és Orosz Adél olvasták fel műveiket, mindannyian számot adva figyelemreméltó tehetségükről. Trafikant András Holcz Csabához hasonlóan másodéves kommunikáció szakos hallgató, filmkritikákat is ír, de most főként prózával foglalkozik. Orosz Adél negyvenévesen döntött úgy, hogy pályaelhagyóként grafikusból íróvá válik, úgy fogalmazott, addigra már éppen eleget volt grafikus, váltani akart.

 

Az est utolsó harmadában az Élet és Irodalomban is publikáló Mécs Anna mutatkozott be a kodolányis közönség előtt. Mécs matematika-magyar szakos tanárként végzett, szövegíróként dolgozik és kisprózákat ír. Lírai, semmint cselekményközpontú írásairól Petőcz András azt mondta, a fiatal szerző prózában éli ki versírási hajlamait.

 

Az estet Dunaveczki Anikó zárta, aki készülő regényéből olvasott részletet.

A Kodolányi Szépíróműhely soron következő estjét december 11-én tartja, akkor a lírások olvasnak fel, a dráma csoport pedig december 15-én.

Kelemen Anna

/fotó:Virágh Ildikó/

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat